RETRO RÁDIÓ

Lisztféregpor a kenyérben? Brüsszel ezt akarja lenyomni a torkunkon

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 02. 11. 05:45

Brüsszel újabb rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi rovarlárvák lisztjének használatát élelmiszerekben. Vagyis lisztféregpor kerülhet a kenyérbe.

Lisztféregpor a kenyérben? Az Európai Unió újabb rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi rovarlárvák lisztjének használatát bizonyos élelmiszerekben. Például a kenyérben, a tésztafélékben, a tejtermékekben, lekvárokban. Az Ursula von der Leyen által aláírt rendelet azt is szabályozza, hogyan kell kivédeni az esetleges egészségügyi kockázatokat. 

Lisztféregpor
Lisztféregpor keverhető különböző élelmiszeregbe az EU-ban - Fotó: stockcreations /  Shutterstock

Lisztféregpor a kenyérben? A magyarok nem kérnek belőle

Az Európai Bizottság az (EU) 2025/89 rendeletben előírta, hogy hétfőtől a rovarlisztet tartalmazó termékeket egyértelműen címkézni kell. Ez elsősorban az allergiás betegek védelmét szolgálja, különösen azokat, akik érzékenyek a kagyló- és rákfélék fogyasztására. Mivel a rovarok biológiai összetételükben hasonlóak a rákfélékhez, fogyasztásuk allergiás reakciókat válthat ki érzékeny embereknél. Hétfőtől egyelőre csak a francia Nutriearth cég forgalmazhatja a port az EU-ban, mivel elsőként kérte a jóváhagyást. Az engedélyezés fontos feltétele volt, hogy a rovarokat a feldolgozás előtt UV-sugárzással kezeljék. Ennek célja a higiéniai és egészségügyi kockázatok minimalizálása.

Brüsszel rovarinváziója már több éve tart

Ahogy arról korábban írtunk, Brüsszel már 2023 januárjában engedélyezte, az Acheta Domesticus, vagyis a házi tücsök részben zsírtalanított porának használatát az élelmiszertermékekben, beleértve a pizzát, tészta alapú termékeket, dióféléket, olajos magvakat, csokoládékat, rágcsálnivalókat, szószokat, húskészítményeket és leveseket. Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át a tücsköket. 2023. január 6-án az EU Bizottsága jóváhagyta az Alphitobius diaperinus lárvák, más néven kisebb lisztféreg fagyasztott, paszta, szárított és porított formáinak  élelmiszerpiacra való bevezetését, a most közölt rendelet pedig ezt már lehetővé is teszi.

Az emberek többség tart a rovarinváziótól, nem szorulunk rá a kukacevésre
 

Az Európai Fogyasztói Szervezet 2020-as jelentése szerint az európaiak mindössze 10 százaléka hajlandó a húst rovarokra cserélni. Magyarországon sincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak.  

Nagy István agrárminiszter már 2023-ban jelezte, hogy egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek, így azok jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra" - indokolta Nagy István a rendeletmódosítás szükségességét. A miniszter arra emlékeztetett, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban. Nagy István hangsúlyozta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.  "A magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre. Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat!" - kéri az agrárminiszter. 

Takarmányként használható a rovarokból készült őrlemény

A Kaposvári Egyetem korábbi felméréséből az derült ki, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.
Ugyanakkor a haszonállatok takarmányozásában a rovarfehérje jelentősen csökkentheti például a drága szójadara kiváltását. Hazánkban is több kutatás folyik ezen a területen. Rovaralapú takarmányok jelenleg prémes állatok, vízi állatok, kedvtelésből tartott állatok, valamint baromfik és sertések takarmányozására használhatók.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.