POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.03. 10:20

Fél éven belül összeomolhat a Karácsony vezette önkormányzat

Nem lehet megkerülni a törvényes előírásokat.

Karácsony Gergely egyértelműen húzza az időt, azzal számol, hogy amennyiben a közgyűlés nem tud a tagjai közül legalább egy helyettest választani, akkor a kormányhivatal nevezhet ki egyet. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki szerint erre nagyjából fél év múlva kerülhet erre sor.

 

HZ1_2514

20221130 Budapest Fővárosi közgyűlés Fotó: Havran Zoltán  HZ  Magyar Nemzet  MN A képen: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes  Karácsony Gergely főpolgármester

Ragaszkodik az óbaloldal emberéhez, Kiss Ambrushoz Budapest balliberális vezetője

Fotó: Havran Zoltán

A törvényes működéshez Karácsony Gergely köteles jelölni valakit a pozícióra, a Fővárosi Közgyűlés pedig szavazni a jelöltről. Amennyiben ez nem történik meg, Budapest főispánja, Sára Botond törvényességi kifogást tehet. 

A főispán vezeti Budapest Főváros Kormányhivatalát és gyakorolja annak feladat- és hatásköreit. A fővárosi kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásban vizsgálja a fővárosi önkormányzat szervezetének, működésének, döntéshozatali eljárásnak jogszerűségét, illetve a többi közt a fővárosi önkormányzati döntéseinek jogszerűségét

 – mondta el ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely keddi bejelentése szerint a közgyűlés pénteki alakuló ülésén nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a balliberális városvezető időhúzásra játszik, hiszen a főpolgármester most már azzal számol, hogy amennyiben a közgyűlés nem tud a tagjai közül legalább egy helyettest választani, akkor a kormányhivatal nevezhet ki egyet, amire nagyjából fél év múlva kerülhet sor.

 

Ha a kormányhivatal jogszabálysértést észlel, elsőként legalább 30 napos határidő tűzésével felhívja az érintettet figyelmét annak megszüntetésére. Az érintett a felhívásban foglaltakat köteles megvizsgálni és a megadott határidőn belül az annak alapján tett intézkedéséről vagy egyet nem értéséről a kormányhivatalt írásban tájékoztatni. A jogszabályok szerint így a kormányhivatal az eljárást leghamarabb 31 nappal a jogszabálysértés észlelését követően kezdheti meg

 – magyarázta a szakértő, aki kiemelte, a bíróság kérelemre dönthet az ügyben, az így megszülető bírósági döntéssel szemben pedig jogorvoslattal élhet a fővárosi önkormányzat. Egy ilyen jogorvoslati kérelemben Karácsonyék kérhetik, hogy a jogszabályok alapján az ügyben meghozott döntést felülbírálattal változtassák meg, az ügyet pedig a balliberális városvezetés várhatóan a számára kedvező értelmezésében fogja kommunikálni a nyilvánosság előtt.

 

Mint megírtuk, az új önkormányzati ciklus első napján, október 1-jén sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus többek között arról számolt be, hogy a politikai helyzethez igazodva a nyáron megpróbálták kialakítani annak az együttműködésnek a kereteit, amellyel Budapest hatékonyan működhet. 

Ennek érdekében október 4-re meghirdették az első Fővárosi Közgyűlést, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely egyúttal bejelentette, a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes megválasztására. A főpolgármester jelezte azt is, hogy kizárólag akkor tudja elfogadni Vitézy Dávid jelöltségét, hogy ha vele együtt megszavazzák Kiss Ambrust is főpolgármester-helyettesnek újabb öt évre. Bejelentette azt is, hogy október elsejétől Kiss Ambrus hivatali főigazgatóként dolgozik a Városházán, ennek keretében pedig pontosan ugyanazokkal a jogkörei lesznek, mint főpolgármester-helyettesként 2019 óta.

Ahogy Lomnici Zoltán is utalt rá, Karácsony Gergely is arról beszélt kedden, hogy számításai szerint nagyjából fél év kell ahhoz, hogy egy bírósági döntés alapján a fővárosi kormányhivatal kijelölhessen egy főpolgármester-helyettest. 

A főpolgármester reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mire sor kerülne a helyettes kormányhivatal által történő kinevezésére, addigra a Fővárosi Közgyűlésben konszenzus alakul ki a helyettesek személyét illetően.

A rend és a biztonság, a hajléktalanság, valamint a városi tisztaság terén is javaslatcsomaggal készül a Fidesz–KDNP frakciója az új Fővárosi Közgyűlés következő, pénteki ülésére – közölte Szentkirályi Alexandra. A kormánypártok frakcióvezetője a közösségi oldalán kifejtette,

 2018-ban több mint 22 500 óra, 2019-ben mintegy 37 ezer óra közös járőrszolgálatot teljesített a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a BRFK, ezt Karácsonyék 2022 órára – azaz majdnem a huszadára csökkentették.

 – Ennek biztonságunkra, a város rendezettségére gyakorolt hatását mindannyian érezhetjük, ezért azt javasoljuk, hogy a fővárosi rendészek és a rendőrség közös járőrözését növeljék a korábbi szintre, sőt a kiemelt pontokon teremtsék meg a 24 órás jelenlét lehetőségét – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, felvetve, hogy vizsgálják meg, milyen jogkörökre és személyi állomány fejlesztésre van szükség, hogy Budapest utcái – különös tekintettel az aluljárókra – rendezettebbek és biztonságosabbak lehessenek.

A Fidesz–KDNP második javaslata a főváros egyik legnagyobb problémáját érinti, a hajléktalanság ügyét. – Karácsony helyettese egy interjúban szólta el magát, miszerint a fővárosi önkormányzatnak fogalma sincs, hány ember él hajléktalanságban Budapesten, miközben a probléma akkorára nőtt, hogy mára nincs olyan kerülete a fővárosnak, ahol ne lenne bárki számára érzékelhető – hangsúlyozta a politikus, aki azt javasolja, hogy haladéktalanul mérjék fel a hajléktalanságban élő emberek helyzetét. 

Vegyék számba, hány hajléktalan él az utcán, és a főváros készítsen sürgős intézkedési tervet az ellátórendszer megerősítésére. Vonja be a témában érintett civil és segítő szervezeteket, egyházakat, hajléktalanszállókat és nappali melegedőket, hogy vissza tudjuk szorítani a közterületet életvitelszerűen használók számát

– emelte ki.

A kormánypárti frakció harmadik javaslata a város tisztaságáról és a városképről szól. Kezdeményezik, hogy Karácsony Gergely szereltesse vissza mind a háromezer kukát, amit négy éve távolítottak el. 

– Láthatóan

 a budapestiek magukra vannak hagyva, miközben a szivárványkoalíció mindennapjai munka helyett háttéralkukról és pozícióharcokról szólnak. 

Ránk viszont számíthatnak a budapestiek. Mi azért dolgozunk, hogy Budapest a benne élőkről, rólunk és a közös dolgainkról szóljon – emelte ki Szentkirályi Alexandra.

 

Vitézy Dávid: Mostantól Karácsony Gergelyt terhel minden felelősség

A Karácsony Gergelyt a választáson megszorító Vitézy Dávid szerint valakinek  engednie kell majd, hogy hosszabb távon is működhessen a fővárosi önkormányzat.

 

Budapest, 2024. június 10.
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület fõpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A közgyűlés feloszlatása nem reális opció, erre nem látszik egyik frakció részéről sem politikai akarat – mondta el Vitézy Dávid. Az Index szerint Vitézy súlyos politikai kudarcnak nevezte, hogy nem tud a testület főpolgármester-helyettest választani,

– Mivel Karácsony Gergely elmulasztotta a szükséges egyeztetéseket és képtelen volt olyan városvezetésre javaslatot tenni, ami élvezi a közgyűlési többség bizalmát

– mondta el a lapnak Vitézy, majd hozzátette, attól viszont nem tart, hogy a közgyűlést feloszlatják, erre a jelenlegi viszonyok között nincs is nagyon lehetőség, hiszen önfeloszlatásáról csak 4/5-ös többséggel szavazhat a testület, vagy a fideszes többségű Országgyűlés dönthet a megfelelő jogi folyamatok végén. 

Az SZMSZ módosítására is számos javaslat érkezett, ennek elfogadását Vitézy Dávid nem akarta megtippelni, de megjegyezte, hogy messze nem olyan reménytelen a helyzet, mint amilyennek látszik, számos más ügyben lehet konszenzust teremteni.

Vitézy kiemelte, amennyiben hosszabb távon sem sikerül helyettest választani, akkor kicsit olyan helyzet állhat elő, mintha egy ország kormánya csak a miniszterelnökből állna. 

– Innentől kezdve mindenért ő felel. A főpolgármester-helyettesek azért felelnének, hogy amit a közgyűlés eldöntött, az végre legyen hajtva, az új döntések pedig elő legyenek készítve. Hiányukban minden feladatuk és felelősségük a főpolgármesterre hárul. Nem tud szabadságra menni, és meghívás esetén minden fórumon csak ő képviselheti Budapestet

– tette hozzá Vitézy, majd hozzátette, jelenleg nincs olyan személy, aki a frakciók által támasztott összes feltételnek meg tudna felelni. Valakinek tehát engednie kell majd, hogy hosszabb távon is működhessen a fővárosi önkormányzat.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek