INSIDER

Gulyás Gergely: március elejéig érvényben maradnak a korlátozások

A jelenlegi szabályokat fent kell tartni, mert bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezethet.
  • Szerző: Ripost

Csütörtökön ismét megtartotta a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormány meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, amely szerint sikerült kordában tartani a járványt a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel. El akarják kerülni a harmadik hullámot, ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a jelenlegi szabályok március 1-ig maradnak hatályban. Éppen ezért a kormány azt kérte az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

A kormány a lehető legtöbb vakcinát akarja beszerezni. Az unióból érkező vakcinák száma rendkívül csekély. Az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság. Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni. Ennek eléréséhez pedig mindent meg kell tenni.

Február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést.

„A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát ideiglenesen engedélyeznek, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt az NNK ellenőrizni fogja a vakcinát” – tette hozzá a könnyített engedélyezési eljárással kapcsolatba.

Ha aktuálissá válik az enyhítés, akkor elsősorban a vendéglátóhelyeket nyitják majd meg.

A kormány üdvözli a munkáltatók és a munkavállalók megállapodását.

45 milliárd forint jut a falvakban jutó kisboltok támogatására. A multik megérkeztével a kisboltok sorra zárnak be, de a falvakban elérhetőknek kell lenni a közszolgáltatásoknak.

Kiss Róbert alezredes az operatív törzs ülése után úgy fogalmazott: a járvány elleni további védekezés és az intézkedések meghosszabbítása kettős célt szolgál. Egyrészt az eddigi eredmények megőrzését, másrészt a további járványhullámok elkerülését és a magyar emberek életének, egészségének védelmét – mondta.
Ennek érdekében Kiss Róbert továbbra is a lakosság türelmét és együttműködését kérte.
Az alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 180-szor intézkedtek a rendőrök.
Hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 21 836 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.
A maszkviseléssel kapcsolatos szerdai intézkedések közül 180 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott kötelezettségek be nem tartása miatt történt: 72 embert figyelmeztettek, 34 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 52 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.
Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és megállókban 5, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 17 ember ellen intézkedtek szerdán.
A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 799 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 594-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vagy a vendéglátóhelyeken tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.
Szerdán a fővárosban egy X. kerületi sörözőt zárattak be ideiglenesen a rendőrök 30 napra, mert bár kívülről zártnak tűnt, 4 vendég volt a vendéglátóhelyen és szeszes italt fogyasztott. A sörözőhöz lakossági bejelentésre mentek ki a rendőrök – mondta.
Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 337 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A november 4-től hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-től felváltó kijárási tilalom idején már 30 539 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben.
Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 66 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 536-szor intézkedtek.
A hatósági házi karanténban lévőket szerdán 8123 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök és 2927 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ezzel jelenleg 19 131-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1834-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

 

És ezeket olvastad már?