INSIDER

4,2-es erősségű földrengést szimuláltak Kőbányán

Földrengést szimuláló védelmi igazgatási gyakorlatot tartottak Kőbányán csütörtökön, amelyen a Ripost is részt vett.
  • Szerző: Ripost

A StarCity 2019 elnevezésű komplex védelmi igazgatási gyakorlatot tartott Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, amelynek során egy 4,2 erősségű földrengés rázta meg Kőbányát a hajnali órákban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

A több mint 100 fő és 20 szervezet részvételével szervezett gyakorlatot a kőbányai Óhegy parkban tartották. A cél az volt vele, hogy a műveletben résztvevő honvédségi, rendőrségi, mentő, valamint katasztrófavédelmi szervek és szervezetek együttműködését és a kapcsolódó koordinációs folyamatok hatékonyságát fejlessze.

Fotó: Ripost

A szimulált földrengés forgatókönyve alapján a Richter-skála szerinti a 4,2-es erősségű földrengés és az azt követő utórezgések 24 lakóépületben, a környező úthálózatban és közüzemi szolgáltatásokban tesznek kárt Kőbányán, és Budapest több kerületében is súlyos károkat okoz. A kapcsolódó mentési munkálatokat a Helyi Védelmi Bizottságok, a Fővárosi feladatokat Budapest Főváros Védelmi Bizottsága központi vezetési pontról koordinálja.

A helyzetet súlyosbítja, hogy egy katonai szállító konvoj balesetet szenved és kigyullad, mivel egy meggyengült útszakasz alatt működésbe lép és felrobban egy ott lévő, addig ismeretlen világháborús robbanótest.

Fotó: Ripost

Az oltást és a sérültek mentését akadályozza, hogy a területen további robbanótestek kerülnek elő, így a műveletbe a Honvédség GAVIK Havaria Labor egységei is bekapcsolódnak.

Fotó: Ripost

Az összevont akcióban a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, a honvédség, a tűzszerészek, a polgárőrség, a Vöröskereszt és a katasztrófavédelem összehangolt munkafolyamatai voltak láthatók – természetesen valós veszély nem állt fenn.

A feladat végrehajtásban részt vett a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága és kapcsolódó szervezeti egységei.

Fotó: Ripost

 

És ezeket olvastad már?