Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.14.

Libanonból 55 rakétával támadták Izrael északi részét

A héten már másodszor.

Az észak-izraeli Szafed városát militáns erők vették tűz alá – közölte szombaton az Izraeli Védelmi Erők (IDF).

A tájékoztatás szerint az izraeli légvédelem eszközei 55 rakétát és drónt fogtak el, amelyek közül egyesek lakatlan területeken csapódtak be, sérüléseket nem jegyeztek fel.

A csapások azonban tüzet okoztak a közeli növényzetben – jelentette a helyi média.

Az IDF közölte, hogy a hadsereg a Hezbollah libanoni síita milícia több olyan dél-libanoni állását is bombázta, amelyeket Izrael elleni támadásra használtak.

Az Irán-barát csoport közölte, hogy egyik harcosa meghalt az izraeli csapásokban.

A Hamász palesztin fegyveres csoport szövetségese, a Hezbollah a gázai konfliktus több mint 11 hónappal ezelőtti kezdete óta szinte naponta támad izraeli célpontokat.

Libanonból újabb rakétazápor hullott szerda reggel  is Észak-Izraelre, a Golán-fennsíkon egy izraeli civil megsebesült – jelentette a helyi mentőszolgálat.

Szerda reggel óta a Hezbollah libanoni síita mozgalom milíciája mintegy 135 rakétával és drónnal támadta Izraelt. Az izraeli hatóságok utasították a Golán-fennsíki Kacrin településen élőket, hogy maradjanak óvóhelyük közelében, és csak szükség esetén hagyják el otthonukat.

A Hezbollah mintegy ötven rakétát szinte egyszerre indított el a Golán-fennsík irányába, így közülük több átjutottt a vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszeren. Ezek közül néhány a Golán-fennsík legnagyobb, civilek lakta városában, Kacrinban csapódott be, tüzet okozva több épületben. Egy házát érő rakétatalálat miatt súlyosan megsebesült egy 30 év körüli férfi, de ki tudott menekülni a házból.

A libanoni határhoz közeli Galileában is több helyen légiriadó volt a határ túloldaláról Izrael légterébe behatoló rakéták, lövedékek miatt.

A támadássorozat előzménye, hogy izraeli vadászgépek kedden este mélyen, mintegy száz kilométerre behatoltak Libanon területe fölé, és támadták a Hezbollah fegyverraktárait, valamint az ország déli részén egy rakétával egy Hezbollah-fegyveres halálát okozták.

Legalább húsz ember életét vesztette az izraeli hadsereg  légicsapásai során a Gázai övezetben – közölték a palesztin hatóságok  Ciszjordániában pedig egy izraeli telepnél egy tartálykocsit vezető palesztin férfi szándékosan elgázolt egy izraeli katonát.

Az izraeli hadsereg Gázai övezetben végrehajtott szerdai légicsapásai során legalább 20 ember, köztük 16 nő és gyermek életét vesztette – közölték a palesztin egészségügyi hatóságok.

Egy kora reggeli légicsapás során 11-en haltak meg, köztük hat testvér, a legfiatalabb 23 hónapos, a legidősebb pedig 23 éves volt – tette közzé a kórház, ahová az áldozatokat szállították. A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz közelében végrehajtott légicsapás következtében három nő, egy férfi és egy gyermek vesztette életét.

Egy palesztin férfi szerdán elgázolt egy izraeli katonát Ciszjordánia középső részén,

Givat-Aszaf illegális zsidó telep közelében. Az izraeli mentőszolgálat közlése szerint a benzinszállító tartálykocsi vezetője teljes sebességgel rohant neki a buszmegálló melletti őrhelyen álló katonának, aki a gázolás után belehalt sérüléseibe.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató szerint a támadó egy Rámalláh menti faluból származó palesztin. A Wafa palesztin hírügynökség beszámolója szerint a gázolás helyszínétől délnyugatra fekvő Rafat faluba izraeli csapatok vonultak be. A ciszjordániai támadásokra hivatkozva az izraeli telepesek egyik képviselője további szárazföldi csapatok bevetésére sürgette az izraeli hadsereget.

Szerdán lezuhant egy izraeli katonákat szállító helikopter a Gázai övezet déli részén. Az izraeli hadsereg közlése szerint két izraeli katona meghalt, hét megsérült. A hadsereg kiemelte, hogy a baleset nem ellenséges támadás miatt következett be, és az incidens pontos okának felderítésére vizsgálat indult. A lezuhant helikopter sebesült katonákat vitt a Gázai övezetből izraeli kórházakba.

Egy izraeli tisztségviselő szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán nagyszámú palesztin beteg hagyja el a Gázai övezetet egy izraeli határátkelőn át, hogy később az Egyesült Arab Emírségekben kapjanak orvosi ellátást.

Közlése szerint várhatóan több mint kétszáz ember, főként gyerekek távoznak hozzátartozóik kíséretében.

Ez számít az izraeli határon át Gázából távozó legnagyobb betegszámnak a háború közel egyéves kitörése óta.

A gyermekbénulás ellen a Gázai övezetben indított oltási kampány során a célzott korosztály 82,5 százaléka, 527 776 tíz év alatti gyermek kapta meg az első oltását – közölte szerdai jelentésében a palesztin egészségügyi minisztérium. Az oltási kampányt szeptember elején indították el, mert 25 év után újból gyermekbénulásos esetet észleltek a Gázai övezetben.

A kampány során a minisztérium 640 000 gyermek beoltását tűzte ki céljául, amelynek megkönnyítése érdekében Izrael korlátozott humanitárius szünetek tartásába egyezett bele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhúzódó háború eddig nem okozott komoly fennakadásokat az oltási kampányban.

Óriási sikerként értékelte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány első fázisát a Gázai övezetben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében tudatta, hogy eddig több mint 560 ezer gyerek kapta meg a vakcina első dózisát.

„Hatalmas siker ez a Gázai övezet tragikus mindennapi valóságában. Gondolják csak el, mennyi mindent lehetne elérni egy tűzszünettel!” – írta a főigazgató.

Az oltási kampány első szakasza csütörtökön zárult le, a második adagok beadását pedig nagyjából négy hét múlva tervezik.

A WHO augusztus végén erősítette meg, hogy egy csecsemő bénulását a poliovírus 2-es típusa okozta a Gázai övezetben. Ez volt az első ilyen eset a térségben az utóbbi 25 évben, és ezt követően indították el a nagyszabású vakcinálási kampányt, hogy elejét vegyék egy járvány kirobbanásának.

A Gázai övezetben háborúzó Hamász palesztin iszlamista szervezet és az izraeli hadsereg megállapodott abban, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat azzal a céllal, hogy az ott élő gyerekek megkaphassák a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást. Az első háromnapos tűzszünet alatt az övezet középső részén kapták meg a gyerekek az oltást, ezt követően a déli területen, majd a harmadik tűzszünet időszaka alatt északon fejezték be az oltókampányt.

A WHO főigazgatója köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik részt vettek ebben az összetett műveletben, illetve a családoknak is, akik ilyen nagy számban biztosították a gyerekek részvételét a kampányban.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön bejelentette, hogy 97 beteget, köztük több tucat gyereket szállított át a Gázai övezetből az Egyesült Arab Emirátusokba.

„Ez volt az eddigi legnagyobb kimenekítési művelet a Gázai övezetből 2023 októbere óta” – mondta a szerdai evakuálásról Richard Peeperkorn, a WHO regionális képviselője Genfben újságírók előtt.

Az evakuáltak között rákbetegek, vér- és vesebetegségben szenvedők, továbbá traumás esetek is voltak – tette hozzá. Evakuálásuk során előbb szárazföldi úton szállították őket, majd a Ramon izraeli repülőtérről légi úton utaztak tovább az Egyesült Arab Emirátusokba.

„A Gázai övezetnek egészségügyi folyosókra van szüksége. Számunkra hatékonyabban szervezett folyosók szükségesek, és egy fenntartható rendszer”

– mutatott rá Peeperkorn, hozzátéve, hogy több mint tízezer Gázai övezetben élő ember vár evakuálásra.

Az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres szervezet közötti konfliktus megtizedelte a Gázai övezetben működő egészségügyi rendszert. A WHO becslései szerint a korábban működő 36 kórházból mindössze 17 egészségügyi létesítmény üzemel, ezek is korlátozottan. A Gázai övezetből a betegeket korábban a rafahi határátkelőn keresztül szállították át Egyiptomba, de a határátkelőt májusban lezárták az övezet déli területei ellen indított izraeli offenzíva fokozódása miatt.

A WHO regionális vezetője arról is beszámolt, hogy a gyermekbénulás elleni kampány első szakaszában már több mint félmillió gyermeket beoltottak a Gázai övezetben.

„Biztosak vagyunk abban, hogy elértük a kitűzött 90 százalékos célt”

– hangsúlyozta Peeperkorn.

A WHO jelentése szerint a Gázai övezetben megsebesült palesztinok negyede, 22 500 ember olyan egész életre kiható sérüléseket szenvedett a konfliktus alatt, amelyek többéves rehabilitációt igényelnek, például végtagok elvesztése miatt. A szervezet becslése szerint a háború kezdete óta 3-4000 amputálást hajtottak végre az övezetben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek