INSIDER

Döbbenetes, mit csinált vezetés közben a magyar buszsofőr

Horrorutazásban volt részük egy Pécs-Budapest közötti távolsági járat utasainak szerda este. A buszsofőr úgy hajtott százas tempóban a sztrádán, hogy közben evett, olvasott, sőt, még jegyzetelt is! De mit tehetnek ilyenkor az utasok?
címkék:
  • Szerző: Ripost

„Hárman utaztunk haza Pécsről, szörnyű volt, amit átéltünk. A barátnőm rászólt a buszsofőrre, amikor már sokadik alkalommal átment a másik sávba, és majdnem nekiütközött egy autónak. Örültünk, amikor kiszállhattunk a Népligetnél Budapesten„ – mesélte a -nak egy kétségbeesett utas.

Néha elrántotta a kormányt és megbillent a busz

„A mögöttünk ülő hölgy teljesen ki volt borulva az idegtől... Sokan aludtak, nem érzékelték, mi történik. Mi elöl ültünk a jobb oldalon a második sorban, és időnként azt éreztük, hogy a sofőr elrántja a kormányt és megbillent a busz. Az egyik ilyen alkalommal észrevettük, hogy nagyon lefelé figyel, és nem az útra, mert újság van az ölében. Aztán a kormányra feltette és úgy olvasta, a busz pedig ide-oda szlalomozik. Még jegyzetelt is, mert több reklámújság is volt nála! Olyan pillanat is volt, amikor egyszerre evett és olvasott vezetés közben!”

 

„Nekem is halálfélelmem van a pátyi buszon, van egy sofőr, aki rendszeresen vezet, mint az őrült: százzal megy a veszélyes, kanyargós úton, és közben simán beszélget és mobilozik! Ha szól az ember, kinyitja az ajtót, hogy le lehet szállni „- mondta el a -nak Szilvia.

Persze a buszsofőrök döntő többsége nem ilyen, hiszen nap mint nap utasok százezreit szállítják el biztonságosan. De ha egy ilyen eset ielőfordul, az is sok, hiszen könnyen lehet tömegkatasztrófa. Információink szerint évente kétszer közlekedésbiztonsági képzésen is részt vesznek a hivatásos buszsofőrök.

A sofőrök többsége évek óta járja ugyanazt a szakaszt, rutinosak, de a megszokás miatt könnyebben ki is hagyhat a figyelmük. Akármilyen jól vezet valaki, ha mással foglalkozik vezetés közben, lerövidül a reakcióidő. Ilyenkor érdemes figyelmeztetni a buszsofőrt!

 

Érdemes szólni a sofőrnek

Az ügyben megkerestük a Volánt is, a fotó alapján vizsgálatot indítottak. „Minden esetben, amikor bebizonyosodik, hogy az autóbusz-vezető munkavégzése során nem tartotta be a KRESZ előírásait, társaságunk természetesen megteszi a szükséges intézkedéseket.„-közölte a társaság.

Hozzátették: a VOLÁNBUSZ Zrt. számára kiemelten fontos, hogy kollégáik teljes körűen betartsák a KRESZ előírásait, beleértve a vezetés közbeni mobiltelefon-használatra vonatkozó rendelkezéseket is.

Ha egy panaszos jelzi a busztársaságnak, mi történt, kivizsgálják az esetet. Ehhez a helyszín és az időpont pontos meghatározása kell, enélkül nem tudnak utánajárni a történteknek. A panaszokat az utas és a sofőr elmondása alapján tudják kivizsgálni, ha nincs kamera a buszon.

Kamerákat minden távolsági buszra!

Kértünk, de lapzártánkig nem kaptunk adatokat arról, hogy hány távolsági busz van bekamerázva. Információink szerint kevés, és a működő kamerák sem a sofőrt veszik. „ Ha huligánok szétkapják az üléshuzatot, akkor fordul elő, hogy valaki visszanézi ezeket. Ha nem volt bűneset, automatikusan törlődik a felvétel, az új felvételek felülírják a régit” – mondta el a -nak egy buszsofőr. Hozzátette: ha megvan a felvétel, az sem segít sokat, mert olyan rossz a felvételek felbontása, hogy nem sok áll meg a bíróság előtt. Érdemes lenne tehát modern kamerákkal felszerelni minden buszt – egyrészt, mert akkor a sofőrök sem élnének vissza a helyzetükkel, másrészt az ő védelmükben is, hiszen így az őket megtámadókat vagy a vandálokat is könnyebb lenne elkapni.

 

Hogyan szóljunk ilyenkor a sofőrhöz? Megkérdeztünk egy pszichológust és egy túsztárgyalót!

Mit tehet egy utas, ha azt tapasztalja, hogy a busz sofőrje nem figyeli az utat? „Bár mindannyian tudjuk, hogy például telefonálni tilos vezetés közben, nagyon sok múlik a megfelelő kommunikáción: megértő üzenettel lehet hatást elérni” – magyarázta a -nak Csehák Hajnalka pszichológus.

Hogy mia a jó taktika, kiderül a pénteki napilapból! A buszon sokszor úgy érezzük magunkat, hogy a sofőr „túszai” vagyunk – hogy hogyan tárgyaljunk vele, erről megkérdeztünk egy túsztárgyalót is! Hogy mit mondott, azt is a pénteki napilapban olvashatja!

 

Árokba borult a távolsági busz, az utasok kaptak büntetést

Nemrég megbírságolták a Székesfehérvárnál árokba borult busz utasait. 15 ezer forintot kellett fizetniük azoknak az utasoknak, akik nem használták a biztonsági övet. Az eset tavaly történt: a busz Szegedről indult Győrbe, Székesfehérvárnál felborult. A sofőr felelősségét még vizsgálják, elalvás és telefonozás is felmerült, még nem derült ki, hogy mi okozta a balesetet. A távolsági buszokon is kötelező a biztonsági öv használata, ha van a buszon, akkor azt be kell kötni.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?