POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.02. 16:45

Határkerítés építésére kér támogatást Brüsszeltől a legerősebb német párt

A görög- és lengyel határzár támogatását kéri a CDU. A magyar határkerítés ügye azonban mintha nem létezne.

Határkerítés építésének támogatását akarja elérni az Európai Bizottság eddigi hivatalos álláspontjával szemben    Németország legerősebb pártja a CDU. Azt akarják, hogy az EU finanszírozza a kerítések építését a blokk külső határain a migráció megállítása érdekében – mondta a CDU egyik illetékese az Euractivnak.

határkerítés
A lengyel -belarusz határkerítés bővítését támogatná a CDU - Fotó: NurPhoto via AFP

Határkerítés ügyében továbbra is kettős mérce érvényesül

Míg a nyugat-európai országok sorra vezetnek be határvédelmi szigorításokat és migrációellenes intézkedéseket, addig Brüsszel pénzbüntetéssel sújtja az Európa határait védő Magyarországot. Brüsszel rossz úton jár az illegális migráció kezelésében – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos oldalán közzétett videóban.

Az Euractiv legutóbbi híre is jól példázza a kettős mérce alkalmazását a határvédelem ügyében. Az EU külső határain lévő országok évek óta kérnek uniós támogatást kerítésépítéshez, de Brüsszel ezt többször visszautasította. Most mintha változna valami, de az új javaslatban is van egy alapvető ellentmondás.
„Aki biztonságos határokat akar, el kell köteleznie magát a határkerítések mellett is” – mondta Alexander Throm, a CDU belügyi vezető képviselője, jelezve az EU migrációs politikájának jövőjének új irányvonalát. Mindez jól hangzik, csakhogy  Throm nem említette Magyarországot, amely több mint 2 milliárd eurót költött a szerb határon lévő 200 km-es kettős kerítés megépítésére és karbantartására, és most Brüsszel megbírságolja, mert rendeltetésszerűen használjaírja az European Conservative. Míg azonban a lengyel és a görög kormánypárt is az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, addig a Fidesz a Patrióták frakció tagjaként eltérő bánásmódban részesül.
Maga a CDU korábban nem volt nagy híve a közösen finanszírozott külső határvédelemnek, de úgy tűnik, az AfD kelet-németországi megerősödése elég volt ahhoz, hogy radikálisabb álláspontra helyezkedjen. A CDU arra készül, hogy jövőre kormányt alakíthasson, és vezetője, Friedrich Merz lehet a következő német kancellár.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek