INSIDER

Döbbenetes fotók: ezért ömlik le a szemét a Gellért-hegy oldalán

Budapest szimbóluma, a Gellért-hegy a Szabadság szoborral és a Citadellával, szemétbe borult. A kemény téli időben a hajléktalanok tábort ütöttek itt, és berendezkedtek. Úgy tűnik, a hajléktalanság ügyében a lovak közé dobta a gyeplőt Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre, a XI. kerület Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP színekben megválasztott polgármestere... Nincs megoldásuk a helyzetre. De kinek jó mindez így, télvíz idején?
  • Szerző: Ripost

Fagyoskodó hajléktalanok lakóhelyévé változott Budapest szíve, a turisták által is közkedvelt Gellért-hegy, a főváros szimbóluma. A hajléktalanok a Sziklatemplomtól egészen a Rudas Gyógyfürdőig elfoglalták az egész hegyet, és tele is szemetelték.

Fotó: Keller Mátyás

Mindez már a Szent Gellért rakparton járó villamosokból is jól látszik: a hegy tetején lévő barlangokból folyik lefelé a hegy oldalán a háztartási szemét.

Fotó: Keller Mátyás

A hajléktalanok sátraikat a hegy lábához építették, olyan szellőzőnyílások elé, ahonnan 30-40 fokos meleg áramlik ki.

Fotó: Keller Mátyás

A Gellért-hegy gyomrában ugyanis egy alagútrendszer húzódik, ennek mennyezetén futnak például a kelenföldi hőerőmű vezetékei, amelyek a Várba viszik fel a meleget, ennek a szellőzőnyílásai melegítik a hajléktalansátrakat is.

Fotó: Keller Mátyás

Mindez az állatokat is odavonzotta: munkatársunk egy csapat szemetet evő galambbal és egy, a cipőjén keresztülrohanó hatalmas patkánnyal találkozott. Egyáltalán nem tűnt ijedősnek, pár pillanattal később bátran visszatért, hogy egy zsákból kezdjen el falatozni.

Fotó: Keller Mátyás

Egy későbbi alkalommal visszamentünk, és találkoztunk is két ott élő hajléktalannal. Az egyikük éppen bográcsban káposztát főzött...

Hogy mit mondtak, miért élnek itt, és hogy kerülnek ide a patkányok – a döbbenetes válaszok a hétfői napilapban olvashatók!

A felkereste a hajléktalantanya melletti Sziklatemplomot is. Puskás Antal atya lapunknak azt mondta, reméli, mihamarabb születik valamilyen megoldás a mára teljesen lehetetlenné vált helyzetre.

Az ő aggodalma is teljesen érthető: a pálos rend által fenntartott Sziklatemplomot rengeteg turistacsoport látogatja, ezek pedig azzal szembesülnek, hogy csodaszép fővárosunk turisztikai látványosságain is kövér patkányok rohangálnak.

Fotó: Keller Mátyás

Bárki, aki arra jár: járókelő, turista, villamosozó látja: Budapest szívében és szimbólumánál tarthatatlanná vált a helyzet, emberek élnek ott és fagyoskodnak a legkeményebb tél idején. Kinek jó ez? Miért nem foglalkozik az embertelen körülmények között élők problémájával Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre, a XI. kerület polgármestere?

 

Tilos közterületen élni

2018 októberében lépett életbe egy sor jogszabálymódosítás, amelyek szerint tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fűtött sátrakból, hálózsákokból egyértelműen kiderül, hogy beköltöztek ide.

Ha valaki közterületen él a tiltás ellenére, nem megbírságolják, hanem bíróság elé állítják. Az illetőt ilyenkor a rendőrségre elő kell állítani, meg kell hallgatni és szabálysértési őrizetbe kell venni.

A rendőrség a szabálysértési őrizet ideje alatt gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról.

Lenne hová bemenni, van elég férőhely

Senkinek sem kell az utcán éjszakáznia, mert Magyarországon és Budapesten is van elég férőhely.

A hajléktalanellátásban országosan közel 20 ezer férőhely van, ezekből csaknem 10 ezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás, és télen még további 1600 többletférőhely nyílt. A nappali melegedőkben pedig országosan több mint 7600 férőhely van.

A legfrissebb adatok szerint az éjjeli menedékhelyek országos kihasználtsága 85 százalékos, a fővárosban pedig 84 százalékos a kihasználtság.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?