INSIDER

100 filmből vágott össze karanténmozit a magyar páros, mutatjuk a végeredményt

Hihetetlen: munka és kreativitás, valódi sztárparádé.
  • Szerző:

Leonardo DiCaprio tisztaságmániás módon kezet mos, Will Ferrell vécépapírra vadászik, Christian Bale maszkot húz, Javier Bardem otthon tanul a gyerekkel, Audrey Hepburn az ablakban gitározik, Pierre Richard a tornával, Chevy Chase a négy fal közötti munkával ismerkedik. Meg Ryan gyanúsan tüsszög, Steve Martin beteg kislányért aggódik, Hernádi Judit pedig egy nagy járvány miatt hívja Michelle Pfeiffert. Ismerős filmek ismerős jelenetei. Csizmazia Gábor rendező és Bruzsa Gábor vágó 100 filmből vágott össze egyet, egy igazi karanténmozit!

Az alkotás ITT tekinthető meg, melyhez a CC-ikonra kattintva választható magyar felirat.

 

Másfél hónapig dolgoztak rajta

„Mivel most mindketten munka nélkül vagyunk otthon, de nagyon hiányzott az alkotás öröme, adta magát, hogy készítsük el A nagy mozis karantént” – mondja a -nak Csizmazia Gábor. „A két külön bázison történő munka, az ötletelések, a megfelelő jelenetek megkeresése, sorrendbe állítása, zenékkel, vezető politikusok felszólalásaival színesítve jó másfél hónapra lekötött minket. A kész alkotást azonban túl hosszúnak találtuk, így újravágtuk. Kiesett többek közt a Vanília égbolt kihalt Times Square-jelenete meg Jim Carey netes-rendelése az Igenemberből” – meséli a tíz évig tékásként dolgozó, a Volt egyszer egy téka című dokumentumfilmet jegyző és jelenleg a Hetedik sor filmes oldalt vezető filmújságíró, Csizmazia Gábor.

Buzsa Gábor vágó (balra) és Csizmazia Gábor rendező

 

Louis de Funes-szel poénkodtak a franciák

A koronavírus-helyzet nem sok filmfanatikust mozgatott meg. Csizmazia, miközben készítették a saját karantén mozijukat, pásztázta a videómegosztó oldalakat, hasonló produkciókra vadászva. „Még a gyanúját is el akartam kerülni, hogy más ötletét lenyúljuk, ugyanakkor mindössze egy alig négyperces francia geget találtam, melyben Macron szavaira reagál Louis de Funes. Igaz, vezető politikusok nálunk is megszólalnak, sőt, egyes jelenetekben Győrfi Pált is hallani, de azért nálunk nem pusztán a humor dominál” – árulja el a rendező, aki direkt nem csak hollywoodi filmekből szemezgetett.

 

Fizettek érte, hogy mások láthassák

Felmerül a kérdés, vajon mennyire aggályos, hogy különböző filmalkotásokból engedély nélkül ragadtak ki és használtak fel részleteket a magyar filmesek?

„Nem hiszem, hogy ezeknek a filmrészleteknek az effajta felhasználása üzletileg bárkit is bántana. Sőt, több ismerősünk is felhívott, miután megnézte a produkciónkat, hogy annak hatására ezt vagy azt a filmet igyekszik megszerezni és teljes egészében megnézni. Arról nem is beszélve, hogy még mi fizettünk a Vimeo nevű videómegosztónak, hogy a lehető legjobb minőségben kerülhessen fel az alkotásunk az internetre, mely nem csak díjmentesen nézhető, de le is tölthető” – összegez Csizmazia Gábor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?