Orbán Viktor új gazdasági programot hirdetetett: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.13. 16:58
Módosítva: 2024.10.13. 19:23

Ezért támadták meg tavaly októberben Izraelt

Összeomlásra számítottak.

Szerző Ripost

A Hamász vezetője, Jahja esz-Szinvár megpróbálta meggyőzni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak a csoport 2023. október 7-i támadásához – áll a New York Times cikkében, amely titkos találkozókról készült jegyzőkönyekvre hivatkozik. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a Hamász 2022 őszén kezdte el tervezni a támadást – amelyet „a nagy projektnek” neveztek el –, és a Hezbollah és Irán támogatásának elnyerésére tett erőfeszítések miatt halogatta azt.

A jelentés szerint egy magas rangú Hamász-tisztviselő 2023 júliusában Libanonban találkozott egy magas rangú iráni parancsnokkal, hogy Teherán segítségét kérje a támadás során érzékeny izraeli helyszínek megtámadásához. Az is kiderül belőle, hogy az iráni parancsnok azt mondta, Irán és a Hezbollah elvben támogatja a tervet, de több időre van szükségük a felkészüléshez – írta honlapján a Haaretz.

A Hamász továbbá azt tervezte, hogy részletesebben megvitatja a támadási tervet a Hezbollah akkori főtitkárával, Haszan Naszrallahhal, aki a múlt hónapban halt meg egy izraeli csapás során. A dokumentumokból nem derül ki, hogy a találkozóra valóban sor került-e.

Az azonban kiderül, hogy

a Hamász többek között azért döntött a támadás mellett, mert Izraelben belső törés keletkezett, amelyet a kormánynak az igazságügyi rendszer átalakítására tett erőfeszítései okoztak.

Azt is jelzik, hogy a döntést befolyásolta a Hamász azon törekvése, hogy megzavarja az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs erőfeszítéseket, Ciszjordánia izraeli megszállásának megszilárdulását, valamint Izrael azon törekvését, hogy megerősítse a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset feletti ellenőrzését a Templomhegyen.

A forrásokból az is világossá válik, hogy a Hamász a 2023. október 7-i támadás előtt két évvel szándékosan kerülte a nagyobb összecsapásokat Izraellel, hogy maximalizálja a meglepetés erejét. Idézik a Hamász vezetőit, akik azt mondták, hogy „meg kell győzniük az ellenséget arról, hogy a Hamász Gázában nyugalmat akar”.

A jegyzőkönyveket egy olyan számítógépen találták meg, amelyet január végén találtak izraeli katonák a Hamász nemrég elhagyott földalatti parancsnoki központjában, a Gáza déli részén fekvő Hán Júniszban. A New York Times megerősítette a jegyzőkönyvek hitelességét, miután megosztotta azok tartalmának egy részét a Hamászhoz közel álló szakértőkkel.

Az amerikai lap által megszerzett külön belső jelentés alapján

az izraeli hadsereg (IDF) arra a következtetésre jutott, hogy a jegyzőkönyvek valósak voltak, és hogy a katonai hírszerzés újabb kudarcot vallott az október 7-i támadás megakadályozásában.

A jelentés szerint az IDF elutasította a kommentárkérést, míg a Hamász és a Hezbollah nem válaszolt. Irán ENSZ-képviselete tagadta a jegyzőkönyvben szereplő állításokat, és kijelentette, hogy a támadást „kizárólag a Hamász gázai székhelyű katonai szárnya hajtotta végre”.

A jelentés szerint október 7-én a kora reggeli órákban az izraeli hírszerzés tisztjei észrevették, hogy a Hamász harcosai „szokatlan manővert” hajtanak végre, de azt gyakorlatnak vagy védelmi manővereknek minősítették.

A jelentés idéz egy szigorúan titkos memorandumot, amelyet az izraeli hírszerzés tisztjei hajnali 3 óra 17 perckor – mintegy három órával a támadás kezdete előtt – terjesztettek, és amely szerint úgy vélték, hogy a Hamász „jelenleg nem érdekelt az eszkalációban és a konfrontációba való belépésben”.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael leszűkítette azon célpontok körét, amelyeket az iráni támadásra adott válaszlépésként kíván célba venni. Vannak köztük katonai és energetikai infrastrukturális objektumok is.

Nincs arra utaló jel, hogy Izrael nukleáris létesítményeket célozna meg, vagy merényleteket hajtana végre, ugyanakkor hangsúlyozták, Izrael még nem hozott végleges döntést arról, hogyan és mikor fognak támadni – írta honlapján a NBC News.

A régió feszült figyelemmel várja Izrael válaszát az október 1-jén indított iráni rakétatűzre, amelyet Irán szerint Izrael libanoni inváziójára válaszul mértek a zsidó államra. Irán indítékai között szerepelt szövetségesei meggyilkolása is, köztük a Hamász teheráni vezetője, Iszmail Haníje és a Hezbollah nagyhatalmú vezetője, Haszan Naszrallah halála is.

Irán támadása kevés kárt okozott Izraelben. Az Egyesült Államok nem tudja, mikor jöhet Izrael válasza, de szerintük az izraeli hadsereg készenlétben áll és bármikor indulhat. Amerikai és izraeli tisztviselők szerint a válasz a hétvégén érkezhet.

Benjámin Netanjahu az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében vasárnap.

Az izraeli miniszterelnök az UNIFIL-katonák kivonását kérte a harci területekről, mert szerinte az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milícia emberi védőpajzsként használja őket.

„Eljött az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődítményeiről és a harci területekről”- üzente az ENSZ-főtitkárnak Netanjahu. „Az izraeli hadsereg (IDF) többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak”

– tette hozzá az izraeli kormányfő.

Az elmúlt napokban az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg lőtte a békefenntartók több állomáshelyét, többek közt főhadiszállásukat Nakurában, és az UNIFIL több katonája könnyebben megsebesült a lövések nyomán. Netanjahu közölte, hogy Izrael „sajnálja a békefenntartókat ért sérüléseket”, és mindent megtesz ennek megakadályozására.

„Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket”

– vélekedett, és kijelentette, hogy „ez veszélyezteti őket is, és katonáink életét is”.

Az izraeli egységek egy dél-libanoni faluban egy alagútban elfogták, majd kihallgatásra szállították a Hezbollah egyik harcosát. A közzétett videó tanúsága szerint a fegyveres alsóneműben mászott ki az alagútból, miután az esetleg testére szerelt pokolgépek elleni izraeli védekezésül hátra kellett hagynia ruháit.

A járat egy ötven négyzetméteres, hét méterrel a föld alá ásott terembe vezet, ahol fegyvereket és hosszabb tartózkodást biztosító készleteket is találtak. Az elfogott Hezbollah-milicistát Izrael belsejébe vitték további kihallgatásra.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a Hezbollah rakétáinak száma az eredeti mennyiség kevesebb mint egyharmadára csökkent. A terrorszervezet a háború kezdete óta több mint tizennégyezer rakétát lőtt Izraelre, és rengeteg lövedékét megsemmisítettek az izraeli légierő csapásai is.

Izrael északi részén vasárnap is számos alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, melyek Libanonból érkező rakétákra figyelmeztettek. A lövedékek többfelé tüzeket okoztak, de személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri vasárnap újabb huszonegy dél-libanoni település lakóit szólította fel, hogy költözzenek az IDF szárazföldi hadműveletének idejére a Havali folyótól északra.

Izrael 23 újabb dél-libanoni település evakuálására szólított fel vasárnap, miközben több libanoni területre, illetve az ország északi részére is kiterjesztette a Hezbollah ellen folytatott, légitámadásokkal kísért hadműveletét.

Az Iránból támogatott siíta milícia vasárnap közölte, hogy Ramijánál harcokat folytat az izraeli erők ellen, amelyek megpróbálnak beszivárogni a dél-libanoni településre.

A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli támadásokban Libanon három különböző területén legalább 15 ember meghalt, 37-en pedig megsebesültek. Az egyik csapás az észak-libanoni Deir Billa városát érte, amely a mostani konfliktus során még nem szenvedett el támadást az izraeli hadseregtől (IDF).

Az IDF jelentése szerint

az izraeli légierő az elmúlt egy napban mintegy kétszáz, Hezbollah-hoz köthető célpontra mért csapást Libanon déli részén,

miután szombaton a síita szervezet csaknem 320 lövedékkel támadta Izrael északi részét. Az IDF ezután szólította fel 23 dél-ibanoni település lakosságát otthonaik elhagyására. A közlemény szerint a civilek biztonsága érdekében tett felszólítás sok olyan dél-libanoni települést érint, amelyet a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen korábban végrehajtott és előre jelzett izraeli támadások miatt már szinte teljesen kiürítettek.

Izrael északi részén, Haifa környékén és Akkóban vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák, sebesültekről, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés

– közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy öt Libanonból indított rakétát megsemmisítettek. A Pentagon közleménye szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott szombati telefonbeszélgetése során „mély aggodalmát” fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban tüzet nyitottak az ENSZ libanoni békefenntartó állásaira, illetve izraeli lövedékek találtak el több kéksisakost. A tárcavezető emellett szorgalmazta, hogy Izrael „a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb térjen át a diplomácia útjára”.

Az ENSZ libanoni ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) szombaton közölte, hogy újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg péntek este Dél-Libanonban. Egyelőre nem azonosították, hogy melyik fél adta le a lövést a kéksisakosokra, akik Izrael és a Hezbollah kereszttüzében vannak.

Az UNIFIL pénteken azt jelentette, hogy megsebesült négy tagja – indonéz és Srí Lanka-i állampolgárok -, közülük legalább ketten az izraeli erők támadásában.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek