INSIDER

A Sziget üdvözli, hogy nyilvántartásba veszik a fesztiválra járókat

Nyilvántartásba veszik a nagyobb fesztiválozókra, koncertekre járók személyes adatait.
  • Szerző: Ripost

Kötelező lesz nyilvántartani a jövőben azok személyes adatait, akik nagyobb zenei rendezvényekre készülnek - derül ki abból a törvényjavaslatból, amelyet Gulyás Gergely és Kocsis Máté fideszes, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő nyújtottak be a parlament elé. A javaslat szerint azoknál a zenei rendezvényeknél kell majd begyűjteni a látogatók számos személyes adatát, amelyekre 25 ezernél több belépőjegyet értékesítenek.

Ezek praktikusan a nagyobb nyári fesztiválok lehetnek, emellett a Puskás Arénában férnek még be ennél többen, ott 67 155 fő a befogadóképesség. A Groupama Aréna kieshet a szabályozás alól, oda csak valamivel több mint 23 ezer ember fér be. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor az a kihirdetése utáni 15. napon már hatályba is lép.

A következő adatokat kell majd bekérniük a rendezőknek: a látogató családi és utónevét, állampolgárságát, születési idejét, a nemét, a személyazonosításra alkalmas, arcképmását tartalmazó okmányát kiállító hatóság székhelye szerinti állam megnevezését, valamint az arcképmását. Vagyis praktikusan egy személyazonosító igazolványt kell bemutatni, illetve lemásolni a szervezőknek a beléptetés előtt.

A Sziget örül a változásnak

"Miután az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni. Ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a mi korábbi törekvéseinket és gyakorlatunkat is" - írta a Sziget Zrt. közleményében.

Arra felhívták a figyelmet, hogy a hatályba lépés miatt idén még nem tudják majd ezt a szabályt alkalmazni a VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon. A Szigeten azonban már igen, ahol is hatékonyan működő check-in rendszerrel ellenőrzik a látogatók személyazonosságát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?