Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.21.

Libanonból ismét rakétákkal támadták Izraelt

Rakétaesőt zúdítottak rájuk.

Libanonból újabb rakétazápor hullott szerda reggel Észak-Izraelre, a Golán-fennsíkon egy izraeli civil megsebesült – jelentette a helyi mentőszolgálat.

Szerda reggel óta a Hezbollah libanoni síita mozgalom milíciája mintegy 135 rakétával és drónnal támadta Izraelt. Az izraeli hatóságok utasították a Golán-fennsíki Kacrin településen élőket, hogy maradjanak óvóhelyük közelében, és csak szükség esetén hagyják el otthonukat.

A Hezbollah mintegy ötven rakétát szinte egyszerre indított el a Golán-fennsík irányába, így közülük több átjutottt a vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszeren. Ezek közül néhány a Golán-fennsík legnagyobb, civilek lakta városában, Kacrinban csapódott be, tüzet okozva több épületben. Egy házát érő rakétatalálat miatt súlyosan megsebesült egy 30 év körüli férfi, de ki tudott menekülni a házból.

A libanoni határhoz közeli Galileában is több helyen légiriadó volt a határ túloldaláról Izrael légterébe behatoló rakéták, lövedékek miatt.

A támadássorozat előzménye, hogy izraeli vadászgépek kedden este mélyen, mintegy száz kilométerre behatoltak Libanon területe fölé, és támadták a Hezbollah fegyverraktárait, valamint az ország déli részén egy rakétával egy Hezbollah-fegyveres halálát okozták.

Az izraeli hadsereg (IDF) kimentette hétfő éjjel hat, élve elrabolt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből – jelentette a katonai szóvivő kedd reggel.

Avraham Monder, Chaim Perry, Alex Dancyg és Joram Metzger Nir Óz kibucban, Nadav Popelval és Jagev Bohstab a Gázai övezet szomszédságában megtámadott Nirim kibucban élt. Monder haláláról csak kedden értesültek hozzátartozói, a többiek halálát már korábban bejelentették az izraeli hatóságok.

A holttesteket Hán-Juniszban egy alagútból hozták elő az izraeli katonák. A szakemberek becslése szerint Mondert már márciusban megölték.

A kibucok bejelentették, hogy temetőikben helyezik örök nyugalomra a megölt túszokat, és közleményeikben emlékeztettek a túszalku mihamarabbi megkötésének szükségességére.

„Joram Metzger testének visszatérése a legnagyobb bizonyítéka azon egyezmény fontosságának, amely a lehető leghamarabb visszaadja fiainkat és lányainkat, mielőtt túl késő lenne” – hangsúlyozta közleményében Nir Óz kibuc.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök három órás jeruzsálemi találkozója után a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki hétfőn, és ebben leszögezte, hogy Izrael ragaszkodik az izraeli túszok szabadon engedésére vonatkozó áthidaló amerikai javaslathoz, amelyet viszont az előző éjjel a túszejtő Hamász palesztin iszlamista szervezet elutasított.

A zárt körű találkozót jó légkörűnek írta le a miniszterelnökség. A tervek szerint utána következik egy kibővített megbeszélés Ron Dermer stratégiai miniszterrel, Gil Reichhel, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettesével, Roman Goffmannal, a miniszterelnök katonai tanácsadójával és más vezető tisztségviselőkkel, majd külön Joáv Galant védelmi miniszterrel tanácskozik az amerikai diplomácia vezetője.

A hétvégi katari megbeszéléseken előrelépés történt a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere-tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

„A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével” – mondta Blinken Hercognak. „A tárgyalások döntő pillanataiban járunk” – tette hozzá.

Blinken az izraeli államfővel tartott találkozón hangsúlyozta továbbá: ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

„Látogatásom középpontjában az elraboltak visszaküldése, és a tűzszünet megkötése áll” – emelte ki Blinken.

Hercog Tel-Avivban, a Kempinski Szállodában találkozott hétfő reggel az amerikai külügyminiszterrel, aki vasárnap este érkezett Izraelbe.

Antony Blinkennek a Hamász és Izrael október 7-én kezdődött összetűzése óta ez a kilencedik közel-keleti útja. A látogatás célja a tűzszüneti megállapodás elérése. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Jichák Hercog államfőn kívül Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett Joáv Galant védelmi miniszterrel is tárgyal, majd kedden Egyiptomba utazik.

Továbbra is vitatott az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia-tengely és a Gázai övezet közepén keresztbe húzódó Necer vagy Necarim-tengely ellenőrzésének kérdése, és az első szakaszban hazakerülő túszok száma.

A Hamász közölte, hogy

elutasítja a „dohai tárgyalások után megszületett, áthidalónak szánt amerikai javaslatot, mert az új feltételekkel egészíti ki a fogolycserét, és visszavon korábbi engedményeket az izraeli álláspontból, ezért elfogadhatatlan”.

Órákkal Blinken Izraelbe érkezése után a Hamász bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tartja felelősnek a „a megállapodás érdekében tett erőfeszítések elgáncsolásáért, a megállapodás késleltetéséért és azért, ahogy a palesztinok bánnak izraeli túszaikkal az őket ért izraeli agresszió következményeként”.

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban  közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

A térségben nőtt a feszültség az elmúlt hetekben, miután a Hezbollah libanoni síita mozgalomnak tulajdonított rakétacsapásban életét vesztette 12 gyermek és tinédzser az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon.

Izrael válaszul megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát Bejrút külvárosában.

Erre a Hezbollah megtorlást helyezett kilátásba csakúgy, mint Irán, amiért Teheránban meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét.

„Benjamin Netanjahut tesszük felelőssé a közvetítők erőfeszítéseinek a kudarcáért, a túszok életéért, akik ugyanolyan veszélyben vannak, mint a mi népünk a Gázai övezetben folytatódó légitámadások miatt” – áll a palesztin iszlamista szervezet által kiadott közleményben.

Az Egyesült Államok pénteken nyújtott be újabb kompromisszumos javaslatot az amerikai katari és egyiptomi közvetítők Izraellel folytatott kétnapos tárgyalása után.

A javaslat „a Netanjahu által megszabott feltételeknek felel meg, különös tekintettel az állandó tűzszünet és a Gázai övezetből történő teljes kivonulás elutasítására”

– írta a Hamász.

A miniszterelnök továbbá „újabb feltételeket szabott a fogolycsere kérdésében, és több más pontban visszavonult, megakadályozva így a megállapodás nyélbe ütését” – olvasható a közleményben.

Netanjahu előzőleg bírálta a Hamásznak a tűzszüneti megállapodás megkötésével kapcsolatos „makacs elutasítását”, és a Hamászra, nem pedig Izraelre történő nyomásgyakorlást szorgalmazott egy nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása előtt, aki vasárnap este érkezett Tel-Avivba, hogy előbbre vigye a megállapodás ügyét.

A Hamász a közleményben megismételte „elkötelezettségét” az iránt, amiben július 2-án Joe Biden amerikai elnök és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján egyezséget kötöttek, valamint

felszólította a közvetítőket, hogy „vállalják a felelősségüket, és kényszerítsék a megszállót: valósítsa meg, amiben megállapodtak”.

Az amerikai elnök terve az első szakaszban hathetes fegyverszünetet ír elő, egyidejűleg az izraeli erők kivonásával a Gázai övezet sűrűn lakott részeiről, valamint az október 7-én elrabolt túszok kiszabadításával. A második szakasz teljes izraeli kivonulást irányoz elő.

Antony Blinkennek a Hamász és Izrael október 7-én kezdődött összetűzése óta ez a kilencedik közel-keleti útja. A látogatás célja a tűzszüneti megállapodás elérése. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Benjámin Netanjahun kívül Joáv Galant védelmi miniszterrel és Jichák Hercog államfővel tárgyalt, majd kedden Egyiptomba utazott.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek