INSIDER

A budai hegységet is bevették a hajléktalanok

A hűvösvölgyi Stop Shoppal szemben több méter hosszú sátortábor áll, körülötte a mindennapi élet nyomaival. Úgy tűnik, Őrsi Gergelynek, a II. kerület polgármesterének sincs megoldása a hajléktalankérdésre.
  • Szerző: Ripost

Paplanokkal kitömött sátrak, maradék ennivaló a serpenyőben, vállfákra akasztgatott ruhák: ez a látvány tárul annak a szeme elé, aki a hűvösvölgyi Shop Stop parkolójában állva átnéz a Nagykovácsi út túloldalára.

Hajléktalanok Hűvösvölgyben
Fotó: Keller Mátyás

Áldatlan állapotok a kirándulóhelyen

Az erdőben, az erdei tornapályától mindössze 50 méterre egy sekélyebb, több méter hosszú árokban alakították ki táborukat a hajléktalanok, hatalmas szemétkupacokat hagyva maguk után a természetvédelmei övezet határán. Munkatársaink nem találtak embereket napközben a táborban, csak az életvitelszerű tartózkodás nyomait – ott, ahol sem egy mosdó, sem egy szeméttároló, sem tisztálkodási lehetőség, semmi nincs.

Hajléktalanok Hűvösvölgyben
Fotó: Keller Mátyás

Hiába tilos, közterületen élnek

2018 októberében lépett életbe egy sor jogszabálymódosítás, amelyek szerint tilos életvitelszerűen közterületen élni, a hűvösvölgyi tábor viszont olyannak tűnik, mint ahová beköltöztek. Ha valaki közterületen él a tiltás ellenére, nem megbírságolják, hanem bíróság elé állítják. Először a rendőrségre kell előállítani, meg kell hallgatni és szabálysértési őrizetbe kell venni. A rendőrség a szabálysértési őrizet ideje alatt gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról. Ezt kellene tenni azokkal is, akik a Hűvösvölgyben táboroznak és szemetelnek.

Hajléktalanok Hűvösvölgyben
Fotó: Keller Mátyás

Lenne hová bemenni, van elég férőhely

Senkinek sem kell az utcán éjszakáznia, mert Magyarországon és Budapesten is van elég férőhely. A hajléktalanellátásban országosan közel 20 ezer ágyat tudnak biztosítani a fedél nélkülieknek, ezekből csaknem 10 ezer éjjeli menedékhelyen és átmeneti szálláson van. Télen még további 1600 férőhelyről gondoskodnak. A nappali melegedőkben pedig országosan több mint 7600 személyt tudnak fogadni. A legfrissebb adatok szerint az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága 85 százalékos, a fővárosban pedig mindössze a helyek 84 százaléka van kihasználva. Tehát lenne hely a hűvösvölgyieknek is.

És ezeket olvastad már?