INSIDER

Bakondi: idén eddig 35 ezren próbáltak átjutni a határon illegálisan

Idén eddig több mint 35 300 migráns próbált illegálisan átjutni a magyar határon, ami a 2019-es adatok több mint kétszerese – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
  • Szerző: Ripost

Bakondi György az M1-en elmondta: eddig 387 embercsempészt fogtak el, akik a nyugatra tartó illegális migránsokat segítették; ez több mint az elmúlt három évben elfogottak összesített száma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzátette, a határon való átjutási kísérletek „komoly nyomás” alatt tartják a rendvédelmi erőket. Ugyanakkor a politikai nyomás is folyamatos 2015 óta, de ez különösen idén erősödött fel.

Bakondi György szerint politikai szándék áll annak hátterében, hogy a migránsok folyamatosan Európába érkezzenek, és ennek az a célja, hogy megtörje a nemzetállamokat.

Fotó: pannon rtv

„A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azokat az elgondolásokat, amelyek veszélyt jelentenek a magyar emberekre, amelyek ellentétesek a magyar emberek akaratával, legyen szó betelepítési kvótáról, legyen szó belépési csatornák nyitásáról, legyen szó a határőrizet akadályozásáról” – hangsúlyozta.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, új jelenség, hogy a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre egyre több migráns érkezik, 2019-cel összehasonlítva idén tízszer annyian érkeztek. Mivel nem lehet őket a szigeteken tartani, előbb-utóbb megkezdődik az átszállításuk a kontinensre – közölte.
Hozzátette, hogy hasonló a helyzet Olaszországban, és „intenzív növekedést jelez” a balkáni útvonalon érkezők száma is.

Röszkénél, Hercegszántónál, Csanádpalotánál, Domaszék térségében és Lőkösházán is migránsokat tartóztattak fel a határmentén szolgáló rendőrök kedd éjjel, összesen 62-en akadt fent az ellenőrzésen. Annak ellenére és tucatjával próbálnak illegálisan bejutni az országba, hogy az idő egyre hidegebb, nem szűnik a migrációs nyomás.

Voltak, akik kamionokat szállító vonaton, mások gyalogosan érkeztek. A rendőrök – miután a migránsok egyike sem tudta magát igazolni – visszakísérték őket a határzárhoz.

A Devecseri Rendőrőrs munkatársai a Csongrád–Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzése alapján 2020. november 25-én, 17 óra 5 perckor a 8-as számú főúton, Devecser határában állítottak meg egy szerb rendszámú autót, amit egy 31 éves szerb férfi vezetett.

A járműben – ami Ausztria felé haladt – a sofőrön kívül 3 férfi és 2 nő utazott, ők jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat.

A járművezetőt, valamint az utasokat a rendőrök előállították, és velük szemben az elsődleges intézkedéseket megkezdték.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről. A gépjármű sofőrjével szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A járőrök 2020. november 26-án 3 órakor Szeged külterületén, a mobil hőkamera jelzése alapján hat külföldit tartóztattak fel. Az ellenőrzés során a határsértők szír, valamint palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrök 2020. november 26-án 2 óra 55 perckor két illegális migránst tartóztattak fel Beremend térségében. A férfiak egyiptomi állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Velük szemben az intézkedések folyamatban vannak.​

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?