POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.27. 07:44

Rakétákkal támadták az oroszok Kijevet

Légvédelmi szirénák ébresztették őket.

Október 26-án, szombaton újabb rakétatámadás érte Kijevet. A város légvédelme működésbe lépett, a lakosságot pedig arra kérték, hogy keressenek menedéket. A támadásról a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció (KVKA) számolt be.

 

Ukrán légvédelmi géppuskás zászlóalj vadászai, akik pilóta nélküli légi járművek légi fedezetét biztosítják, és akár 1500 méteres távolságból is megsemmisítik a célpontokat

Ukrán légvédelmi géppuskás zászlóalj vadászai, akik pilóta nélküli légi járművek légi fedezetét biztosítják, és akár 1500 méteres távolságból is megsemmisítik a célpontokat Fotó: NurPhoto via AFP

A tegnapi nap hajnalán, újra a légvédelmi riadókürtök keltették fel a kijevi lakosokat. A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció (KVKA) vezetője, Szerhij Popko 6.13-kor jelentette be a Telegram csatornáján, hogy a város légvédelme működésbe lépett, és sürgette a lakosságot, hogy keressenek menedéket a légitámadás megszűnéséig. A riadót már 3.29-kor kiadták, a Shahed típusú öngyilkos drónok jelentette fenyegetés miatt. A riadókürtök zaja egész Ukrajna nagy részén hallatszott.

Shahed típusú drón
Fotó: Middle East Images/AFP

Ez már a második támadás volt rövid időn belül. Az előző éjszaka is hallatszottak robbanások a városban. A Légierő arról számolt be, hogy drónok közeledtek a főváros felé, míg a KVKA megerősítette a drónok jelentette veszélyt. A jelenlegi támadás részletei egyelőre nem ismertek, de a légvédelmi rendszer működése arra utal, hogy a város védelme hatékonyan működik. A robbanások pontos helyszínei és a károk mértéke egyelőre nem tisztázott, de a KVKA folyamatosan frissíti a lakosság tájékoztatását.

Az orosz védelmi minisztérium Telegram csatornáján közzétett közlemény alapján egy jelentős légi hadműveletről számoltak be a Kurszki terület határ menti régióiban. A közlemény szerint egy Szu–35Sz vadászgép sikeresen teljesítette harci feladatát, amely bombázó repülőgépek kíséretét foglalta magában.

Egy Szuhoj Szu–35Sz vadászrepülőgép a repülőgépgyár területén a távol-keleti Komszomolszk-on-Amur városában.
Egy Szuhoj Szu–35Sz vadászrepülőgép a repülőgépgyár területén a távol-keleti Komszomolszk-on-Amur városában. Fotó: AFP

A művelet során egy Szu–34-es vadászbombázó, amelyet egy Szu–35Sz vadászgép kísért, bombatámadást hajtott végre az ukrán fegyveres erők egyik támaszpontja és katonai ereje ellen. Az orosz hírszerzés jelentése alapján a kitűzött célpontokat sikeresen megsemmisítették.

A Szu–35Sz (NATO-kódneve: Flanker-E) Oroszország egyik legfejlettebb többcélú vadászrepülőgépe. Ez a 4++ generációs harci gép kiváló manőverezőképességgel, fejlett avionikával és erős fegyverzettel rendelkezik. Képes légi fölény kivívására, földi célpontok támadására és felderítési feladatok végrehajtására is. Tolóerő-vektorálású hajtóművei rendkívüli mozgékonyságot biztosítanak, míg modern radarrendszere és elektronikai hadviselési képességei komoly előnyt jelentenek a légi harcokban.

Ez a hadművelet jól szemlélteti az orosz légierő képességeit és felkészültségét a határ menti régiókban zajló konfliktusokban. A Szu–35Sz, amely az orosz légierő egyik legmodernebb vadászgépe, kiválóan alkalmas kísérő feladatok ellátására, míg a Szu–34-es vadászbombázó precíziós csapásmérő képességeiről ismert.

Az orosz Szu–34-es bombázó repülőgép és a nagy pontosságú irányítással felszerelt FAB–500-as bombák felszállás előtt
Az orosz Szu–34-es bombázó repülőgép és a nagy pontosságú irányítással felszerelt FAB–500-as bombák felszállás előtt Fotó: Anadolu via AFP

A Szu–34 (NATO-kódneve: Fullback) egy fejlett vadászbombázó repülőgép, amelyet elsősorban precíziós csapásmérésre terveztek. Ez a kacsacsőrű kialakítású repülőgép képes nagy távolságú bevetésekre és sokféle fegyver hordozására. Páncélozott pilótafülkéje és fejlett navigációs rendszere lehetővé teszi a hosszú, alacsony magasságú repüléseket ellenséges területek felett. A Szu–34 fontos szerepet játszik az orosz légierő csapásmérő képességeinek modernizálásában, és gyakran vetik be bonyolult földi célpontok ellen.

A Kurszki terület, amely Oroszország délnyugati részén található és határos Ukrajnával, stratégiai jelentőségű régió a jelenlegi konfliktusban.

A közleményhez csatolt videó részletesen bemutatja a műveletet, beleértve a repülőgépek felszállását, a bombázás folyamatát és a csapás utáni helyzetképet is. Fontos megjegyezni, hogy független szakértőknek nincs módjuk sem az ukrán sem az orosz állítások valódiságát ellenőrizni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek