Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.22.
Módosítva: 2024.08.22.

Vitézy Dávid szerint Óbudán új választásokat kell kiírni

A vezetőket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Óbudán új választás kell – írta szerdán Facebook-oldalán Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek), a Fővárosi Közgyűlés megválasztott tagja, miután pénteken az óbudai polgármestert korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt letartóztatták. Mint írta, az új választásra azért van szükség, hogy az ott élők „olyan polgármestert választhassanak, aki alpolgármesterével együtt nem előzetes letartóztatásból vezet egy 128 ezres kerületet”.

Vitézy Dávid bejegyzésében kifogásolta, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek „egy szava sincs a főváros egyik legnagyobb kerületében kialakult politikai és közigazgatási válságról”.

Emlékeztetett rá, hogy a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi listán Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) is szerepelt, és a főpolgármester is ajánlotta, a választási plakát szerint a „legjobb választásnak” tartotta.

Karácsony Gergelynek világossá kell tennie, hogy kitart-e az óbudai polgármester támogatása mellett, vagy egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania – fogalmazott Vitézy Dávid.

A politikus a bejegyzésében sajtóhírekre hivatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a korrupciós ügyben „Karácsony pártja is érintett lehet”,

mert a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímea óbudai országgyűlési képviselőnek a kampányfőnökét is őrizetbe vették a rendőrök.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt,

augusztus 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte Kiss László, Óbuda III. kerületi polgármesterének letartóztatását.

A letartóztatást megelőzően,  augusztus 14-én tartottak razziát a hatóságok az óbudai önkormányzatnál, ekkor került őrizetbe a baloldali polgármester.

A hatóságok 50 személyt vettek  őrizetbe, a letartóztatottak között van Czeglédy Gergő alpolgármester is. A hatóságok Kiss László polgármestert tizennyolcmilliós, míg Czeglédy Gergőt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

Kiss László őrizetbe vételét követően az ügyészség közleményt adott ki, amely szerint fiktív, túlárazott szerződéseket kötött az önkormányzat több, a vesztegetési pénzek eredetének és céljának leplezése érdekében létrehozott gazdasági társasággal. Emellett a KNYF (Központi Nyomozó Főügyészség) pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja az óbudai polgármestert.

További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botrány kibontakozásával kapcsolatban a Magyar Nemzet szerint. Két korábbi gyanúsított alkut kötött a polgármester fejéért, valamint Gajda Péter jobbkezének, P. Gábornak a pontos szerepe is kiderült a korrupciós hálózatban.

További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botrány kibontakozásával kapcsolatban – erről ír a Magyar Nemzet a lap birtokába került nyomozati anyagok alapján. A hatóságok 50 személyt vettek  őrizetbe, a letartóztatottak között van Czeglédy Gergő alpolgármester is. A hatóságok Kiss László polgármestert tizennyolcmilliós, míg Czeglédy Gergőt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, augusztus 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte Kiss László, Óbuda III. kerületi polgármesterének letartóztatását. A pénteki letartóztatás előzményének az augusztus 14-i események tekinthetők, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát, az akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött.

Kiss László őrizetbe vételét követően az ügyészség közleményt adott ki, amely szerint

fiktív, túlárazott szerződéseket kötött az önkormányzat több, a vesztegetési pénzek eredetének és céljának leplezése érdekében létrehozott gazdasági társasággal.

Emellett a KNYF pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja az óbudai polgármestert. A Magyar Nemzet kifejti: a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A Magyar Nemzet ír még egy „alkuról a polgármester fejéért”, ennek értelmében két korábbi gyanúsított – D. Róbert és F. László – terhelő vallomást tettek Kiss Lászlóra a szabadlábra helyezésükért cserébe.

Az óbudai korrupciós botrány szálai 2021 őszéig nyúlnak vissza, amikor Anonymous leleplező anyagokat – hangfelvételek mellett rejtett kamerás felvételeket is, amelyeken az látszik, ahogy Kiss László korrupciós pénzeket számol egy autóban – tett közzé az interneten, állítása szerint az óbudai botrány egyik szereplője P. Gábor – Gajda Péter, kispesti MSZP-s polgármester jobbkeze –, aki 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a XIX. kerületi önkormányzatnál. A felvételek nyilvánosságra kerülését követően többen is feljelentést tettek, valamint jelentkezett az egyik ismeretlen bűntárs még 2021 decemberében, aki a korrupciós hálózat feltérképezésével és a szereplők megnevezésével, valamint önmagára nézve is terhelő vallomásával, továbbá állításainak alátámasztására kép- és hangfelvételeknek az ügyészség részére történő átadásával jelentős mértékben gyorsította meg az eljárást.

„Ők (Kiss László és F. László) választják ki, hogy mely cégek nyerjék el az adott munkákat, az ehhez szükséges önkormányzati döntések Kiss László polgármester utasításai szerint zajlanak. A nyertes cégek a beruházásokat kisebb értékben vagy egyáltalán nem valósítják meg, amit fiktív szerződésekkel és számlákkal oldanak meg. Az így elért fekete jövedelemből visszaosztanak Kiss László polgármesternek, F. Lászlónak, önkormányzati képviselőknek, illetőleg a cégek vezetőinek“

– állította a férfi a Magyar Nemzet szerint.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek