INSIDER

A Lánchíd helyett Karácsony hivatalát újítja fel a főváros egymilliárdért

Miközben a Lánchíd tragikus állapotba került, Karácsony Gergely hivatala, a Városháza egymilliárd forintból újulhat meg – szúrta ki az Origo, a főváros hivatalos honlapjára feltöltött főpolgármesteri rendeletben. A veszélyhelyzet megszűnésével Karácsony rendkívüli hatalmának is vége, azonban a baloldali főpolgármester kihasználva a különleges jogrend utolsó napját, 10 milliárd sorsáról döntött egy személyben.
  • Szerző: RIPOST

A kormány ígéretének eleget téve, visszaadta különleges felhatalmazását a parlamentnek. Így szerda éjféltől az ország egész területén megszűnt a különleges jogrend, ami egyben azt is jelentette, hogy ekkor véget ért Karácsony Gergely rendkívüli hatalma is. Innentől a főpolgármester nem irányíthatja rendeleti úton a fővárost, azaz nem dönthet egy személyben a közpénzekről, nem ültethet csak úgy be egy havert valamelyik önkormányzati cég igazgatósági tanácsába, hanem ezekhez a döntésekhez ismét szüksége lesz a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulására – írja az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

10 milliárdról döntött az utolsó pillanatban

Bár a nemzetközi baloldal és sajtója diktatúravádakat megfogalmazva támadta a magyar kormányt a válságkezelés alatt, Karácsony most olyat tett, amivel teljes mértékben rászolgált ezekre a rágalmakra. Szerdán felbukkant a főváros honlapján egy, a budapesti költségvetés módosításával kapcsolatos főpolgármesteri rendelet. Ebből kiderült, hogy Karácsony a veszélyhelyzet utolsó napján elköltött 10 milliárd forintot, kihasználva, hogy még egyedül dönthetett. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a főpolgármesterhez került a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköre, így a testület megkérdezése nélkül határozhatott fontos kérdésekben. A főváros februárban fogadta el az idei költségvetését, amit Karácsony különleges hatalmánál fogva többször is egy személyben módosított.

Karácsony Gergely milliárdok elköltéséről döntött teljesen egyedül.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Míg a Lánchídra nincs pénz, a Városházára van

A Karácsony-féle költségvetés-módosításban több érdekes tétel is szerepel, ezek közül talán a legizgalmasabb, hogy a folyamatosan pénzhiányra panaszkodó főpolgármester egymilliárd forintot különített el hivatalának felújítására. A Városháza rekonstrukciója egyébként külön sorban, négy tételben szerepel a költségvetésben.

Összesen tehát egymilliárd forintjába fog kerülnie a budapestieknek, hogy a főpolgármester és hivatalnokserege jó munkakörülmények között dolgozhasson.

Karácsony Gergelynek fontosabb a kényelmes munkakörnyezet, mint az emberek biztonsága?
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Szintén megmutatja, mi a fontos a főváros új vezetésének: több mint 300 millió forint megy a „B+R és kerékpártároló programra”, továbbá 450 millió forint lett elkülönítve a „klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokkal” kapcsolatos beruházásokra.

Életveszélyes állapotban van Magyarország egyik leghíresebb nevezetessége

Mint ismert, mindeközben borzasztó állapotba került a főváros egyik legforgalmasabb hídja, a Lánchíd, ami miatt komoly bírálatok érték Karácsony Gergelyt. Ennek ellenére a budapesti vezetés még nem lépett az ügyben, a híd felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárást máig nem írták ki. Pedig több szakértői vélemény is kimondta, hogy a Lánchíd állapota valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően folyamatosan romlik, a tapasztalt súlyos problémák kezelése már lehetetlen.

A Lánchíd felújítása nem tűr halasztást. Karácsony Gergelyéknek mégsem ez az első.
Fotó: ripost

Szörnyű állapotban van Magyarország egyik leghíresebb nevezetessége.
Fotó: ripost

Az Msc–Főmterv konzorcium jelentésében azt írta, elképzelhető, hogy le kell zárni a gyalogosok elől az átkelőt. A hídra egyébként január eleje óta nem hajthatnak fel az 5 tonnánál nehezebb járművek, így például a turistabuszok és a teherautók. A híd felújításáig ez így is marad, kizárólag a BKK-buszok jelentenek kivételt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?