POLITIK

Boris Johnson rövidesen szigorításokat vezet be Nagy-Britanniában, drámai hangú beszéddel készül

Széles körben nagy felháborodást váltott ki a szigetországban, hogy az emberek mennyire nem veszik komolyan a koronavírus járvánnyal együtt járó veszélyeket. Brutális szigorítások várhatók.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A kiszivárgott hírek szerint ma este 8 óra 30 perckor, helyi idő szerint, a miniszterelnök szigorú korlátozásokat jelent be, beleértve a kijárási tilalmat, illetve kemény büntetéseket azokra nézve akik nem veszik komolyan a rendelkezéseket. Minderre a halálozási adatok durva megugrása kényszeríti rá a kormányt, egy nap alatt 54-ről 335-re nőtt az elhunytak száma.

A brit kormány ma már kételkedik az önkéntes távolságtartás hatékonyságában. Boris Johnson bejelentette, hogy kész keményebb lépéseket tenni, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek nem tartják be a kormány kéréseit, az izolációról, az otthonmaradásról.

Matthew Hancock egészségügyi miniszter felháborodottan közölte, nem igazságos, hogy az emberek minden figyelmeztetés ellenére tovább élik társadalmi életüket, mintha mi se történt volna. A kijelentést a BBC szerint az indokolta, hogy a hétvége során több fénykép is napvilágot látott, amin a brit polgárok tömegesen látogatnak közterületeket szerte az országban.

Sok kritika is érte a Johnson-kormányt, amiért nem záratták be a reptereket a járványhelyzet ellenére, és a londoni repterek továbbra is fogadnak járatokat Kínából, Iránból és Olaszországból, amik a súlyosan fertőzött országok közé tartoznak. A kormány azzal indokolta a döntését, hogy nem talált bizonyítékot, hogy a légi forgalom fenntartása és a vírus terjedése között bármilyen összefüggés is lenne.

A parlament ma tárgyalt több javaslatot, melyek például előírnák a repterek bezárását és felhatalmaznák a rendőrséget, hogy kényszerrel tartsák otthonukban az embereket. Továbbá lehetővé tenné a nyugdíjba vonult egészségügyi dolgozók ismételt ideiglenes munkába állását, valamint a bírósági tárgyalások videohívás formájában történő lebonyolítását.

Ez utóbbi egyébként szükségessé is vált mert Lord Burnett az Egyesült Királyság főbírája el is rendelte a tárgyalások felfüggesztését, ameddig nincs elegendő óvintézkedés azokat fertőzés mentessé tenni.

A törvény legellentmondásosabb része mégis az, hogy felhatalmazza a hatóságokat, hogy bárkit letartóztassanak, akin a vírus tüneteit észlelik. Ez eddig példátlan jogosítvány a brit történelemben. Boris Johnson vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, elvárja, hogy az emberek felelősségteljesen cselekedjenek. „Ha erre nem képesek, akkor igen, attól tartok keményebb intézkedéseket kell bevezetnünk” fogalmazott a miniszterelnök.

Ezek bevezetésére a kiszivárgott értesülések szerint már ma éjféltől sor kerülhet.

Egészen péntek késő estig úgy tűnt, hogy Nagy-Britannia merőben új felfogás szerint veszi fel a harcot a világot sújtó koronavírus-járvánnyal szemben, és a szinte teljes Európában látható kisebb-nagyobb mértékű bezárkózással szemben csak a lakosság legveszélyeztetettebb rétegét különítették volna el, hogy az életerős britek között szabadon terjedjen a vírus, arra építve, hogy köztük úgyis csak minimális tünetekkel, komoly baj nélkül lezajlott volna a fertőzés.

Ezt a nyájimmunitás elvére alapozták volna, amit a gyakorlatban elég sok betegség kezelésére használnak, ilyen elven működnek például a védőoltások is. Csakhogy az egyre nagyobb számban terjedő fertőzések és megugrott számú halálesetek miatt feladták ezt az elképzelést.

Míg a kontinensen szinten kivétel nélkül az összes sporteseményt törölték, vagy elhalasztották, addig a briteknél jószerével csak a labdarúgó-mérkőzéseket nem rendezték meg. És miközben Premier League-játékosok sorra írták ki közösségi oldalaikra, hogy mindenki maradjon otthon, addig, például az úszók ezt nem vették komolyan, sorra rendezték a versenyeket, a futókhoz hasonlóan. Még a hétvégén is több olyan futóversenyt rendeztek amelyek tömegeket vonzottak.

A hétvégén britek tíz és százezrei voltak kint a szabadban vagy indultak el vidékre. A kocsmák bezárása előtt, péntek éjszaka elképesztő tömeg-partikat tartottak szerte az országban.

A pesszimista szakértői jóslatok ezért akár 70 000 brit megbetegedését jósolják.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?