POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.31.

Titokzatos hívás Moszkvából a Pentagonba: titkos hadműveletről volt szó

Az orosz védelmi miniszter telefonon beszélt amerikai kollégájával, Loyd Austinnal. Egy titkos műveletről is szó volt.

A hónap elején nagy volt az izgalom a Pentagonban: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szokatlan hívást kapott Moszkvából. Orosz kollégája, Andrej Belouszov nagyon szeretett volna beszélni vele. Amint a New York Times (NYT)beszámol róla, a beszélgetés középpontjában egy állítólagos ukrán titkos művelet állt.

Orosz kollégája hívta az amerikai védelmi minisztert - Fotó: AFP

A Moszkva és Washington közötti diplomáciai csatornák az Ukrajna elleni orosz támadás óta mélyponton vannak. 2022 februárjától mindössze öt telefonhívás történt Oroszország és az Egyesült Államok védelmi miniszterei között. A pletykák szerint szinte mindig a Pentagon kezdeményezésére. A két főváros közötti kommunikációs csatornák azonban nyitva maradtak, a katonai eszkaláció vagy a nukleáris katasztrófák megelőzése miatt.

Nagy hatótávolságú fegyverekkel támadhat Ukrajna mélységi orosz területeket - Fotó: AFP


A New York Times szerint ilyen kritikus diplomáciai helyzet állt elő július 12-én. Belouszov állítólag azt mondta kollégájának, hogy Moszkva egy titkos ukrán műveletet tárt fel, amelyet állítólag az Egyesült Államok is jóváhagyott - mondta a lapnak az amerikai védelmi minisztérium több alkalmazottja. Belouszov azt akarta kideríteni, hogy Washington tudott-e a tervekről. Hogy milyen titkos műveletről van szó, az továbbra sem világos. A Pentagon illetékeseit azonban állítólag rendkívül meglepték a moszkvai közlések. A helyzet azonban súlyos volt, Washington azonnal felvette a kapcsolatot a kijevi politikai vezetéssel. Az USA állítólag azt üzenete szövetségesének: Ha azt tervezi, hogy tegyen valamit, ne tegye.
Annak ellenére, hogy Ukrajna nagymértékben függ az Egyesült Államok katonai, hírszerzési információitól, az elmúlt években az ukránok többször önállóan léptek fel Oroszországon belüli akciókban, és az ilyen döntések gyakran okoztak feszültséget az amerikai biztonsági hatóságoknál.
Konkrét példaként a jelentés egy krími orosz légitámaszpont elleni támadást, a krími híd elleni robbantásos támadást és az orosz korai figyelmeztető rendszerek elleni dróntámadásokat sorolta fel. Az oroszok szerint az amerikaiak beleegyezése nélkül ezeket nem hajtották volna végre az ukránok.
A New York Times cikkéből nem derül ki, hogy valóban küszöbön állt-e egy titkos ukrán hadművelet. A Pentagon mindenesetre megismételte, hogy továbbra is párbeszédet kell folytatnia Moszkvával.

Kijevi jelentések szerint megsérültek az orosz bombázók

Russian Defence Minister Sergey Shoygu visits Syria's Latakia
Murmanszk környéki repülőteret támadtak meg az ukránok - Fotó: Anadolu via AFP

A HUR ukrán katonai hírszerző szolgálat vállalta a felelősséget egy orosz légitámaszpont elleni támadásért a távoli északon, Murmanszk közelében. A június 25-i támadásban két orosz Tupolev Tu-22M szuperszonikus bombázó súlyosan megsérült - mondta Andrij Jusszov, a HUR képviselője. Az információt független módon nem lehetett ellenőrizni.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek