Krausz Gábor
Csak a következetes szigorúság segíthet!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 7-én számolt be arról, hogy Magyarországon újra megjelent a haszonállatokat érintő száj- és körömfájás betegség. A rendkívül ragályos kór több, mint 50 év után jelent meg újra Magyarországon. A Telex szerint amikor utoljára ilyen volt Magyarországon, még a verebeket is kilőtték.
A Nébih tájékoztatójából kiderül, a ragadós száj- és körömfájás egy rendkívül fertőző vírusos betegség, amely főként a hasított körmű állatokat (például: szarvasmarha, sertés, juh, kecske, bivaly, vadon élő kérődzők) érinti. A betegség fő tünetei közé tartozik a láz, az étvágytalanság, a nyálzás és a hólyagok megjelenése a szájban, illetve a lábvégeken. A ragadós száj- és körömfájás emberekre nagyon ritkán terjed át, az állatállományokban azonban rendkívül nagy fertőző képessége és gyors terjedése miatt megjelenése súlyos gazdasági következményekkel jár. A fertőzött állatokat nem lehet kezelni, így, ha egy gazdaságban akár csak egy állatnál is megerősítik a betegséget, az összes párosujjú patást fel kell számolni.
A fertőzött állatok súlyos fájdalmat élnek át, nyálkahártya szöveteik elhalnak, ami az alábbi, sokkoló fotókon is jól látszik.
A sajtóban az állományok felszámolása az "állatok (felesleges) leöléseként szerepel, amely szóhasználat a politikai térbe is bejutott. Ennek lenyomata Apáti Istvánnak, a Mi hazánk országgyűlési képviselőjének a témában tartott, április elsejei sajtótájékoztatója, ahol több téves, vagy félrevezető információ is elhangzott.
A járvánnyal kapcsolatos félreértések tisztázása érdekében a Tényellenőr röviden utánajárt annak, hogy mit gondolnak a szakértők, valóban elégséges-e csak a konkrétan fertőzött egyedek leölése, vagy ennél szélesebb körű intézkedésre van szükség.
E tekintetben a Nébih iránymutatása világosan fogalmaz: "A fertőzött állatokat nem lehet kezelni, így, ha egy gazdaságban akár csak egy állatnál is megerősítik a betegséget, az összes párosujjú patást fel kell számolni".
Dr. Bendzsel Dániel állatorvos, a Hungarovet Állatorvosi Rendelő társalapítója szintén megszólalt közösségi oldalán az ügyben, és négy pontban cáfolta meg a járvány kezelésével kapcsolatos álhíreket és félinformációkat. Illetve rávilágított arra is, jelentősen megváltozott a világ a legutóbbi hasonló járvány óta. A szakember szerint:
Az Inforádiónak néhány napja nyilatkozott Sótonyi Péter az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Széchenyi-díjas professzor, aki az állatok leölése kapcsán elmondta, hogy miért nincs más megoldás:
„A gyorsaság nagyon fontos. Nem tudjuk megtenni. Amikor már megjelennek a tünetek, és ezt laboratóriumi, nagy biobiztonsággal rendelkező laboratóriumban meghatározták, hogy ez gondoljunk bele, megfertőződött az állat, az első tüneteket, hogy bágyadtság étrendjét jelzik, addigra már rég üríti a vírust az egész ott lévő, istállóban lévő valamennyi állomány megfertőződött. Eltelik három nap, mutatja a tüneteket. Megjelennek az első tünetek, ekkor gondolhat az állatorvos arra, hogy kérem, laborvizsgálatot kérek. Megkérik a laborvizsgálat(ot), az hat óra alatt készen van. Hat óra múlva tudjuk azt mondani, hogy igen, itt bejelentési kötelezettségre tartozik, mert ez bejelentési kötelezettség, és meg kell hozni a szükséges rendszabályokat. Tehát ez alatt az idő alatt az adott állomány amiatt, hogy együtt van, együtt mozog, együtt él, ez mind megfertőződik, ha onnan azt próbálnánk átvészeltetni, nincs rá mód, jogszabály nem engedi, európai uniós jogszabály nem engedi” – válaszolta Sótonyi.
A rektor elmondta, hogy azért is fontos a körülhatárolás, mert ha a betegség átterjedne a vadállományra, annak beláthatatlan következményei lennének.
Összességében tehát elmondható, hogy az elmúlt fél évszázadban jelentős változások történtek az állattenyésztésben, így az ötven évvel ezelőtti gyakorlatok aligha nevezhetők irányadónak. Az egykor alacsonyabb termelési kapacitású állományok helyett ma olyan fajtákat tenyésztenek, amelyek magasabb tej- és húshozammal rendelkeznek. Ez azonban azzal is jár, hogy ezek az állatok érzékenyebbek a betegségekre, és egy járvány kitörése esetén a termelés visszaesése jelentős gazdasági veszteségeket okozhat a gazdálkodóknak. A modern mezőgazdasági rendszerekben minden tényező pontos kalkuláción alapul, és a járványügyi intézkedések elhanyagolása súlyos következményekkel járhat a termelés és a piac szempontjából egyaránt. Arról nem beszélve, hogy mivel az állatok nagyobb "termelési potenciáljuk" miatt kitettebbek a betegségeknek, így egy korábban nem feltétlenül végzetes betegség súlyosabb elhullási rátát eredményezhet az állományokban.