Létrehozva: 2020.03.10.

Koronavírus: így működik a látogatási tilalom a kórházakban

Az ország összes kórházára és idősek otthonára látogatási tilalmat rendelt el a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatlan időre. A Ripost arra volt kíváncsi, mit jelent ez a gyakorlatban, és azt tapasztaltuk, hogy mindenütt a portásokon és a nővéreken múlik, mennyire veszik komolyan a látogatási tilalmat.

Az influenzajárványok idején gyakori a részleges látogatási tilalom, de arra ritkán van példa, hogy az ország összes intézményében egyszerre tilalmat vezessenek be. Mit jelent ez a gyakorlatban, csomagot például be lehet-e juttatni, el lehet-e hozni a beteg szennyesét, és vajon a szülők, akik bent vannak beteg gyermekük mellett, szintén nem mehetnek ki a kórházból, vagy ha kimennek, nem engedik őket vissza?

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A Ripost először a koronavirus.gov.hu honlapon próbált tájékozódni, de ott erre vonatkozó részletes útmutatás nem szerepel. Felhívtuk a megadott koronavírus információs számot, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy központilag csak a látogatás tilos, annak részleteiről a kórház helyben dönt, ott érdemes érdeklődni.

Ezt tettük, és igen eltérő reakciókkal találkoztunk. Az egri Markhot Ferenc kórházban csomagot lehet otthagyni a betegnek. A belgyógyászati osztályon azt mondták, az ajtó mögött kell várakozni, amíg kijönnek a csomagért, amiben tiszta ruha, élelmiszer, akár kifli is lehet.

„Hivatalosan csomagot sem szabad behozni, és nem hivatalosan sem kéne. Most nagyon komolyan veszik ezt„ – mondta az ügyeletes a budapesti Szent Margit Kórházban. Érdeklődésünkre elárulta: szüléshez bemehet az apuka, de miután a baba és az anyuka fölkerült az osztályra, nem látogathatja őket, majd csak akkor jöhet újra, amikor hazamehetnek.

A debreceni Kenézy Gyula kórházban két koronavírusos beteget is ápolnak, de csomag beküldésének nincs akadálya. Délután háromig az információnál veszik át, később pedig az ügyeleti ambulancián lehet próbálkozni. Az apás szülés is lehetséges, de csak akkor, ha az apuka egészséges. Az Uzsoki Utcai Kórházban is lehet apával együtt szülni, de a babát és a kismamát látogatni nem szabad.

Budapesten a Szent Imre Kórházban érdeklődésünkre felháborodva közölték: hová gondolunk, semmit nem lehet bevinni látogatási tilalom idején. Ám a Szent János Kórházban a nővérek szívesen beviszik az élelmet és a tiszta ruhát a betegnek. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti épületében különös eljárási rend van: az auláig be lehet menni, ahol szeparálva találkozhat a beteg a hozzátartozójával, és csomagot is átvehet.

A Heim Pál Gyermekkórházban befelé igyekvő munkatársainkat nem állították meg, besétálhattunk az udvaron lévő játszótérig, ahová leengedik azokat a gyerekeket, akik gyógyulófélben vannak. Több apukával is beszéltünk, aki „tilosban járt” – így persze nevüket, arcukat nem adták –, és akiknek az volt a véleménye, hogy nem kell annyira félni a koronavírustól.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Itt egyébként a portán szolgálatot teljesítők is így vélekedtek. Az apukák a kórházban lévő gyermeküknek és a mellette lévő feleségüknek vittek élelmiszert, más szükséges holmikat, és gond nélkül be tudták juttatni.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az egyik anyuka pedig hátul, a kerítésen keresztül beszélgetett, sőt puszizkodott a férjével – ha a férfi vírushordozó, azt átadhatta a kórterembe visszasiető feleségének. Mindenki úgy gondolja, tartsák be a többiek a szigorításokat, velük tegyenek kivételt.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A kórházak környékén egyetlen maszkos embert sem láttunk, a betegek ugyanabból az automatából vásárolnak, amiből a betévedő civilek, és csupán a portáson meg a nővérkéken múlik, ki jut be vagy mit lehet bejuttatni.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A Szent László Kórházba is könnyedén bejutottunk egészen az előtérig, meg sem kérdezték, mit keresünk ott. Egy néni egy sporttáskányi holmit hozott a hozzátartozójának, tanácstalanul álldogált az előtérben, de nem talált senkit, akivel elküldje.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

 

Kivételt jelent a haldokló Bár az országos látogatási tilalmat csak március 8-án vezették be, több kórházban már február közepe óta nem fogadnak látogatókat az influenzajárvány miatt. Amennyiben valaki búcsúzkodni menne be hozzátartozójához, őt kegyeleti okokból beengedik. Ez azonban nem mindig látható előre, a gyöngyösi kórházban például március elején egy férfit a látogatási tilalom miatt nem engedtek be a nagymamájához, aki pár nappal később elhunyt.  

 

Aki 1 hónapon belül külföldön járt, nem adhat vért

A folyamatos vérellátás nagyon fontos, de mi a helyzet azokkal, akik véradásra jelentkeznek, őket szűrik koronavírusra? Véradóként érdeklődtünk erről az Országos Vérellátó Szolgálatnál. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha a tervezett véradást megelőzően bármely külföldi országban jártunk, nem adhatunk vért. A véradás előtt kikérdeznek és orvosi vizsgálat történik, ám koronavírus szűrésre a véradást megelőzően nincs szükség.

Nem kaptak tájékoztatást az idősek otthonában

Az idősek otthonában sincsenek tisztában azzal, hogyan kell értelmezni a látogatási tilalmat. „ A férjem egy szociális otthonban dolgozik, és őszinte leszek, annyi tájékoztatást kaptak, hogy a szájmaszk viselése és a folyamatos kézfertőtlenítés kötelező. Arról sem kaptak információt, hogy bármit be lehet-e vinni a családtagoknak vagy sem”– mesélte a Ripost-nak egy nő. Több idősek otthonát is felhívtunk, de senki nem tudta pontosan, mire terjed ki a látogatási tilalom.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Férje nélkül kénytelen szülni

Egy várandós asszony mellett, aki a napokban fogja világra hozni gyermekét egy ceglédi kórházban, nem lehet ott a férje. A kismama barátnője panaszkodott a Ripost-nak. „Be kellett feküdnie a kórházba, ahol egyből közölték vele, hogy az apás szülés ki van zárva„ – mesélte a várandós nő legjobb barátnője, aki nem tudta meglátogatni barátnőjét, de a férj sem mehetett a külső portán túl. A csomagot viszont beadhatta.

„Sokat sír a barátnőm, hiszen a szülést nem lehet elhalasztani, sem bepótolni” – teszi hozzá a barátnő. Nincs szerencséje.

60 év után a koronavírus választja el a házaspárt

Csak üvegfal mögül láthatja egymást a 90 éves Gene Campbell és felesége, a 88 éves Dorothy az amerikai Washington államban. Egy idősek otthonában laknak, amelynek lakói közül többen is meghaltak koronavírus-fertőzésben.

A férfinél is kimutatták a koronavírust, ezért karanténba került – még a felesége sem látogathatja. 6 évtized után így ezek az első napok, amikor csak egy üvegfalon át, telefonon beszélhetnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

vg.hu

A Burger King tovább terjeszkedik Magyarországon

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt