POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.18.

Ki csempészett robbanóanyagot a Hezbollah személyhívóiba?

Állítólag Tajvanban gyártották őket...

A halottak száma tizenkettőre emelkedett, a sérültek közül mintegy kétszázan válságos állapotban vannak, miután Libanonban a Hezbollah aktivistáknál és családtagjaiknál lévő személyhívók egymás után felrobbantak. Egy magas rangú libanoni biztonsági forrás szerint a Moszad izraeli titkosszolgálat csempészhetett robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba, hónapokkal a keddi robbanások előtt - írta meg a Magyar Nemzet.

A Moszad izraeli titkosszolgálat juttathatott robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba – árulta el a Reuters hírügynökségnek egy magas rangú libanoni biztonsági forrás. A Hezbollah még az év elején rendelte meg a csipogókat.

A siíta terrorszervezet tagjai előszeretettel használják a kommunikációra a szöveges üzenetek megjelenítésére képes eszközöket, hogy az izraeli hatóságok ne tudják bemérni őket.

A Reuters libanoni forrása szerint a Moszad a készülékeket „gyártási szinten” módosította: egy robbanóanyagot tartalmazó lapot helyezett el bennük, amely egy bizonyos kód hatására felrobban, azonban nagyon nehéz kimutatni, a szkennerek nem érzékelik.

Bár a személyhívók a tajvani Gold Apollo márkajelzését viselik, a cég szerint nem ők, hanem egy európai cég gyártotta őket, amelyet azonban nem nevezett meg.

A híradások eleinte kilenc halottról szóltak, azonban reggelre tizenkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma – írja a The Times of Israel izraeli napilap.

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter szerint a 2750 sérült közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is – áll az MTI tudósításában.

Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról", amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek".

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért".

A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.

Izrael egyelőre nem adott ki hivatalos reakciót.

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult. Izrael egyelőre nem reagált az ügyben,

röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés „drámai egyeztetéseket” folytat.

A Gázai övezetben működő Hamász palesztin terrorszervezet úgyszintén Izrael agressziójának, olyan eszkalációnak nevezte a történteket, amely mindössze Izrael „kudarcához és vereségéhez” fog vezetni. Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a Hezbollah és Izrael konfliktusának elmérgesedésre figyelmeztetett.

„Ezek a fejlemények rendkívül aggasztóak, különösen hogy rendkívül robbanásveszélyes környezetben történtek”

– húzta alá Dujarric.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok. Miller ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé. Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében részvétét nyilvánította ki és Irán segítségét ajánlotta fel a teheráni külügyi tárca közleménye szerint.

A Hezbollah libanoni síita milícia támadásai miatt az Izrael északi részéből evakuált lakosok visszatérése csak úgy lehetséges, ha Izrael hadműveletet indít a határon – jelentette ki hétfőn Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Amos Hochsteinnel, az amerikai elnök különmegbízottjával tartott hétfőn.

Galant hivatalának közlése szerint úgy véli, hogy az Irán-barát milíciával a diplomáciai megoldás lehetősége már nagyon halvány, mert sorsát összekötötte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel, és nem hajlik a konfliktus lezárására.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén arról beszélt Hochsteinnel, hogy az északi határvidék lakosai nem térhetnek vissza otthonukba mindaddig, „amíg az ottani biztonsági helyzetben nem áll elő alapvető változás”.

Le kell állítani a vérontást a Gázai övezetben, azonnali tűzszünetre van szükség, a túszokat pedig szabadon kell engedni – jelentette ki hétfőn az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős uniós biztosa Strasbourgban.

Mairead McGuinness az Európai Parlament plenáris ülésének az antiszemitizmus, valamint a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények európai problémáiról folytatott vitáján azt mondta, a közel-keleti konfliktus olyan mértékű antiszemitizmust idézett elő Európában, amelyre az Európai Unió létrehozása óta nem volt példa. Fel kell lépni az antiszemitizmussal szemben a zsidók és a muzulmánok mellett minden olyan csoport érdekében, amely hátrányos megkülönböztetéssel és gyűlölettel szembesül – jelentette ki. Közölte: az antiszemitizmus erősödött, a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények egyre gyakoribbá váltak tavaly október óta Európában, miután a Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei támadást intéztek Izrael ellen.

A zsidóknak úgy a való életben, mint az online térben erőszakkal kell szembesülniük – tette hozzá.

„A szabadságunk nem feltétlen, a gyűlöletbeszéd nem fér bele a szólásszabadság kereteibe” – fogalmazott McGuinness, majd hozzátette: a büntetőjog eszközeivel kell fellépni az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben. Az antiszemitizmus amellett, hogy fenyegetést jelent a zsidókra nézve, veszélyezteti a társadalom összetartását és elősegíti a radikalizálódást – hívta fel a figyelmet.

„Azt akarjuk, hogy a zsidó élet virágozzon, nem pedig azt, hogy a zsidóknak bujdosva kelljen élniük Európában”

– tette hozzá beszédében az uniós biztos.

Hochstein hónapok óta dolgozik az ellenségeskedés csillapításán a libanoni-izraeli határon. Az izraeli N12 televízió tudósítása szerint az amerikai különmegbízott óva intette a vezető izraeli politikusokat egy regionális háború veszélyes következményeitől.

A Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta rendszeresen támadja Izrael területét, és csak abban az esetben hagyna fel ezzel, ha létrejönne ott egy tűzszünet Izrael és a Hamász között. Izrael viszont egy ENSZ-határozatra hivatkozva a Hezbollah kivonulását követeli a határtérségből. Az Izrael és Hezbollah közötti összecsapások miatt tízezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a határ mindkét oldalán.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek