INSIDER

A magyar börtönökben is szigorítottak a koronavírus miatt

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében a magyar büntetés-végrehajtási szervezet is felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások – kimaradás, eltávozás – engedélyezését a fogvatartottak számára; a látogatás során a fogvatartottak és hozzátartozóik „fizikális érintkezése” nem lehetséges
  • Szerző: Ripost

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) hétfőn új szabályokat vezetett be börtönökben a koronavírus megjelenése miatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs döntése alapján felfüggesztették az ideiglenes intézetelhagyások engedélyezését a fogvatartottak számára, beleértve a korábban engedélyezett, de még meg nem kezdettek végrehajtását is.

Ezzel kizárják annak lehetőségét, hogy az eltávozásról vagy kimaradásról visszaérkezők által – esetlegesen – bejuthasson a koronavírus a börtönök falain belülre, ezzel veszélyeztetve a testület személyi állományát és a teljes fogvatartotti közösséget. A már engedélyezett kérelmeket – amennyiben azok indoka továbbra is fennáll – utólag pótolják.

Az új elítéltek egészségügyi befogadásuk alkalmával úgynevezett közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, enélkül közösségbe nem helyezhetőek.

A vizsgálat minden esetben kiterjed a testhőmérséklet mérésére és az utazási előzmények kikérdezésére. Fertőzés gyanúja esetén az érintettet azonnal elkülönítik, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét.

A BVOP megelőző intézkedéseket vezetett be a látogatófogadással kapcsolatban is: a fogvatartottak és hozzátartozóik „fizikális érintkezése” nem lehetséges a látogatás során. Emellett kiemelt figyelemmel kezelik azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak.

117315822 – prison
Fotó: 123rf

A magyar börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés, illetve ellátták az egészségügyi személyzetet védőeszközökkel és érintés nélküli digitális hőmérőkkel. Emellett rendszeresen felhívják a személyi állomány és a fogvatartottak figyelmét a fertőzést megelőző higiéniai szabályok betartására, a napi többszöri kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított.

És ezeket olvastad már?