POLITIK

4 hónap alatt 210 szexuális erőszak Berlinben

Elképesztő statisztikai adatok láttak napvilágot.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Március és július eleje között több, mint kétszáz nemi erőszak történt a német fővárosban, ami napi kettő bántalmazást jelent. Az áldozatok sok esetben kiskorúak.

Az elkövetők egy része pedig többnyire külföldi és még a 21. évét se töltötte be. A helyzet nem sokkal biztatóbb más nyugat-európai országokban sem.

A berlini rendőrség összesen 210 szexuális bűncselekményt regisztrált 2020. március és július eleje között, ami azt jelenti, hogy naponta két nőt ér ilyen erőszak vagy bántalmazás a német fővárosban. Az esetek mintegy felénél a gyanúsított külföldi, például szír vagy afgán származású, derül ki a jelentésből. Az áldozatok sok esetben kiskorúak vagy egyenesen gyermekek, és minden ötödik gyanúsított is fiatal, még a 21. életévét be nem töltő személy.

Az is kiderült, hogy a szexuális bűncselekmények száma már évek óta emelkedik Berlinben. Tavaly például a 2018-as adatokhoz képest 15 százalékos növekedés volt, így 2019-ben összesen 4809 szexuális bűncselekményre derült fény a fővárosban. A gyanúsítottak 36,6 százalékának nem volt német útlevele.

Az incidensek között van Sinisa K. esete, aki a vádak szerint több nőt is megtámadott Berlinben és a potsdami régióban. A 29 éves férfi először kedvesen odament a nőkhöz fényes nappal, majd hirtelen berántotta őket egy bokorba, ahol megerőszakolta őket. A férfit júliusban fogta el a rendőrség végül, és az is kiderült, hogy anyaországában, Szerbiában korábban megerőszakolt egy kiskorút.

Tavaly augusztusban pedig szintén Berlinben három iraki férfit és egy szíriai fiatal lányt ítéltek börtönbüntetésre, miután a férfiak brutális módon megerőszakoltak egy 16 éves szíriai lányt. A kitervelő a szír tinédzserlány volt, mert az áldozat korábban a barátja volt, ám a kapcsolat megszakadt – bosszúból meg akarta mutatni a lánynak, hogy „kurvává” tudja tenni.

Nem csak a német fővárosban találni hasonló elkeserítő példát. Nemrég például Dortmundban erőszakolt meg egy migráns egy 11 éves kislányt, tettéért mindössze 12 napig tartották fogva. Szabadulása után azonban megerőszakolt egy másik, 13 éves kislányt, ami nagy felháborodást keltett az emberek körében, különösen miután ismertté váltak az ügy részletei.

Június közepén a 23 éves Zubyr S. először megerőszakolt egy 11(!) éves kislányt Dortmund egyik elővárosában. Az afgán migránst őrizetbe vették az eset után, de az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a vádlott esetében nem áll fenn a bűnismétlés lehetősége, nem fog elmenekülni, így 12 nap után szabadlábra helyezték. A fiatal bevándorló a szabadulása utáni 3. héten, azaz egészen pontosan pénteken újra erőszakot követett el, most egy 13 éves kislány volt az áldozataírta a német Bild internetes kiadása.

Az esettel foglalkozó ügyész, Boerge Klepping az nyilatkozta a Bildnek, hogy a két szexuális erőszak nagyon hasonló körülmények között történt. Az elkövetőt pedig azért engedték szabadon az első eset után, mert bejegyzett és állandó lakcíme van, illetve soha korábban nem került a hatóságok látókörébe.

„A német törvények szerint nyomós ok vagy megalapozott gyanú kell ahhoz, hogy valakit őrizetbe tartsunk egy bűncselekmény miatt. Az ő esetében egyik sem állt fönt, ezért döntöttünk a szabadlábra helyezése mellett. A második áldozata viszont pontos személyleírást adott róla, tehát most már van okunk előzetesben tartani őt” – fogalmazott az ügyész.

Észak-Rajna-Vesztfália menekültekkel és integrációval foglalkozó minisztere, Joachim Stamp azt mondta az eset miatt tartott sajtótájékoztatón, hogy a migránst azon nyomban ki kell toloncolni Németországból, ha a bíróság bűnösnek találja a két rendbeli nemi erőszak vádjában.

„Ezt az undorító bűnözőt a jog teljes szigorával kell megbüntetni! Ha pedig leülte a rá kiszabott büntetést akkor azonnal vissza kell toloncolni őt Afganisztánba” – fogalmazott a szociáldemokrata Joachim Stamp.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) igazságügyi botránynak” nevezte az esetet, és Angela Merkel nyitott kapuk nevű menekültpolitikáját kritizálta. A harmadik legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező párt emellett a törvények szigorítását szorgalmazta annak érdekében, hogy a nemi erőszak gyanúja miatt őrizetbe vett embereket könnyebben lehessen előzetes letartóztatásban tartani a nyomozás ideje alatt, így elkerülve az esetleges bűnismétlést.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?