Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.09.

Már 11-féle új Covid-mutációt azonosítottak – Meglepő, mire képesek

Egészen elképesztő, hogy ma már 11-féle új Covid-mutáció szerepel a kutatók listáján. A Ripost7 górcső alá vette a variációkat.

Hihetetlen, de ma már 11-féle új Covid-mutáció szerepel a kutatók listáján. Az első koronavírus-mutáció – „becenevén” Eric vagy Eek – az E484K volt. Ez a variáns megváltoztatja a tüskefehérje felületét. A vírus a tüskefehérje segítségével jut be az emberi sejtekbe, megnehezítve ezzel az immunrendszer válaszát. Az E484K-val együtt ez idáig 11 koronavírus- variáns ütötte fel a fejét a világ különböző részein. Közös jellemzőjük, hogy minden változás a vírus fertőzőképességét és az immunitás szempontjából legfontosabb tüskefehérjét érintették.

A vírusok leszármazási vonalait betűkből és számokból álló kódokkal jelölik. Az eredeti (vuhani) változat az „A” jelű volt (ezek a változatok mára szinte eltűntek, „kihaltak”), az új variánsok közül a „B” jelűek ugyanannak a leszármazási vonalnak a tagjai, jelenleg ez a vonal a legelterjedtebb a világban. Számos variánsa van, ezek különbségét és rokonsági viszonyait számokkal jelzik. A legfrissebb változatok már a „P” jelet viselik. (A betűket nem ABC-sorrendben használják fel.)

Íme a Ripost7 által összegyűjtött 11-féle új Covid-mutáció:

1. VARIÁNS Anglia: Kent

A kódja: B.1.1.7

Fontos változások:

A kenti változatban jelen van az N501Y mutáció, amely felgyorsítja a vírus átvitelt. Ez a vírus jelenleg az egyik legelterjedtebb Európában. Magyarországra is ez jutott be és arat most. A változás terjedőképesebbé tette a vírust, és a vírus kórokozó képessége is fokozódott.

2. VARIÁNS Anglia: Bristol

A kódja: VOC-202102/02

Fontos változások:

A bristoli variáns a kenti variáns és az E484K variáns mutációiból fejlődött ki. Az E484K a Dél-Afrikában először azonosított változat. Genetikai változása befolyásolja egyes vakcinák hatékonyságát. Így a Bristolban felfedezett új változat is kis mértékben csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát.

3. VARIÁNS Anglia: Liverpool

A kódja: VUI-202201/01

Fontos változások:

A liverpooli vírus az eredeti, 2020-as „A” vérvonal egyik fennmaradt verziója (A.23.1), amely érdekes módon már tartalmazta az E484K-val mutációt, de gyorsabb terjedésre nem volt képes. Mára szinte teljesen eltűnt.

4. VARIÁNS ÚJ

A kódja: B.1.525

Fontos változások:

Ez a mutáció tartalmazza az E484K variánst, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát. Emellett két új mutáció is megjelent benne: az 0677H és a 6888L, de ezeknek a változásoknak ez idáig nem ismert hatásai vannak.

5. VARIÁNS DÉL-AFRIKAI

A kódja: 501Y.V2 vagy B.1.351

Fontos változások:

A dél-afrikai mutációban is megtalálható az N501Y mutáció, amely arról ismert, hogy felgyorsítja a koronavírus átvitelét, valamint az E484K nevű variáns, ami csökkenti az eredeti változat elleni ellenanyagok hatékonyságát.

6. VARIÁNS BRAZIL 1

A kódja: P.1

Fontos változások:

A BRAZIL 1 mutációban megtalálható az N501Y variáns, amely arról ismert, hogy felgyorsítja a koronavírus átvitelét, valamint jelen van benne az E484K változat is, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát és a K417T mutáció, amelynek hatása eddig nem ismert. A kódban a „P” betű arra utal, hogy valószínűleg a korábbi (kenti, dél-afrikai) változatoktól függetlenül jöttek létre ezek a mutációk, nem azoknak a vírusoknak a leszármazottja a brazil mutáns.

7. VARIÁNS BRAZIL 2

A kódja: P.2

Fontos változások:

A koronavírus e mutációjában is jelen van az E484K variáns, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok hatékonyságát.

8. VARIÁNS AMERIKAI: KALIFORNIA

A kódja: B.1.429

Fontos változások:

A kaliforniai mutációban megtalálható az L452R változat, amely az eredeti koronavírus változattal szembeni ellenanyagok és a vakcinák által képzett ellenanyagok hatékonyságát egyaránt csökkenti.

9. VARIÁNS ÚJ: AMERIKAI – ANGLIA

A kódja: B.1.1.7 + B.1.429

Fontos változások:

Ebben a mutációban jelen van az N501Y variáns, amely felgyorsítja a vírus átvitelt, emellett benne van az L452R is, amely csökkenti az eredeti változattal szembeni ellenanyagok és a vakcinák által képzett ellenanyagok hatékonyságát is.

10. VARIÁNS ÚJ: ANGLIA

A kódja: VUI-2021/04

Ebben a variánsban jelen van az E484K mutáció, amely képes kijátszani az antitesteket más variánsokkal szemben.

11. VARIÁNS FÜLÖP-SZIGETEK

A kódja: VUI-202102/04

Fontos változások:

A változat számos aggasztó mutációt tartalmaz, beleértve a brazíliai törzsben található E484K tüskefehérjét, amely képes kijátszani az antitesteket más variánsokkal szemben, valamint megtalálható benne az N501Y variáns is, ami felgyorsítja a vírus átvitelt. Az E484K proteint korábban megtalálták a brazil variánsban.

A 11-féle új Covid-mutáció kapcsán fontos tudni, hogy ezeknek a felsorolt mutációknak a hatása még nem minden esetben ismert. Ez csak akkor derül ki, ha már egy országban vagy régióban elterjedtek, és megváltoztatták a betegség lefolyását. Előre megjósolni lehetetlen, hogy egy-egy mutáció milyen változást fog előidézni a Covid betegség súlyosságát, terjedését, vagy kórfejlődését illetően. Valamivel jobban meg lehet becsülni előre azt, hogy mennyire lehetnek képesek kitérni a vakcinák hatására kialakuló immunválasz elől. Ebben a tekintetben egyelőre megnyugtató a válasz: az eddig kidolgozott vakcinák védenek az új variánsok ellen is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ki vitte el a rekordösszegű lottónyereményt

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

life.hu

Három dolog, amit egy elegáns nő semmilyen körülmények között nem visel

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

mandiner.hu

Szoboszlai egyetlen mozdulattal bolondot csinált a manchesteri világsztárból (VIDEÓ)

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú