INSIDER

A veszélyhelyzet 12. napja

A legfrissebb adatok, hírek a magyarországi koronavírus-járványról.
 • Szerző: Ripost

Most érkezett a hír: sajnos újabb beteg halt meg koronavírus fertőzésben, ezzel már nyolcra nőtt az elhunytak száma hétfőn este. A vírus újabb áldozata egy 80 éves krónikus betegségben is szenvedő férfi.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A regisztrált fertőzöttek száma hétfő este 167.

Jó hír, hogy immár 21 gyógyultat tartanak számon.

 

Karanténban 101 személyt tartanak, 15-en kijöhettek a karanténból. A mintavételek száma pedig 5515-re nőtt.

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY A VILÁGON

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339259-re nőtt vasárnap reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14706, és 98834 ember meggyógyult.

koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

Újabb gazdasági intézkedési csomagot jelentett be a kormányfő: többek közt meghosszabbítják a lejáró gyest és gyedet, több mint 81 ezer kisvállalkozónak nem kell adót fizetnie és felfüggesztik a kilakoltatásokat. Szigorítják az óvintézkedéseket is a járvány megfékezésére.

Ezeket az intézkedéseket jelentette be a kormányfő

Félő, hogy a csoportos fertőzésekből a tömeges fertőzések szakaszához érünk. Ezért fontos, hogy mindenki, aki tud, az maradjon otthon. Az idősek, a fiatalok, a külföldről hazatérők és aki, csak teheti. Azoknak is otthoni karanténban kell maradni, akikről megállapítják, hogy koronavírus-hordozók, de tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak.

Országos tisztifőorvos: minden megyében van fertőzött


Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. Az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk – tette hozzá.

 

Aki ezeket a tüneteket észleli, maradjon otthon!

Kiemelték: a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: láz (a fertőzöttek 88 százalékánál), száraz köhögés (68 százalék), fáradékonyság, gyengeség (38 százalék), de számos más jele is lehet.

218 magyar van külföldön karanténban

Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn online sajtótájékoztatón.

Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből – szögezte le. A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik.

 

Felhívás a külföldről hazaérkezőkhöz!

Önkéntes otthoni karanténra kérik nem csak az időseket, a diákokat és mindenkit, aki teheti, hanem a külföldről hazatérőket is. A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének csökkentése, a fertőzés tömegessé válásának lassítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja mindazok figyelmét, akik az elmúlt időszakban bármely külföldi országban jártak, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba. Ennek javasolt ideje: jelenleg 14 nap.

 

Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Március 23-án, a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre. A Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen 50 óra alatt több, mint kilencezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre. Az orvosi eszközöket szállító W6 9012 járatszámú Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba. A Sanghajból érkező gépet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, Gazsó Balázs, az ITM közigazgatási államtitkára és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fogadta.

A koronavírus elleni védekezésben a védőfelszerelések fontosak, a kormány pedig mindent megtesz azért, hogy készleteinek számát növelni tudja. A mostani beszerzést az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem folytatta le. A közeljövőben újabb orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra. A beérkezett készleteket elsősorban az egészségügyi dolgozók fogják megkapni, akikre különösen vigyázni kell és mindannyian hálásak lehetünk nekik a szolgálatukért.

Az Operatív Törzs a következőket kéri az otthoni karanténban élőktől:

 1. Az otthon karantén tényleg azt jelenti, hogy otthon kell lenni. Nem lehet elhagyni a lakást. Aki családi házban, kertes házban él, az természetesen az udvarra, kertbe kimehet. A lényeg, hogy a másokkal való szoros érintkezést kerüljük.
 2. Amennyiben valaki nem egyedül él, akkor különítse el a háztartásban magát olyannyira, amennyire az csak lehetséges.
 3. Hogyha olyan lakásban, esetleg családi házban lakik, ahol több toalett van, fürdőszoba van, akkor egyet különítsen el, ami csak az övé, és a család többi tagja a másikat használja. Ha erre nincsen lehetőség, akkor a közösen használt fürdőszobát, WC-t gyakran kell takarítani, fertőtleníteni.
 4. Takarítson, fertőtlenítsen gyakran! Hipóval, klórtartalmú vagy vírusölő fertőtlenítő szerekkel.
 5. 60 fokon mosson és mosogasson! Ez egy nagyon érzékeny vírus, tehát a környezetben nagyon gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, kiszárad néhány órán belül, illetve már ötven-hatvan fokon tulajdonképpen elpusztul.
 6. Különítsék el a fertőzött, fertőzés-gyanús személy eszközeit a család többi tagjáétól!
 7. Ne konyharuhát használjunk, hanem inkább papírtörlőt!
 8. Fontos a köhögés, tüsszentés szabályainak a betartása. Használjunk papírzsebkendőt, és azt azonnal dobjuk ki a szemetesbe, utána alapos kézmosás!
 9. A háztartási hulladék kezelésére használjunk dupla falú zsákot!
 10. Gyakori és alapos kézmosás!
 11. Szellőztessen gyakran!​

Elindult az adományvonal

Elindult a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/ weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani.

Ki vagy mi a felelős a koronavírus-járvány kitörésért?

Talán még túl korai levonni a következtetéseket, de azért már megindult az okok keresése. A legtöbben azt vallják, hogy állatokról sikerült megint emberekre átvinni egy új vírust. És ezért az illegális állatkereskedelem a felelős.

100 liter fertőtlenítőszert lopott el egy migráns a kórházból

Egész Németországot felháborította az a pofátlan lopás, amely a münsteri egyetemi klinikán történt február végén. A tolvaj zsákmánya 100 liter fertőtlenítőszer volt. Az elkövetőt pár napja sikerült elfogni.

További híreink a témában:

Orbán Viktor újabb intézkedéscsomagot jelentett be

Országos tisztifőorvos: minden megyében van fertőzött

Aki ezeket a tüneteket észleli, maradjon otthon!

218 magyar van külföldön karanténban

Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Házi karanténba vonul Angela Merkel

Fontos bejelentést tett az országos tisztifőorvos

Napok óta először csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

Csehországban is van már halott, Törökországban nőtt az áldozatok száma

Pozitív lett a szexuális ragadozó Harvey Weinstein koronavírus tesztje

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?