POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.15.

Az USA nem vett részt az ukrán hadműveletben Oroszországban?

Tagadják.

Az amerikai külügyminisztérium állítása szerint az Egyesült Államok nem érintett az ukrán haderő által orosz területen végrehajtott területfoglaló hadműveletben, és nem vett részt annak tervezésében sem.

Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő szerdán sajtóértekezletén kijelentette, hogy az ukrán szándékokat illetően az amerikai illetékesek továbbra is tájékozódnak, de hozzátette, hogy az Egyesült Államok ukrajnai háborút érintő politikájában nincs változás. A helyettes szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán katonaság az orosz területen végrehajtott műveletei során bevet-e amerikai fegyvereket.

Az illetékes megismételte, hogy az Egyesült Államok kötelességének tartja Ukrajna további fegyveres támogatását az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez, és emlékeztetett arra, hogy a múlt héten újabb, ezúttal 125 millió dollár értékű katonai csomagról hozott döntést a kormány.

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban Patel a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett egyiptomi és katari kollégájával a gázai tűzszüneti javaslatról szóló tárgyalások előtt.

Arra, hogy a csütörtökön Katarban kezdődő tárgyaláson a Hamász tárgyalódelegációja részt vesz-e, a külügyi illetékes nem adott pontos választ, és azokra a jelentésekre, miszerint a palesztin fél nem lesz ott a tárgyalóasztalnál, annyit mondott, hogy az Egyesült Államok várakozásai szerint az egyeztetések előrelépést hoznak, és minden tárgyaló félnek ott kellene lennie az asztalnál.

Arra a keddi bejelentésre, miszerint az Egyesült Államok 20 milliárd dollár összegű fegyvereladási szerződést hagyott jóvá Izrael számára, Vedant Patel azt mondta, hogy az az Izraellel meglévő hosszú távú katonai együttműködés része, a jelennel kapcsolatban ugyanakkor megismételte: az Egyesült Államok próbálja elősegíteni, hogy megszülessen a gázai tűzszüneti megállapodás.

A Hamász egyik vezető tisztviselője az amerikai AP hírügynökségnek Katarban nyilatkozva azt mondta, hogy a palesztin iszlamista fegyveres szervezet kezdi elveszíteni bizalmát az Egyesült Államok képességében arra, hogy közvetítőként el tudja érni a tűzszünetet. Oszama Hamdán a kedden elkészült interjúban kétségét hangoztatta amiatt, hogy az Egyesült Államok hajlandó vagy képes elegendő nyomást gyakorolni Izraelre a megállapodás megkötése érdekében.

Viszont hozzátette, hogy a Hamász csak abban az esetben vesz részt a Dohába csütörtökre összehívott tárgyaláson, amennyiben ott a Joe Biden amerikai elnök által május végén ismertetett tűzszüneti terv kerül napirendre.

Májusban az amerikai elnök Izrael javaslataként mutatta be a tervezetet, az izraeli kormány részéről viszont elhangzott több olyan nyilatkozat, miszerint az nem fedte teljes mértékben Izrael elképzelését.

Rendkívüli állapot vezetett be szerda hajnalban Oroszország Belgorodi megyéjében Vjacseszlav Gladkov kormányzó az ukrán támadásokra hivatkozva.

„A belgorodi régióban továbbra is nagyon nehéz és feszült a helyzet” – mondta Gladkov a Telegramon közzétett videoüzenetében. Arra hivatkozott, hogy az ukrán erők napi rendszerességgel ágyúzzák a megyét, „lakóházakat pusztítanak el, civileket sebesítenek és ölnek meg”. „Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy”

„Belgorod megye egészében regionális rendkívüli állapotot hirdetünk ki, és arra kérjük a kormányt, hogy hirdessen ki szövetségi szinten is rendkívüli állapotot”

– tudatta Gladkov.

Gladkov beszámolója szerint az éjjel két falut, Sebekinót és Usztyinkát érte ukrán dróntámadás. A szomszédos Kurszki, Voronyezsi és Brjanszki megyéből is jelentettek dróntámadásokat. A Belgorodi megyével határos kurszki régióban az ukrán erők a múlt héten meglepetésszerű betörést indítottak, aminek következtében állításuk szerint csaknem ezer négyzetkilométer orosz területet, több tucat települést vontak ellenőrzésük alá Oroszországban.

Több mint száz orosz katonát fogtak el az ukrán csapatok szerdán az oroszországi kurszki régióban – jelentette Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

„A nap eleje óta a csapatok a kurszki régióban több irányban egy-két kilométert haladtak előre. Szudzsa településen befejeződött az ellenség felkutatása és megsemmisítése. Több mint száz ellenséges katona esett fogságba” – idézte az államfő Telegram-bejegyzésében a főparancsnokot. Zelenszkij megköszönte Szirszkijnek, hogy az ukrán katonák „feltöltötték a cserealapot”, vagyis újabb orosz hadifoglyokat ejtettek, akiket Kijev kicserélhet Moszkvával foglyul ejtett ukránokra.

Az ukrán vezérkar beszámolt arról, hogy a Kurszki területen az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz Szu–34-es nehéz vadászbombázó repülőgépet.

 

A Maxar Technologies 2024. augusztus 14-én közreadott műholdfelvétele a Kurszktól nyugatra fekvő Szelekcjonnyij település közelében épített védőárokról augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték az Ukrajinszka Pravda hírportállal, hogy a fegyveres erők – benne a légierő és a különleges erők – a katonai hírszerzés több egységével együttműködve a háború kezdete óta az eddigi legnagyobb csapássorozatot mérték szerdára virradóan oroszországi katonai repülőterekre. A közlés szerint négy katonai repülőteret – a voronyezsit, a kurszkit, valamint a nyizsegorodszki régióban lévő Szavaszlejka és a Voronyezsi területen található Boriszoglebszk légibázisát – támadták meg. Az SZBU tájékoztatása szerint a művelet célja az volt, hogy az orosz hadsereg ne tudja ezeket a légitámaszpontokat Ukrajna elleni légicsapásokra használni.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon kifejtette, hogy az ütközőövezet létrehozása a kurszki régió területén olyan lépés, amely megvédi az orosz határ menti ukrajnai településeket a mindennapos orosz támadásoktól. „Az állandó orosz terror miatt Szumi megye 183 településéről már több mint húszezer embert evakuáltak, köztük csaknem két és félezer gyereket” – mutatott rá a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy idén nyáron az oroszok több mint kétezer támadást hajtottak végre Szumi megye ellen irányított légibombákkal, rakétákkal, tüzérséggel, aknavetőkkel és csapásmérő drónokkal. Közlése szerint az ukrán hadművelet területén lévő településekre nincs orosz áruszállítás. „Az ukrán hadsereg tájékoztatja a saját belügyminisztériumát a helyiek ivóvíz-, élelmiszer-, gyógyszer- és higiéniaicikk-szükségleteiről, hogy más illetékes hatóságokkal együttműködve a lehető leggyorsabban meg tudjuk szervezni a humanitárius segélyek odaszállítását” – mondta. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna minden humanitárius kezdeményezését kizárólag a nemzetközi joggal összhangban hajtja végre Oroszország területén.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos egy Telegram-bejegyzésében úgyszintén szorgalmazta, hogy Ukrajna a kurszki hadműveleti övezettben maradt orosz civileket mielőbb lássa el élelmiszerrel, gyógyszerekkel és egyéb közszükségleti cikkekkel.

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon város kormányzója közölte a Telegramon, hogy helyi idő szerint délután egy óra előtt az orosz hadsereg robbanóeszközt dobott le egy ivóvízelosztó pontra, aminek következtében egy ember meghalt, további kettő pedig megsebesült.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel az orosz erők két H-59/69-es rakétával és 23 Sahid csapásmérő drónnal támadták Ukrajnát, és a légvédelemnek 17 drónt sikerült megsemmisítenie.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta az 594 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, 57 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 57 drónt.

A kijevi vezetés az oroszországi Kurszk megye elleni támadásával nem tudta elérni legfőbb célját, hogy elvonja az orosz hadsereg figyelmét a donyecki régióról, valamint a Harkivot és Szumit is magába foglaló Szlobozsanscsina térségéről – közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

„Jelenleg a Kurszk megye területére betört ukrán erők az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek határozott viszontválaszával kénytelenek szembesülni” – hangsúlyozta Zaharova.

„Az ukrán fegyveres erők Donyeck-medencei kudarcos helyzete miatt a vezetés terrorista támadásra szánta el magát Kurszk megye határ menti térségében. Kijevben nem leplezték, hogy ezzel akarták volna javítani tárgyalási pozíciójukat, amit augusztus nyolcadikán cseppet sem szégyenkezve be is jelentett Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó” – tette hozzá.

Az orosz elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hadsereg alakulatai válogatás nélkül lőnek a menekülő civilekre és a polgári infrastruktúra létesítményeire,

„igazi fosztogatókként viselkednek”. „Az elfogott ukrán katonák beismerték: parancsot kaptak, hogy kíméletlenül lőjék agyon helyben az ellenállást tanúsító civileket” – tette hozzá.

Zaharova kiemelte: „ezek a tények, és az, hogy az ukrán erők NATO-s uraik támogatásával támadják Oroszország területét, teljességgel megerősítik az orosz különleges katonai művelet célkitűzéseinek és feladatainak aktualitását, miszerint Ukrajnát demilitarizálni és nácítlanítani kell, és ez teljesülni is fog”.

Az orosz külügyi szóvivő kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a kijevi vezetés kizárólag a Nyugat pénzügyi támogatásától függ, összeomlása pedig „csak idő kérdése”.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója minapi jelentésében közölte, hogy az augusztus 6-án elkezdett ukrán benyomulás óta 12 ember vesztette életét, és 121-en megsebesültek, köztük tíz gyerek. Ezenfelül 121 ezer embert kellett evakuálni a kurszki régióból.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fél a kurszki támadás kezdete óta 2030 katonát, 35 páncélost és 31 páncélozott járművet veszített.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek