Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.02.26.

Megakadályozná a Városliget bezöldítését Karácsony Gergely

Zöld Ligettel, környezetvédelemmel kampányolt Karácsony Gergely, most pedig éppen miatta nem újulhat meg a Városliget zöldfelülete? Többek közt a Liget kis botanikus kertjének megújítása, sétányok, játszóterek és egy új futókör kialakítása került veszélybe, miután Budapest főpolgármestere aláírta a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalomról szóló tervezetet. A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt.

„Megmondtuk, nem lesz a Városligetben több beton!” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalára kedden, jelezve, milyen szavazási eredményt vár a mai Fővárosi Közgyűléstől a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalommal kapcsolatban.

Fotó: MTI

A tervezetet – Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint – alig tíz nap alatt dobták össze, s kiemelt célja, hogy semmiképp se épülhessen meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa szerint viszont öngólt lő az új városvezetés. Nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek, amiben hangsúlyozza, hogy a Városliget területére tervezett változtatási tilalom a jogszabályok szerint nem érintheti az építési engedéllyel rendelkező beruházásokat, így sem a már épülő, sem pedig a még meg nem kezdett, de engedélyezett épületeket.

Fotó: Liget Projekt

„Annál inkább vonatkozik a zöldfejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítmények (pl. a kis botanikuskert rehabilitációja, az új futókör, a játszóterek, sétányok) megvalósítására: a változtatási tilalom minden, építési engedéllyel nem rendelkező, értéknövelő beruházást tilt, vagyis egyetlen fa vagy bokor sem ültethető el, egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg a tilalom fennállása alatt” – írta a miniszteri biztos

Karácsony Gergely sajátos módon reagált: egy bejegyzéssel, amihez belinkelte Bardóczi Sándor posztját, aki Budapest főtájépítésze és a Városliget rehabilitációjának városházi felelőse. Ebben az áll, hogy „…a kertészeti tevékenységek nem minősülnek építési tevékenységnek, így a fővárosi önkormányzat által kezdeményezett változtatási tilalom Baán László állításával szemben egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra… bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával.”

A Városliget Zrt. értetlenül áll Bardóczi Sándor sajátos jogértelmezése előtt, hiszen a vonatkozó jogszabály feketén-fehéren kimondja: a változtatási tilalom azt jelenti, hogy a hatálya alá eső területen – azaz jelen esetben a Városligetben – telket alakítani, új építményt létesíteni […] építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad. A Városliget Zrt. szerint a Városligetet megújító tájépítészeti koncepció megvalósítása, azaz a növényzet felújítása, új, egészséges fák ültetése, utcabútorok telepítése, sétányok felújítása mindenképpen értéknövelő változtatásnak tekintendő, ezért ha a főváros elfogadja a javaslatot, ellehetetleníti a Városliget zöldfelületének teljes megújítását és jelentős bővítését.

A fentiek tükrében különösen meglepő, hogy a Városliget városházi felelőse a Petőfi Csarnok helyén füvet szeretne látni, noha ott fű nem nőtt évtizedek óta, a helyére álmodott Új Nemzeti Galéria, s a Közlekedési Múzeum helyén a Magyar Innováció Háza együtt ugyanakkora helyet foglal el, mint a korábbi építmények. A Városligeti Színház pedig a Dózsa György úti parkoló aszfaltján épülne meg.

Fotó: Városliget Zrt.

Vagyis a zöldterület nem csökkenne, sőt! A Liget Projekt célul tűzte ki, hogy a Városligetben a zöldfelület a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nőjön. Idén újabb 5000 négyzetméternyi területet adnak vissza a parknak a ligeti betonutak rovására. Ez folytatódna a kis botanikus kert megújításával, sétányok, játszóterek és egy új futókör kialakításával.

A Liget Projekt az első ütemben már visszazöldítette az Olof Palme sétány korábban széles autóútját Fotó: Városliget Zrt.

Na, ezt akarják megvétózni szerdán Karácsonyék!

Ez is érdekelhet

origo.hu

NATO-tagok fenyegették meg Magyarországot

ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

borsonline.hu

Nyílt levélben üzent Csuti Kiss Ramóna férjének: a fiára hivatkozik

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Janza Kata nem akárkivel utazott Rómába, miután megkapta a Jászai Mari-díjat

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 19.: az Oroszlán hallgasson az ösztöneire, a Rák várjon a döntéssel

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál