Sunyi trükkökkel játszott át milliókat a haverjainak Magyar Péter

POLITIK
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.09.25. 11:30

Spanyol gazdák kezdtek tüntetésbe az ukrán gabonaimport ellen

Újabb tiltakozási hullám indulhat az EU-ban. A spanyol gazdák már tüntetnek.

Spanyol gazdálkodók szövetségének tagjai (UdU) tartottak hétfőn tüntetést Madridban az Európai Unió képviselete előtt, és közölték, hogy szerdán Santander kikötőjében folytatják akciójukat az ukrán gabonaimport növekedése ellen.

spanyol
Spanyol gazdák tüntetnek az ukrán gabonaimport ellen - Fotó: Glebzter /  Shutterstock

Spanyol gazdák a gabonaimport korlátozását követelik

A mezőgazdasági szervezet arra kéri az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel az európai gabonatermelők védelmében, és az ebből az alapanyagból készült, fogyasztókat érintő spekuláció ellen.
Az UdU emlékeztet arra, hogy vannak uniós védintézkedések egyes érzékeny termékekre, ami azonban nem vonatkozik a búzára. Közölték: „Ha ugyanazokat az érzékeny termékekre vonatkozó kritériumokat alkalmaznák az Ukrajnából Spanyolországba érkező búza és kukorica importjára, akkor a korábban megszüntetett vámokat már vissza kellett volna vezetni.” 


Bulgária a tojásimport leállítását kéri


Időközben Georgi Tahov bolgár mezőgazdasági miniszter felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy tiltsa meg az ukrán eredetű tojás behozatalát Bulgáriába. A bulgáriai hazai termelést súlyosan érinti az ukrajnai tojásimport, mert letöri a termelők értékesítési árait, veszélybe sodorva a gazdák megélhetését – mondta a miniszter. „Határozottan támogatjuk Ukrajna népét, de ez semmiképpen nem járhat azzal, hogy csődbe menjenek a termelőink.”

Magyarország továbbra sem fogad ukrán termékeket

Az uniós gazdák körében ismét növekvő feszültséget az okozza, hogy továbbra is szabad az út az ukrán mezőgazdasági termékek előtt, miután Brüsszel egy évvel meghosszabbította azt a döntését, amely szerint vámok és mennyiségi korlátozások nélkül engedi be az unióba az ukrán gabonát. Magyarország határai azonban továbbra is lezárva maradnak az ukrán termékek előtt – közölte korábban a magyar agrártárca.

Érzékeny uniós mezőgazdasági ágazatok

A június 6-a óta hatályban lévő új EU-ukrán szabadkereskedelmi rendszer automatikus intézkedést tartalmaz, amelynek célja, hogy megvédje az „érzékenynek” tartott ágazatok termelőit, ha a felsorolt termékek importja túllépne egy meghatározott mennyiséget. Ezek a terméke a következők:
1.     tojás, baromfi, 
2.     cukor, zab, 
3.     kukorica, hántolt magvak és a méz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek