INSIDER

A párizsi Louvre-nak és a londoni British Múzeumnak sincs ennél jobb helye!

Európai színvonalú körülmények közé költözik hazánk műkincsgyűjteménye, a mintegy 300 000 műtárgy átmozgatása már elkezdődött az újonnan épült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba. A 30 ezer négyzetméteres épületet úgy tervezték és alkották meg, hogy méltán felveszi a versenyt a párizsi Louvre és a londoni British Múzeum hasonló intézményeivel.
  • Szerző: Ripost

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Liget Budapest Projekt keretében épült meg a Szabolcs utcában lévő egykori kórház területén, méghozzá azzal a céllal, hogy végre magas színvonalú körülmények közé költözhessen a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, és a Néprajzi Múzeum összesen mintegy 300 ezer műtárgya.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az OMRRK-t 2016-ban kezdték el építeni és 2019-ben lett kész. A központi épület 30 ezer négyzetméter, és összesen 8 szintes. Úgy tervezték, hogy egy nagyobb földrengést is kibírjon. Fotó: Markovics Gábor

„Hazánk műkincsgyűjteménye végre európai színvonalú helyre kerül: ez az épület – csakúgy, mint az itt elhelyezésre kerülő műtárgyak – az örökkévalóságnak készült. Bátran ki lehet jelenteni, hogy száz évre visszamenőleg ez az első ilyen intézmény hazánkban: végre megoldást nyújt a nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes raktározási problémáira” – emelte ki a projekt kapcsán Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Az épületben egy speciális teremben kaptak helyet a restaurátorok: az ablakokon UV szűrővel, szintén állandó hőmérséklettel és páratartalommal. A teremben jelenleg olyan festőóriások műveinek restaurálása zajlik, mint Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Czóbel Béla, Markó Károly és Vaszary János. Fotó: Markovics Gábor

Az épület összesen 8 szintes: a mélyben 4 szinttel, a magasban még 3 emelettel rendelkezik, és Vásáros Zsolt Ybl- díjas építész, a terveket kivitelező Narmer Építészeti Stúdió vezetője szerint statikailag annyira erős, hogy akár egy nagyobb földrengést is kibír, valamint – ami a műtárgyak szempontjából igen fontos – sehol sem engedi be a vizet.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum több, mint száz ezer műtárgya között számos, híres, értékes festmény található. Ezek az új épületben olyan speciális teremben kaptak most helyet, ahol folyamatosan biztosítani tudják számukra az állandó 20 fokos hőmérsékletet és a 49%-os páratartalmat. Fotó: Markovics Gábor

Érdekesség, hogy az épület hűtését és fűtését talajszondák biztosítják, melyek az intézményt körül ölelő Bókay kertben kaptak helyet.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményéből való fegyverek: új otthonukban olyan speciális fiókokban kaptak helyet, amelyekhez könnyedén hozzá lehet férni. Fotó: Markovics Gábor

A műtárgyak beköltöztetése folyamatosan zajlik, több mint száz szakember részvételével, a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria restaurátorai azonban már el tudták itt kezdeni a munkát.

Restaurátor munka közben. Fotó:Markovics Gábor

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?