INSIDER

Mennyi az annyi? Ilyen árakkal számolhatunk idén nyáron a Balatonon

Érdemes lehet idén a Balatont választani, a vendéglátósok is próbálnak a nyaralók kedvében járni, de megnehezíti a dolgukat, hogy nagyon nehéz pincért, szakácsot, személyzetet találni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A koronavírus-járvány miatt sokan nem mernek, vagy védettségi igazolvány és anyagiak híján nem tudnak repülőre szállni és külföldön nyaralni, inkább autóval könnyen megközelíthető úti célt, például a magyar tengert választják a kikapcsolódásra. Aki fürdőzésre, sörözésre, egy jó lángosra vagy hekkre vágyik, annak érdemes informálódnia, mert egyes helyeken emeltek az árakon.

Ilyen az idei nyár a koronavírus miatt a Balatonon

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Nincsenek külföldiek

A 21 éves András a barátaival nyaral éppen Siófokon. A Borsnak el­mondta, kicsit fura érzés számára, hogy mindenhol magyarul beszélnek.

Fotó: Bors

„Elég húzós a nyaralás anyagilag, de évente csak egyszer nyaralunk és egy éve úgysem költöttünk szórakozásra, úgyhogy belefér. Az egy kicsit zavaró, hogy kevés a szabadstrand, és érdekes így, hogy nincsenek külföldiek” – mondta el.

Várják a munkaerőt

„Egyre később indul a szezon, de azon vagyunk, hogy behozza magát!”– fogalmaz bizakodóan és sejtelmesen Hegyi Károly Ádám üzletvezető. Ádám éttermet vezet a siófoki Petőfi sétányon, ami nyáron talán az egyik legfrekventáltabb utca az egész országban. Ottjártunkkor mégis mindössze egy család étkezett, és a sétányon is csak lézengtek az emberek.

Fotó: Bors

„Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Attól kicsit félünk, hogy a védettségi igazolvány miatt gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest, ezért reméljük, hogy még sokan fognak” – magyarázta az üzletvezető, aki munkaerőhiányt tapasztal.

„Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem, pedig nagyon várjuk, hogy jöjjenek dolgozni!”

Fizetik a szállást is

A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része elhagyta a vendéglátói pályát, és más munka után nézett. A vendéglátósok el­mondása szerint vannak, akik kivárnak, félnek feladni a biztos állásukat, mert nem tudják, lesz-e ősszel negyedik hullám. Pedig megérné a Balatonon dolgozni – erről számolt be egy pincér.

„Havi egymilliót is meg lehet keresni, mondjuk, dolgozni is kell érte, de heti egy szabadnap fixen van. Mi Erdélyből jöttünk és mindig is szerettünk volna a Ba­­latonnál lak­­ni. Az étterem fizeti a szállást, és ét­kezési le­hetőséget is biztosít, de egyelőre nincs sok munka, mert kevesen vannak még” – mesélte Félix és Zsuzsanna, mindketten pincérként dolgoznak az egyik tóparti étteremben.

350 forint a fagyi és a palacsinta

A vendéglátósok szerint itt-ott számolni kell áremelkedéssel, amit többek között a magas bérekkel és alapanyagárakkal, illetve a járvány miatti forgalomkieséssel magyaráznak.

„Ne felejtsük el, hogy a járványhelyzet miatt jó néhány vendéglátós be­zárt, vagy a túlélésért küzd. A Balatonon mindig drágább minden, mint máshol, hiszen szezonális helyről beszélünk, ahol a vendéglátósoknak nyáron kell megkeresniük a téli betevőt” – mondta el egy balatonlellei étterem üzletvezetője.

Ami a balatoni árakat illeti a Bors munkatársainak tapasztalatai alapján a sajtos-tejfölös lángosért például átlag 1000 forintot kértek el, de láttak 4500 forintért bécsi szeletet, 1600 forintért gyros-tálat, főételeket 2000–2500 forintért, 350 forintból pedig kijön egy palacsinta vagy egy gombóc fagyi. Egy adag hasábkrumpli átlagára 500 forint.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?