POLITIK

Elhunytak neve is szerepelt az ajánlásain 2018-ban, most újra elindítaná az ellenzék Vajda Zoltánt

„Tárgyi oldalról nézve a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítható” volt Vajda ajánlásai kapcsán 2018-ban, a Karácsony-párt, Márki-Zay mozgalma és az MSZP most mégis őt támogatja Budapest 13. választókerületében.
címkék:
  • Szerző:

„Régen elhunyt emberek is támogatták a XVI. kerületi Vajda Zoltánt 2018-ban, most is ő az egyik jelöltje az ellenzéknek” – írja a Mandiner a Bennfentes.hu 2021. szeptember 8-i cikke alapján.

Mint a portál emlékeztet: 2018-ban Vajda Tamás Zoltán nem érte volna el a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlást, jelöltként nem lehetett volna nyilvántartásba venni.”

„Tárgyi oldalról nézve a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítható” volt.

A korabeli nyomozati anyagban foglaltak szerint a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya 2018. május 29. napján gyanúsítottként hallgatta ki Vajda Tamást.

Mint írták: „A nyomozás eredménye alapján tényként állapítható meg, hogy a fentiekben részletezett ajánlások nélkül Vajda Zoltán Tamás nem érte volna el a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlást, jelöltként nem lehetett volna nyilvántartásba venni, így tárgyi oldalról nézve a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítható” volt.

A nyomozati anyagban ugyanakkor hozzátették: „Vajda Zoltán Tamás ezen bűncselekmény miatti büntetőjogi felelősségre vonására csak abban az esetben kerülhetne sor, ha a nyomozás adatai alapján kétséget kizáróan bizonyítható lenne, hogy a terhelt az ajánlások valótlanságának tudatában használta fel az érintett ajánlóíveket.”

Vajda Zoltán most Márki-Zay jelöltjeként indul Budapest 13. választókerületében

Budapest 13. választókerülete két budapesti kerületből áll össze, egy része Zugló Alsórákos, a másik része a XVI. kerületbe esik. Az egyéni választókerületben egyébként jelenleg négy ellenzéki jelölt van versenyben:

  • Nemes Gábor (DK), támogatója a Jobbik
  • Hollai Gábor (Momentum)
  • Vajda Zoltán (MMM), támogatója az MSZP, Párbeszéd
  • Palotás János (Új Világ Néppárt), támogatója az LMP

A körzetet nyolc éve a fideszes Szatmáry Kristóf képviseli, aki a 2014-es választásokon Karácsony Gergelyt, 2018-ban pedig éppen Vajda Zoltán győzte le – írta a mandiner.hu.

Az említett nyomozati anyag vonatkozó részletét az alábbiakban tekintheti meg:

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?