INSIDER

Bújtatják Gothár Pétert, délután sem született döntés

Nem született döntés a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottságának ülésén, ahol ma Gothár Pétert is meghallgatták. Az Origo információi szerint az egyetem, amennyire csak tudja, próbálja húzni az eljárást, arra számítva, hogy elül a sajtóvisszhang. Az ülést nap közben kétszer is elhalasztották.
  • Szerző: Ripost

A meghallgatás eredetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületébe volt kiírva. Amikor azonban az egyetem vezetése meglátta az Origo stábját (majd a sajtó többi helyszínre érkező munkatársát), akkor kétszer is elhalasztották a kezdést. Később az is kiderült, hogy nem is a Színművészeti épületében volt az ülés (még olyan hír is elterjedt, hogy a bizottság egyenesen Gothár Péter lakására ment).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Késő délutánra annyi kiderült, hogy az ülés véget ért, de döntés nem született. Ami azt jelenti, hogy biztosan sor kerül majd új tárgyalásra is.

Arról, hogy mi hangzott el, semmilyen tájékoztatást nem adtak eddig, bár a Színművészeti sajtósa korábban közleményt ígért.

Az Origo információ szerint a Színművészeti vezetésének az a taktikája, hogy leszűkíti a vizsgálatot a Színművészeti Egyetemen történtekre, és azt mondja, hogy nem tartozik rájuk, hogy Gothár Péter a Katonában mit csinált, az egyetemen pedig nem érkezett ellene panasz. Ez persze, morálisan is védhetetlen: hogyan taníthat fiatalokat egy szexuális zaklató csak azért, mert eddig – esetleg – csak máshol zaklatott. Könnyű belátni: ez alapján a logika alapján Gothár akár végigjárhatná az összes budapesti balliberális színházat, mondván, az új helyen még nem csinált semmit.

Fotó: MTI

Ráadásul emlékeztetnünk kell: az egyetemen kislétszámú osztályok vannak, ráadásul a filmrendező osztályokban a hallgatók között mindig több a fiú, mint a lány. Így nem lehetetlen, hogy a néhány lány hallgató közül nem zaklatott senkit.

Azonban azt sem tudni, hogy a vizsgálatot kiterjesztették-e korábbi évfolyamokra. Csak azt vizsgálták, hogy a jelenlegi hallgatók közül érkezett-e panasz. Ne felejtsük el, hogy a korábbi zaklatási ügyekben is több éves esetek kerültek elő.

A Színművészeti titkolózása, Gothár rejtegetése, az ülés halasztása és a mai eredménytelenség nem arra utal, hogy Gothár Péternek és a Színművészetinek ne lenne félnivalója.

És ezeket olvastad már?