INSIDER

Csapatokban járnak a hajléktalanok Budapesten, miért nem tesz semmit Karácsony?

Ahogy ürülnek ki Budapest utcái, úgy válik egyre láthatóbbá: hajléktalanok csapatai lepték el a fővárosi közterületeket és tömegközlekedési járműveket. A többségük idős és rossz állapotban van, fokozottan veszélyeztetett a járvány miatt. Gyorsan elterjedhet köztük a koronavírus, és könnyen megfertőzhetnek másokat is. Veszélyben vannak tehát ők is és a környezetük is, de a fővárosi önkormányzat nem sokat törődik velük a veszélyhelyzetben. Hihetetlenül hangzik, de van olyan átmeneti szállás, melynek vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy a kézfertőtlenítőt a hajléktalan embereknek maguknak kell megvásárolniuk…
  • Szerző: Ripost

Ki szállna fel a járvány idején egy olyan buszra, amin négy hajléktalan alszik szélesen elterülve? Ki várakozna egy olyan buszmegállóban, ahol csapatnyi hajléktalan ül és italozik, senkitől nem tartva a másfél méteres távolságot?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ön szívesen felszállna erre a buszra? 4 hajléktalan alszik elterpeszkedve a hátsó részén... Fotó: Ripost

Gyorsan terjedhet körükben a járvány

A hajléktalan emberek elfoglalták a parkokat, buszmegállókat, tömegközlekedési járműveket. A többségük nincs jó állapotban, így fokozottan veszélyes rájuk a koronavírus. És mivel csapatokban járnak, villámgyorsan el is terjedhet a körükben a járvány. Sok ember megy munkába, vásárolni – és ők kénytelenek azokkal a járművekkel utazni, amiket megszálltak a hajléktalanok.

A problémára Karácsony Gergely főpolgármesternek és a Fővárosi Önkormányzatnak nincs válasza. Ők nem féltik a hajléktalanok életét? Hiszen így, ha egy is elkapja a koronavírust, tömegesen megbetegedhetnek – és nem csak ők, hanem azok is, akik közel kerülnek hozzájuk.

 

Elhagyási tilalom van, de minek

Pedig a veszélyhelyzetben különleges szabályok vonatkoznak az átmeneti szállásokra, de még ezeket sem tartják be a fővárosi intézmények. A hajléktalanok szabadon ki-be mászkálnak ezeken a szállásokon – ami pedig tilos! Az országos tisztifőorvos rendelete szerint nemcsak látogatási és felvételi tilalom van, hanem elhagyási tilalom is. De a Fővárosi Önkormányzat vagy nem tud erről, vagy nem foglalkozik vele…

Nincs kijárási tilalom, a lakóink mehetnek bármerre, amerre szeretnének

- ezt a választ kapta egy olvasónk, mikor felhívta a Dózsa György úti átmeneti szállást, hogy ismerőse elhagyhatja-e azt.

„Meglepődtem, mert az a szabály, hogy nem jöhetnek ki. Kérdeztem azt is, hogy kapnak-e maszkot vagy kézfertőtlenítőt, erre azt mondta a hölgy, hogy azokat nekik kell megvenni, hát ezen ledöbbentem”

– mesélte a -nak Katalin.

Fotó: Ripost

A tisztifőorvos március 8-án adott ki látogatási tilalmat a kórházakra és az ország összes szakosított szociális intézményére is, és ezt március 17-én kiterjesztették az összes bentlakásos hajléktalanszállóra is, és ezekben az intézményekben elhagyási tilalmat is bevezettek. A kivételt az éjjeli menedékhelyek és a saját háztartásként működő külső férőhelyek jelentik. Indokként a határozatban kiemelték:

„az ellátottak egészségi állapota gyakorta rossz, így fokozottan kitettek a koronavírus- fertőzés okozta szövődményeknek”.

Fotó: Ripost

Nagy többségük 65 feletti

A rendeletből az is kiderül: az átmeneti szállásokon lakók közül mintegy 1500-an elmúltak 65 évesek, így koruknál fogva is veszélyeztetettek. A kijárási tilalom alapvető célja, hogy náluk is csökkentsék a megbetegedés kockázatát. De például a budapesti Dózsa György úti átmeneti szálláson ezzel nem foglalkoznak: fotóink tanúsága szerint szabadon ki-be mászkálhatnak a hajléktalanok.

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy miért nem tartják be a jogszabályt. Erre írtak egy hosszú választ arról, hogy mobil kézmosókat és sebészeti maszkokat küldenek majd a következő napokban az intézményekbe, és hogy plakátolnak a kézmosásról, a “csikkezés” és a közös üvegből ivás veszélyeiről, de egyetlen sort sem írtak arról, hogy miért nem foglalkoznak a tisztifőorvos elhagyási tilalmat is előíró rendeletével.

Ez két dologra enged következtetni: a Karácsony-féle városvezetésnek vagy fogalma sincs a vonatkozó szabályokról, vagy magasról tesznek rá.

Ki-be járkálnak a Dózsa György úti intézményben, pedig a tisztifőorvos elrendelte, hogy az ilyen intézményekből tilos kijönni. Fotó: Ripost

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?