Létrehozva: 2020.03.22.

Koronavírus-járvány: Fontos bejelentést tett az országos tisztifőorvos

Másodszor is negatív lett a Magyarországon járt, majd koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált marokkói közlekedési miniszter összes magyarországi kontaktjának tesztje – mondta újságírói kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos vasárnap a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Aláhúzta: a koronavírus mindenhol jelen van az országban, nem lehet gócpontot megjelölni.

Dr. Müller Cecília ugyan nem nevesítette, de tájékoztatása alapján Pintér Sándor belügyminiszter tesztje is negatív.

Fotó: MTI

A marokkói média március 14-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett Abdelkader Amara koronavírustesztje, aki ezt megelőzően Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azt közölte, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok. Két nappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy negatív lett Pintér Sándor és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

A vasárnapi tájékoztatón a tisztifőorvos visszautasította Mohács polgármesterének azt az állítását, hogy a település gócponttá vált volna, és megerősítette: nem lehet megjelölni gócpontot az ország területén, a koronavírus-fertőzés mindenhol jelen van és egyenletesen oszlik meg a betegek száma.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: ha gócpontok alakulnának ki, meghozzák a szükséges intézkedéseket, de jelenleg továbbra sincs ilyen, ezért továbbra sem javasolja az operatív törzs kijárási tilalom bevezetését, minden nap vizsgálják a szükséges intézkedéseket. Ehhez kapcsolódva indokolatlannak nevezte, hogy egyes cégek igazolásokat kezdtek adni munkavállalóiknak egy esetleges lezárás esetére.

A Szegedi Tudományegyetem rektorának megfertőződését megerősítve Müller Cecília elmondta: ebből is látszik, hogy a vírus nem válogat, bárkit megfertőzhet. A rektorral kapcsolatban a járványügyi kontaktkutatás kezdődött és már több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt.

Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta: minden önkéntes adomány sokat számít, de a védekezésnek nincs anyagi korlátja, az anyagi erőforrás biztosított, egyedüli nehezítő tényező, hogy a világon mindenki védőeszközöket akar beszerezni; ennek ellenére folyamatosan érkeznek szállítmányok.

Arról is szólt, hogy nem tervezik korlátozni az idősek mozgását, bíznak benne, hogy megfogadják ajánlásaikat és otthon maradnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak olyanról, aki külföldön veszélyben lenne, de több magyar ragadt külföldön.

Arra a kérdésre, hogy megyénként egyetlen mentő elegendő-e, amely a koronavírus-tüneteket mutatókhoz megy ki mintát venni, Lakatos Tibor kijelentette: az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján a kapacitás elegendő, de megszervezik a tartalék lehetőségeket.

Az újszülöttekről Müller Cecília azt mondta: az ő immunrendszerük – ahogy a szüleiké sem – még nem találkozott kórokozókkal, ezért a maximális biztonság érdekében azt javasolják, hogy inkább az erkélyeken, illetve nyitott ablak mellett történjen a levegőztetésük.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus súlyos esetben a tüdőt támadja, vírusos tüdőgyulladást okozva, jelenleg nem nőtt az elmúlt időszakban a tüdőgyulladásos megbetegedések száma Magyarországon a korábbi hasonló időszakokhoz képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még az influenza-járvány végén járunk, és annak is lehet a szövődménye tüdőgyulladás.

Kérdésre válaszolva közölte: a postai csomagok átvétele nem jelent többletkockázatot, persze a kellő távolságot az átvételkor a postással meg kell tartani, a postások pedig kaptak védőfelszerelést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat