INSIDER

100 méteres trianoni emlékmű épül a Parlamentnél

A budapesti Alkotmány utcában, a Parlamenthez közel épül meg a Nemzeti Összetartozás Emlékmûve. A 100 méter hosszú, 4 méter széles rámpa falaira kétoldalt a történelmi Magyarország összes, több mint 12 ezer településének nevét vésik fel, ezzel kifejezve a teljes ország összetartozását, az út végén pedig egy több darabra hasított gránittömb lesz az utcaszint alatt, a közepén örökmécsessel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az utcában megszűnik a felszíni parkolás, az utca „összeolvad” az Országház körüli autómentes zónával. Az emlékmű miatt az ide tervezett mélygarázs nem épül meg.

Az emlékművet egy megemelt füves sáv választja el a járdától, az utca fáihoz pedig nem nyúlnak, azok megmaradnak. Az emlékművön a történelmi Magyarország összes, mintegy 12 ezer településének a neve lesz, véletlenszerű sorrendben, mégpedig az 1913-as helységnévtár szerint, ezzel is kifejezve a nemzet egységét. A turisták számára biztosan jó játék lesz, hogy megkeressék saját falujuk, városuk nevét…

A Kossuth-téri építkezésekért felelős Steindl Imre Program Zrt. most hozta nyilvánosságra a látványterveket. Az emlékmű a tervek szerint 2020. május 31-ig elkészül, vagyis június 4-én, a békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján átadhatják a közönségnek.

 

 

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?