INSIDER

Az idősotthonokban és a szociális intézményekben folytatódik az oltás

Eddig 161 215 ember kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta.
  • Szerző: Ripost

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy március 1-ig hatályban maradnak a védelmi intézkedések.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiss Róbert alezredes közölte: 180-an szegték meg szerdán a maszkviselési szabályokat. Egy X. kerületi sörözőt zártak be a hatóságok 30 napra.337-en szegték meg a kijárási tilalmat az elmúlt 24 órában.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy a magyar járványügyi helyzet kedvezően alakul, és a védelmi intézkedések révén féken lehet tartani a járvány terjedését.

„Hétvégén is intenzíven zajlik majd az oltás. Ma több mint 13 ezer embert oltottak be” - mondta Galgóczi Ágnes.

Bejelentette, az egészségügyi dolgozók oltási kampánya lezárult, jelenleg az idősotthoni lakókat és a pszichiátriai betegeket oltják, az új vakcinaszállítmányból közülük azonnal beoltanak 13 ezer embert. Buzdította is az időseket, hogy jelentkezzenek oltásokat, esetükben ugyanis szó szerint életet menthet a vakcina.

A novemberben bevezetett korlátozó intézkedésekkel sikerült meggátolni a koronavírus-járvány terjedését – mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón, ahol közölte: a kormány március 1-jéig meghosszabbítja a védelmi intézkedések hatályát.

Kiss Róbert alezredes úgy fogalmazott: a járvány elleni további védekezés és az intézkedések meghosszabbítása kettős célt szolgál. Egyrészt az eddigi eredmények megőrzését, másrészt a további járványhullámok elkerülését és a magyar emberek életének, egészségének védelmét – mondta.
Ennek érdekében Kiss Róbert továbbra is a lakosság türelmét és együttműködését kérte.
Az alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 180-szor intézkedtek a rendőrök.
Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 21 836 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.
A maszkviseléssel kapcsolatos szerdai intézkedések közül 180 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 72 embert figyelmeztettek, 34 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 52 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.
Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban 5, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 17 ember ellen intézkedtek szerdán.
A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 799 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 594-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vagy a vendéglátóhelyeken tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.
Szerdán a fővárosban egy X. kerületi sörözőt zárattak be ideiglenesen a rendőrök 30 napra, mert bár kívülről zártnak tűnt, 4 vendég volt a vendéglátóhelyen és szeszes italt fogyasztott. A sörözőhöz lakossági bejelentésre mentek ki a rendőrök – mondta.
Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 337 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A november 4-től hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-től felváltó kijárási tilalom idején már 30 539 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben.
Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 66 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 536-szor intézkedtek.
A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 8123 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök és 2927 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ezzel jelenleg 19 131-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1834-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.
Beszámolt arról is, hogy tavaly március óta 521 büntetőeljárást rendeltek el a járvánnyal összefüggésben, ebből 163-at rémhírterjesztés, 31-et közveszéllyel fenyegetés, 146-ot csalás, 31-et járványügyi szabályszegés miatt. Az eljárásokkal összefüggésben 100 gyanúsítottat hallgattak ki eddig.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?