POLITIK

Ezért kellett meghalnia a két muszlim nőnek

Egy interneten terjedő videón látták meg őket családjaik és úgy vélték, hogy csorba esett a becsületükön. Ezért lelőtték és eltemették őket. Pakisztánban évente legalább ezer ilyen gyilkosság történik, de a valós szám még nagyobb lehet, mert a tettesek sokat öngyilkosságnak állítanak be.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A becsületgyilkosságok – általában a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában – akkor történnek, amikor egy családtagot azért ölnek meg a saját családtagjai, mert az áldozat megsértette a család becsületét azzal, hogy visszautasított egy előre elrendezett házasságot, házasságon kívüli szexuális kapcsolatot folytatott vagy szexuális erőszak áldozatává vált, esetleg homoszexuális kapcsolatra lépett.

Pakisztánban évente ezer úgynevezett becsületgyilkosság történik, de ezekben talán még soha sem játszott szerepet az internet. Ezúttal azonban egy lány a mobiljával vette fel amint két másik lányt – egymás unokatestvéreit – egy férfi ismerősük játékból szájon csókolja. Ezen azután mindhárman jót derültek, tehát a jelenetben sem megcsalás, sem agresszió nem volt. A mobilfelvétel azonban felkerült a netre és elkezdett terjedni. A megcsókolt lányok családjai pedig úgy vélték, hogy csorba esett a család becsületén amelyet halállal kell megtorolniuk.

Muhammad Nawaz Khan rendőr szerint a 22 és 24 éves unokatestvéreket május 14-én lelőtték majd eltemették Észak-Wazirisztán tartományának egy távoli falujában. Az egyik áldozat apja és a másik áldozat testvére bevallotta a lányok meggyilkolását. A rendőrség aggódik a videót készítő harmadik nő és a csókot adó férfi biztonságáért.

Ha egy fiatal muszlim nő a családja jóváhagyása nélkül szabad akaratából létesít kapcsolatot egy férfival, saját családja végezhet vele. Évente több, mint ötezer nő esik becsületgyilkosság áldozatául muszlim országokban, de van rájuk példa az európai muszlim közösségekben is. Előfordulhat, hogy csupán beszélgetni látják valakivel vagy alaptalan pletyka alapján ítélik halálra. Jordániában a becsületgyilkosság áldozatává vált nők 80 százalékáról bebizonyosodott, hogy az ellenük felhozott vád alaptalan volt.

Pakisztánban a törzsi hagyományok és kulturális szokások értelmében szégyent hoz a családra, ha annak hajadon lánytagjai férfiakkal kapcsolatba kerülnek.

Az országban „becsületgyilkosság” miatt évente több száz nő hal meg, akikről azt feltételezik, hogy szégyent hoztak a családjukra.

A hatóságok és aktivisták a hét elején arról számoltak be, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások miatt megsokszorozódtak a családokon belüli viták, és emiatt érezhetően emelkedett a becsületgyilkosságok száma.

A 2015-ös, tömeges méretet öltő migrációs hullám óta egyre gyakoribbak az úgynevezett becsületgyilkosságok Németországban is, amelyekről a német újságok nagy része nem számol be – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A becsületgyilkosság során akkor ölnek meg egy családtagot, ha megsértette a család becsületét, a közösség vagy a hit elveit.

Ez akkor szokott előfordulni, amikor az egyik családtag visszautasít egy „elrendezett” házassági ajánlatot vagy olyan kapcsolatot tart fenn, amit a család nem fogadott el, házasságon kívüli szexuális kapcsolatot létesít, szexuális erőszak áldozatává válik, vagy homoszexuális kapcsolatban él.

A BBC szerint évente körülbelül 20 ezer nőt gyilkol meg a saját családjuk. Ráadásul a BBC ázsiai hálózata által készített felmérés szerint a megkérdezett 500 ázsiai közül minden tizedik megbocsájthatónak tartja a becsületgyilkosságokat.

címkék:
És ezeket olvastad már?