INSIDER

Ausztria: 1 milliós bírság, ha nem tartjuk az 1 méter távolságot az utcán

Angliában a kocsmák, Franciaországban a kávézók is bezártak, a németeknél kettőnél nem lehet több ember egy helyen, Ausztriában egymilliós bírság jár, ha nem tartjuk az 1 méteres távolságot, amit rendőrök és drónok ellenőriznek… – Európa népei alig akarják elhinni, ami most történik a koronavírus-járvány miatt.
  • Szerző: Ripost

Egész Európában drákói szigorral próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Egyre több országban rendelnek el kijárási tilalmat – ami miatt rogyadozik a gazdaság, ám lassul a koronavírus terjedése. A összeszedte, melyik országban milyen intézkedéseket rendeltek el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ausztria: Teljes kijárási tilalom

Kivétel: alapvető cikkek vásárlása, idős rokonok ellátása, munka.

Büntetés: akár 3600 euró is lehet, rendőrök, néhol drónok is ellenőriznek, de használhatják a mobilok cellainformációit is. Lakcímkártyát kérhetnek, hogy valóban a legközelebbi élelmiszerboltba mentünk-e.

Innsbruck, Ausztria
Fotó: AFP

Üzletek nyitvatartása: csak a bankok, benzinkutak, élelmiszerboltok és patikák.

Az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, az A1 minden mobilhasználó „mozgásprofilját” átadja az osztrák kormánynak. Egyrészt a vírus terjedéséről, a gócpontokról kap pontosabb képet a kormány, másrészt a kijárási tilalom alatt nyomon követhető, hogy az emberek betartják-e az otthonaik elhagyását tiltó szabályokat.

Németország: csak Bajorországban teljes a kijárási tilalom, de az egész országra „érintkezési tilalom” van érvényben.

Németország egész területére kiterjesztették hétfő reggeltől az érintkezési tilalmat a koronavírus-járvány miatt. Egy háztartásból egy időben legfeljebb két ember tartózkodhat a lakásán kívül, de bezárnak a fodrászatok, a szoláriumok és a masszázsszalonok is. Az intézkedést be nem tartókat a rendőrség hazaküldheti vagy megbüntetheti. Két személy között legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani.

Képünk illusztráció
Fotó: Carsten Koall / Getty Images

Kivétel: élelmiszer-és dohánybolt, patika, benzinkút és idős rokon ápolása, gondozása, munka.

Kutyát sétáltatni, sportolni lehet, de csak egyedül, vagy a legszűkebb családi körben.

Büntetés: Angela Merkel szerint a szabályok megszegőit akár 25 ezer euróra is büntethetik, azokat a vendéglátó-ipari egységeket pedig, amelyek a tilalom ellenére kinyitnak, akár 30 ezer eurós bírsággal is sújthatják.

Olaszország: Teljes kijárási tilalom időbeni korlát nélkül

Kivétel: alapvető cikkek vásárlása, idős rokonok ellátása, munka.

Büntetés: 206 euró, vagy akár 3 hónap elzárás, rendőrök és carabinierik ellenőriznek.

Üzletek: Élelmiszerboltok általában 8-20 óráig, vasárnap zárva, Patikák és benzinkutak nyitva vannak és a dohányboltok is.

Vonalak jelzik, milyen távolságre állhatnak a vásárlók egymástól. Fotó: Olvasói fotó Udine

Franciaország: Teljes kijárási tilalom időbeni korlát nélkül

Kivétel: alapvető cikkek vásárlása, idős rokonok ellátása, munka.

Büntetés: első alkalommal 135 euró. Ha 45 napon belül nem fizetik be, ez felugrik 750 euróra. Ha valaki 2 héten belül újra megszegi a kijárási tilalmat, további 1500 euró. Ha valaki 1 hónap alatt négyszer szegi meg, 3750 euró, vagy akár 6 hónap elzárás. Rendőrök és csendőrök ellenőriznek.

Üzletek: Élelmiszer- és dohányboltok, patikák, benzinkutak maradhattak nyitva.

Spanyolország: Teljes kijárási tilalom időbeli korlát nélkül

Kivétel: alapvető cikkek vásárlása, idős rokonok ellátása, munka.

Büntetés: 1 ezer euró is lehet, vagy 3-6 hónap közötti elzárás, rendőrök ellenőrzik.

Üzletek: Csak élelmiszer- és dohányboltok, patikák, benzinkutak lehetnek nyitva.

Szerbia: Részleges kijárási tilalom, 20-05 óra között. Ám a 65 éven felüliek egyáltalán nem mehetnek utcára. Az 5 ezernél alacsonyabb népességű településeken ez a 70 éven felüliekre vonatkozik.

Büntetés: akik nem tartják be az intézkedéseket, azok ellen bűnvádi feljelentést tesznek, a büntetés akár 150 ezer dínár, vagyis mintegy 400 ezer forint is lehet. Rendőrök ellenőrzik.

Üzletek: Jelenleg még 18 óráig nyitva lehetnek.

Anglia: Csak a legszükségesebb esetben mehetnek ki

A briteknek éjféltől csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett.

A lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek megvásárlása céljából léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. Emellett naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.

Kivételt jelent ezenkívül, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

– mondta néhány napja Boris Johnson miniszterelnök.

A kormány felhívásában az szerepel, hogy az emberek tartsanak legalább két méter távolságot egymástól szabadtéri helyszíneken is, és tartózkodjanak a nem feltétlenül szükséges utazásoktól. Hétfőtől több londoni kerület tanácsa saját hatáskörében bezárta a közparkokat. Ugyancsak hétfőtől szünetel a tanítás a brit iskolákban.

Magyarország: még nincs kijárási tilalom

A kormány felhívása szerint aki csak teheti, maradjon otthon, főleg az idősek. Az üzletek 15 órakor bezárnak, kivéve az élelmiszer-és dohányboltok, benzinkutak és patikák.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?