Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.22.

Ki vagy mi a felelős a koronavírus-járvány kitörésért?

Talán még túl korai levonni a következtetéseket, de azért már megindult az okok keresése. A legtöbben azt vallják, hogy állatokról sikerült megint emberekre átvinni egy új vírust. És ezért az illegális állatkereskedelem a felelős.

No meg azok, akik eltűrik, hogy vadállatok ellenőrizetlen tömegei lepjék el az „ínyenc”, különlegességre vágyó, perverz fogyasztók éttermeit. Akik képesek nagyon nagy összegeket fizetni azért, ha ilyen veszélyes különlegességeket ehetnek. Nem törődve azzal, hogy esetleg új, tömeges járványokat zúdíthatnak az emberekre.

Nagyon sokan láttak már fotókat, videókat a kutyákat, denevéreket, kígyókat áruló, megtűrt kínai állatpiacokról. Egyre biztosabb, hogy egy ilyen piacról indult el a legújabb koronavírus-járvány is.

A legfőbb gyanúsított mostanában a pangolin, magyarul a tobzoska, Mármint, hogy erről az ártatlan és különleges állatról került át az emberre a koronavírus.

Hagyományosan a húsukért vadászták a tobzoskát, de ráadásul a feketepiacon vagyonokat érnek a pikkelyei, így Jáva szigetén már alapvető megélhetési forrássá vált. A legóvatosabb becslések szerint is legalább tízezer példány kerül ki évente a feketepiacra, ez ötször annyi, mint amekkora forgalmat tigrissel lehet bonyolítani – igaz, egy tigrist nem is olyan egyszerű begyűjteni, mint a tobzoskákat (a valóságban valószínűleg tízezernél jóval több állatról van szó).

A tobzoskák adhatják a nemzetközi állatkereskedelem húsz százalékát, ezzel ők számítanak a legkeresettebb állatoknak a feketepiacon.

A kínai hagyományos gyógyászat szerint a tobzoskapikkely és az állat különböző szervei gyakorlatilag mindenre jók, ugyanúgy jók az asztmára, mint a puffadásra, a tudomány nem ismer náluk hatékonyabb szert a kelések és az ízületi gyulladások kezelésére, a legjobb hír pedig az, hogy még a rák kezelésére is alkalmasak.

Néhány éve egy kínai kikötőben 11,9 tonna pikkelyre csaptak le, az Afrikából érkező szállítmány körülbelül húszezer tobzoska életébe került.

Egyre többen támadják Kínát, hogy az évezredes hagyományok miatt eltűri a különféle „egzotikus” állatok forgalmát és fogyasztását. Miközben a fejlett kínai orvostudomány szakértői pontosan tudják, hogy a kígyók, denevérek és tobzoskák fogyasztása milyen veszélyeket rejt, nemcsak a kínaiakra, hanem az egész emberségre nézve.

Állatvédők most arra figyelmeztetnek, hogy ha a koronavírus járvány fogja megmenteni a teljes kipusztulástól a tobzoskákat, akkor végül a természet vesz majd különös elégtételt a mohó és önmagát fékezni képtelen emberiségen.

Talán valami változik végre. A kínai hatóságok több száz mirelit mosómedvét, mókust és leopárdot foglaltak le egy rajtaütésben a délkelet-kínai Pingguóban. Az illegális húskereskedelem a koronavírus terjedése miatt került a kínai hatóságok célkeresztjébe, a most lefoglalt állatokról is azt gyanítják, hogy közük lehet a betegség terjedéséhez.

A rajtaütés során 2 leopárdot, 3 sast, 3 fácánt, 48 mosómedvét, 30 mókust és 250 különböző madarat foglaltak le; a húst egy kereskedő a neten árusította. A kínai kormány a járványra való tekintettel átmenetileg felfüggesztette a vadhús kereskedelmét az országban.

Sokak szerint a hagyományos kínai gyógyászat elősegíti az illegális állatkereskedelmet, ami a világ negyedik legnagyobb biznisze a drog, az emberkereskedelem és a csalás után, ráadásul több faj létét is veszélyezteti.

Az elmúlt hetek fejleményei rávilágítottak: a vadállatok kereskedelmének korlátozásához az emberiségnek alapvető érdeke fűződik.

A kínai kormány ezt felismerve a múlt héten betiltotta a vadállatok élelmezési célú vadászatát, szállítását, kereskedelmét és vásárlását.

Hogy mennyire veszik majd komolyan ezt a döntést, az sajnos még a jövő zenéje.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

magyarnemzet.hu

Ezen a napon vesznek végső búcsút a hős szívbeteg lánytól

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra