INSIDER

Dr. Bense Tamás: Életmentő lehet az elleninjekció ebben a nem várt esetben

Rengeteg étel, sőt akár krémek, vagy egy darázscsípés is életveszélyes allergiás reakciókat válthat ki. A Ripostnak nyilatkozó családorvos szerint egy elleninjekció akár életmentő is lehet.
  • Szerző: Ripost

Gyermekeknél, minden ami a bőrrel érintkezik, könnyen válthat ki allergiás tünetet, legyen ez naptej, különböző növényekkel való érintkezés, vagy fürdetőszerek, bőrnyugtató kenőcsök. Számos étel, például a tej, tejszínhab, túró, sajt, tengeri élelmiszerek, tojás, dió, mogyoró is válthat ki allergiás reakciót.

Fotó: Pixabay

„A különböző anyagokkal való érintkezés vagy az ételek elfogyasztása után már néhány óra elteltével várható, hogy látható tünetek, bőrkiütések jelentkeznek„ – mondja dr. Bense Tamás.

A családorvos elmondása szerint ezek jellemzően nagy kiterjedésű, összefolyó, hullámos szélű elváltozások, amik viszketést is okoznak.

Általános tünetek is jelentkezhetnek, például nehézlégzés, fulladásérzés, nyelési nehézség, vagy szemviszketés. Amennyiben csak enyhe tünetek vannak, elég az allergia ellenes szerek alkalmazása, ha viszont hevenyebb, általánosabb tünet is fellép, akkor sürgősségi ellátást igényel a gyermek” – mondja Bense doktor.

„Főleg rovarcsípések után, például méh- vagy darázscsípés esetén, úgynevezett anafilaxiás sokk jelentkezhet, ami keringési összeomlást vagy halált is okozhat. Az ismerten allergiás betegek éppen ezért hordanak magukkal olyan ellenanyagot, ami fecskendő formájában megelőzheti a légzészavart, vagy fulladást. Ez a szer azonban minden orvos táskájában megtalálható, ezért, ha riasztás után a mentő esetleg késve érkezik, akkor akár a közelben lévő orvossal is felvehető a kapcsolat, aki be tudja adni az elleninjekciót, ami életmentő lehet” – hívja fel a figyelmet dr. Bense Tamás.

Fotó: Pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?