POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.12.
Módosítva: 2024.08.12.

Kilőttek a gázárak a Kurszk régiót ért ukrán támadás után

Emelkedett a gáz ára és a szállított mennyiség is csökkent.

Emelkedtek az európai gázárak, miután az Ukrajnán keresztül Európába tartó utolsó, még üzemelő csővezeték egyik kulcsfontosságú orosz állomása közelében zajló harcokról jelentek meg hírek. Ugyanakkor az Európába tartó gázszállítás folyamatos, bár a mennyisége némiképpen csökkent.
Az ukrán fegyveres erők oroszországi Kurszk régió elleni támadása után5,8%-kal nőtt a gáz áraírja a Caliber. Az az ICE tőzsde kereskedési adataira hivatkozva. A gáz tőzsdei ára 2023 decembere óta először lépte át a köbméterenkénti 435 dollárt.

Ukrajna meglepte az oroszokat, betörtek a Kurszk régióba - Fotó: - /  MTI

Ahogy korábban írtuk, az oroszországi Kurszk régiót augusztus 6-án ukrán támadás érte. Az áremelkedéshez vezető piaci bizonytalansághoz az is hozzájárult, hogy Oroszország az ukrán előretörés nyomán szükségállapotot rendelt el abban a régióban, ahol a Közép-Európa felé tartó gázvezeték Szudzsa városi gáztranzitpontja működik. Az orosz gáz tranzitja az ukrán gázszállító rendszeren augusztus 8-án 6 százalékkal, 37,25 millió köbméterre csökkent az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője szerint. Ez a legalacsonyabb tranzitérték 2023. május 1. óta. Az Ukrajnán áthaladó orosz gáztranzit mennyisége általában napi 42-42,4 millió köbméter volt. A tranzitcsökkentés okai jelenleg nem ismertek. 
A Bloomberg szerint nyolchavi csúcson stabilizálódott az európai gázár. Az Ukrajna felől érkező orosz vezetékes gáz döntő részét Ausztria, Magyarország és Szlovákia vásárolja, de az orosz gáz legnagyobb része Magyarországra már a Török Áramlaton keresztül érkezik. A gáztározók telítettsége Ausztriában és Magyarországon a legmagasabb az EU-ban.

Ukrajna szerda hajnalban folytatta az előző nap elkezdett támadását az oroszországi Kurszki megye ellen, a szárazföldi erők napközbeni támadása után ezúttal drónokkal és rakétákkal támadott, az orosz légvédelemnek sikerült lelőnie 11 drónt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadvezetés szerint Ukrajna azért próbál meg betörni Oroszországba, hogy rákényszerítse erői átcsoportosítására más frontokról. Moszkva szerint a szárazföldi behatolási kísérletet sikerült megakadályozni, részben a helyi erők megerősítésével, vagyis tartalékosok oda vezénylésével a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól. Az ukránok Szudzsa város közelében próbáltak meg behatolni Oroszországba – tették hozzá.

Az orosz földgáz európai exportjában a szudzsai már az egyetlen működő tranzitállomás.

A drón és rakétatámadásoknak azonban nemcsak a Kurszki, hanem három másik orosz megye több célpontja ellen is irányultak, és legkevesebb 24 sebesült áldozatuk van, köztük hat gyerek – közölte az egészségügyi minisztérium. Alekszej Szmirnov, Kurszki megye ideiglenes kormányzója közölte, hogy a megye segélyszolgálatai különleges készenléti állapotban voltak, és „kezelhetőnek” nevezte a helyzetet. Arra kérte a lakosságot az X-en, hogy adjon vért a sebesültek ellátásához.

Helyi orosz hatóságok éjszakai ukrán rakéta- és dróntámadásokról számoltak be vasárnap az oroszországi kurszki, voronyezsi és belgorodi régiókból.

Alekszej Szmirnov, a Kruszki terület megbízott kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy egy lelőtt rakéta roncsai egy lakóházra estek, a közelében parkoló autók pedig kigyulladtak. Szavai szerint 13-an sebesültek meg.

Alekszandr Guszjev, a Voronyezsi terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy

az éjszakai ukrán támadások következtében károk keletkeztek egy adminisztratív épületben, egy kommunális létesítményben és családi házakban, de senki sem sebesült meg.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója arról adott hírt, hogy dróntámadás érte Sebekino városát. Kigyulladt egy többszintes lakóépület, két családi házban pedig betörtek az ablaküvegek. A város egy része áramellátás nélkül maradt. Személyi sérülés nem történt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem az éjjel tizennégy drónt és négy Tocska-U típusú rakétát semmisített meg a kurszki régió légterében. További tizenhat drónt lőttek le a voronyezsi és hármat a belgorodi régióban, egy-egy drónt pedig a Brjanszki és az Orjoli területek felett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első ízben ismerte be, hogy az ukrán erők az oroszországi Kurszki területen harcolnak. Hozzátette, hogy a hadművelettel Kijev a 2022. évi orosz invázió után az igazságot akarja helyreállítani.

Oroszország bejelentette, hogy az ukrán erők kedd este betörtek a Kurszki területre, és orosz katonai bloggerek elismerték, hogy bizonyos előrehaladást értek el, majd később közölték, hogy a helyzet azóta stabilizálódott.

Zelenszkij korábban nem kommentálta a műveletet.

Szombat este közzétett videofelvételén az elnök azt mondta, hogy megvitatta a hadműveletet Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán hadsereg főparancsnokával, de közben nem feledkezett meg azokról az ütközetekről sem, amelyekkel a csapatok szembesülnek a nehéz keleti fronton.

„Ma kaptam Szirszkij főparancsnoktól több jelentést a frontvonalakról és a háborúnak az ellenség területére történő áthelyezésére irányuló lépéseinkről” – jelentette ki Zelenszkij.

Hozzátette: „hálás vagyok a védelmi erők minden egységének, amelyek ezt biztosítják. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban képes helyreállítani az igazságot, és a szükséges nyomást gyakorolni az agresszorra”.

Zelenszkij korábban utalt a hadműveletre, dicsérve a hadsereget, amiért képes meglepetést okozni, és megköszönve neki, hogy orosz katonákat foglyul ejtettek, akiket felhasználhatnak a tárgyalásokhoz.

Sem Zelenszkij, sem az ukrán hadsereg nem közölt további részleteket az ukrán csapatok orosz területen történő előrenyomulásának jelenlegi helyzetéről.

Az ezer kilométeres frontvonal mentén harcoló ukrán katonák előtt tisztelegve Zelenszkij külön említést tett az oroszországi Kurszki területtel szemben fekvő észak-ukrajnai Szumi megyei intézkedésekről.

Oroszország fokozta a Szumi ellen irányított bombákkal és más fegyverekkel végrehajtott légitámadásokat, aminek következtében tömegesen menekítették ki a lakosságot.

A kijevi vezetés fegyveres provokációja az orosz-ukrán határon Ukrajna helyzetének javítását szolgálja a későbbi tárgyalásokon, ugyanakkor értelmetlen olyan kormányzattal tárgyalni, amely civileket támad – hívta fel a figyelmet hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök a kurszki területen kialakult helyzet megvitatására összehívott tanácskozáson.

„Mostanra világossá vált, hogy a kijevi rezsim miért utasítja el javaslatainkat a békés rendezésre” – mondta az orosz államfő a brjanszki, belgorodi és kurszki megyék kormányzóival tartott megbeszélésén, hozzátéve, hogy „az ellenség nyugati pártfogóinak segítségével (…) törekszik jövőbeli tárgyalási pozíciója javítására”.

„Milyen tárgyalásokról lehet egyáltalán szó olyan emberekkel, akik válogatás nélkül mérnek csapásokat békés emberekre, a polgári infrastruktúrára, vagy próbálják fenyegetni a nukleáris energetikai létesítményeket? Miről lehet velük egyáltalán beszélni?” – vetette fel Putyin egyebek között arra utalva, hogy

 

Moszkva szerint ukrán dróncsapás következtében tűz ütött ki a zaporizssjai atomerőmű területén vasárnap este.

„Az ukrán fegyveres erők veszteségei drámai mértékben növekszenek, a többi között a jobban hadra fogható alakulatok körében is, amelyeket az ellenség a határainkhoz irányított” – húzta alá Putyin.

Leszögezte, hogy a kijevi vezetés megfelelő választ fog kapni a határ menti behatolására, és hangsúlyozta, hogy „a különleges katonai művelet” minden célját el fogják érni.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a határ menti provokáció „a különleges katonai művelet” lassítását szolgálta volna, de a kijevi vezetés ezen reménye nem vált be. „A tempó nemcsak, hogy nem csökkent, hanem ellenkezőleg, másfélszeresére nőtt” – hangoztatta. „Az orosz hadsereg határozottan tör előre” – tette hozzá.

Egyben azonban nem zárta ki további ukrán támadások lehetőségét egyebek között Brjanszk megye ellen. Putyin kiemelte, hogy jelenleg az orosz védelmi tárca előtt álló legfőbb feladatot az ukrán erők visszaszorítása és a határ megfelelő biztosítása jelenti.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója jelentésében közölte, hogy 121 ezer embert evakuáltak a kurszki régióból,

28 települést foglaltak el, az ott élő mintegy kétezer ember sorsáról egyelőre nem tudnak. Az ukrán erők 12 kilométer mélyen egy negyven kilométer széles sávon hatoltak be orosz területre a kormányzó szerint. Hangsúlyozta, hogy az ukrán katonák vegyi fegyvereket is bevetettek.

Szmirnov beszámolója szerint 12 ember vesztette életét és 121-en megsebesültek, köztük tíz gyerek. Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó arról beszélt, hogy a térségben hetente 80-90 ukrán belövést regisztrálnak. Mint mondta, egyre több a támadás a polgári lakosság ellen.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek