POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.09.19. 09:30

Határellenőrzés Németországban: Letartóztatások, forgalmi dugók az utakon

Hétfőtől hat hónapig zárja határait Németország. Hogy ment eddig a határellenőrzés?

Határellenőrzés miatt német rendőrautók állnak a Rajnán átívelő Európa-hídon. A híd nemcsak Strasbourgot és Kehlt köti össze, hanem Franciaországot és Németországot is. Az Európa egyesülésének jelképeként emlegetett hídon az elhaladó járműveket ellenőrzik hétfőtől. Ha egy utast gyanúsnak látnak, a rendőrök másik csoportja fülesen kapja meg az információt, és leintik az autót - tudósít a helyszínről a ZDF. A jelenet egyben az unió egységét szétfeszítő, a schengeni rendszer működését megtorpedózó migrációs válságra is utal.

Határellenőrzés a francia- német határon
Határellenőrzés a német-francia határon - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Határellenőrzés az illegális migráció miatt

Az „illetéktelen behatolások” számának visszaszorítása érdekében a német kormány hétfőtől egyelőre hat hónapig ellenőrzést rendelt el minden német szárazföldi határon.
Így már nem csak Svájc, Ausztria, Csehország és Lengyelország határátkelőinél vannak szúrópróbaszerű ellenőrzések, hanem Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország határain is.

Már a határon visszafordítanak embereket

1. Elutasítják azokat a személyeket, akiknek már korábban megtiltották az országba való újbóli beutazást.
2. Azokat is visszafordítják, akiket már regisztráltak például Lengyelországban.
Mint kedd délután kiderült, Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter bizonyos menekültek ideiglenes őrizetbe vételét is javasolta: akik Németországban kérnek menedékjogot, de akiknek a menekültügyi eljárását egy másik EU-tagállam intézi. 
Donald Tusk lengyel miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a német intézkedést. A bécsi kormány is bejelentette: ha Németország most több embert akar visszafordítani az osztrák határon, akkor Ausztria nem hajlandó visszavenni őket. 

Hogy ment eddig?

Letartóztatás a német-francia határon: Egy férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, őt a szövetségi rendőrök vitték el. Buszról szállítottak le egy eritreai férfit, őt visszaküldték Franciaországba. Dieter Hutt, a Szövetségi Rendőrség szóvivője a Spiegelnek elmondta: a lengyel határon közel egy éve folyik az ellenőrzés, ott a forgalmi dugók a mindennapi élet részei. Ez várható más országok határvárosainál is. A rendőrszakszervezet tagjai máris kifogásolják, hogy az ellenőrzések nagyon időigényesek. A lengyelországi Slubice alpolgármestere, Tomasz Stefański az rbb-nek elmondta: "A legnagyobb problémánk és egyben az ingázók legnagyobb problémája az ebből adódó kilométeres torlódás." Felvette a kapcsolatot a német belügyminisztériummal  az Odera melletti Frankfurt polgármesterével együtt, de nem kapott választ. Az is csak később derülhet ki, hogy mit lépnek az embercsempészek. Megjelennek-e és milyen mértékben új migrációs útvonalak.

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek