INSIDER

Botrány: használt fecskendőt adtak a patikában, nagy baj is történhetett volna

Az asszony gerincmûtétje után vásárolta meg az ampullákat, amikor otthon felbontotta a dobozt, nagyon megdöbbent...
  • Szerző: Ripost

Szűcs Ágnesnek gerincműtétje után naponta kellett vérhígítóval oltania magát. A fiatal nőt május 7-én engedték ki a kórházból, orvosa 20 ampullát írt fel neki.

A párom váltotta ki az injekciókat, én otthon láttam, hogy a doktor által mondott 20 helyett csak egy 10-es csomagot kapott. Gondoltam, majd a varratszedéskor írják fel a maradék 10-et, ám május 17-én az orvos közölte, hogy mindet meg kellett volna kapnom - állítja a gerincműtéten átesett Ágnes.

Újra vettünk tíz darabot, otthon döbbenetes látvány fogadott: mind a tíz injekció egy átlátszó nejlonzacskóba volt behányva. Némelyik tűn rajta volt a használat utáni biztonsági henger, míg egyik-másik tű meg is volt görbülve. Oltóanyag egyikben sem volt. Visszamentünk a gyógyszertárba, ahol a vezető azt mondta, a gyógyszergyárból jöhetett ki hibásan a termék. Egy alkalmazott azonban úgy fogalmazott: a visszahozottakkal cserélhették össze – mesélte Ágnes a Blikknek, aki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI) is panaszt tett.

Az OGYÉI szerint lehetetlen, hogy a szigorú előírások és ellenőrzések mellett a termék a gyárból került ki hibásan.

Az ilyen típusú fecskendős készítmények minden egyes darabját szakképesített dolgozók vizuális ellenőrzésnek vetik alá. A selejt darabokat elkülönítik – mondták.

Ugyanakkor rejtély, hogy a gyógyszertárba hogyan kerülhettek használt injekciók, ugyanis egy 2017-es rendelet szerint az ilyen típusú veszélyes hulladékot kizárólag kórházak és szakrendelők gyűjthetik be. Gyógyszertáraknak ezeket tilos átvenni. Annál is inkább, mert ez a fajta hulladék akár életre szóló kórokat terjeszthet.

A vér útján terjedő fertőző betegségeket, akár hepatitist, HIV-vírust, illetve bőrön lévő fertőzéseket lehet elkapni. Éppen ezért a használt injekciós tűket átvétel után külön kell tárolni, nem lehet újra felhasználni – magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?