POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.06.04.

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

Az ukrajnai háborúban az Egyesült Államok elnöke veszélyes lépésre szánta el magát.

Megtörtént, amitől sokan tartottak, múlt csütörtökön Joe Biden elnök a történelem során először engedélyezte amerikai fegyverek használatát az Egyesült Államok legnagyobb nukleáris ellenfele, Oroszország belső területei ellen. Nyilvánvaló, hogy a lépésre Oroszország válaszolni fog.

BIDEN, Joe
 Az Egyesült Államok elnöke engedélyezte Ukrajna számára, hogy bevessen amerikai fegyvereket oroszországi célpontok ellen - Fotó: Shawn Thew /  MTI

Ahogy korábban írtuk, az Egyesült Államok lehetővé tette Ukrajna számára, hogy bevessen amerikai fegyvereket a harkivi régió szomszédságában, orosz területeken található katonai célpontok ellen. A döntés hátteréről Anatol Lieven, a Quincy Institute for Responsible Statecraft Eurázsia Program igazgatója a The American Conservative című lapnak elmondta, hogy a Biden-adminisztráció azt akarja, hogy az ukrajnai katonai helyzet a jelenlegi állapotában maradjon fenn a novemberi amerikai választásokig. Akkor eldől, hogy Ukrajna problémája Trump problémája lesz, vagy marad Biden az elnök, és újra átgondolhatják a békeszerződés lehetőségeit.

Sűrű fekete füst tör a magasba egy barkácsáruházat ért orosz légitámadást követõen az észak-ukrajnai Harkivban 2024. május 25-én - Fotó: Szergej Kozlov /  MTI

Az amerikai adminisztráció helyzetét súlyosbítja az a kijelentés, hogy a békefeltételekről kizárólag az ukránok dönthetnek, az ukrán háborús célkitűzést pedig – Oroszország kiszorítását Ukrajna 2014 előtti területéről – nagyon kevés katonai szakértő véli megvalósíthatónak. 
Míg a Biden-adminisztráció által adott engedély papíron „korlátozott”, nem világos, hogyan fogják ezt betartani. Tavaly ukránbarát fegyveresek az amerikaiak által biztosított Humvee-k, katonai terepjárók segítségével betörtek az oroszországi  Belgorod megyébe. Akkor az Egyesült Államok elhatárolódott a hadművelettől és kijelentette, hogy az USA „nem bátorítja és nem teszi lehetővé a csapásokat Oroszországon belül”. 
Valójában a közelmúltban Harkiv mellett végrehajtott orosz hadműveleteket, amelyeket a Biden-adminisztráció ürügyként használ fel az amerikai fegyverhasználat engedélyezésére, az oroszok a belgorodi lakónegyedeket ért ukrán csapásokra adott válasznak mondták. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország nem tervezi Harkiv elfoglalását, kizárólag „pufferzónát”  kíván létrehozni az orosz–ukrán határ mentén a Belgorodot célzó ukrán támadások megakadályozására. Korábban pedig elmondta: ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket alkalmaznak, Moszkvának ismét döntést kell hoznia az „egészségügyi zóna” kiterjesztéséről, vagyis még mélyebbre próbálnak majd behatolni Ukrajna területére.

Kelley Vlahos, a Quincy Intézet vezető tanácsadója arra figyelmeztetetett, hogy az amerikai döntésre Oroszország válaszolni fog, és „Washington meg fog lepődni” – mondta.

Eli Crane republikánus képviselő a lapnak elmondta:

 "Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok elnöke engedélyezte amerikai fegyverek használatát egy nukleáris ellenfél határain belül."

 Crane hozzátette: "Egyre közelebb kerülünk egy potenciális nukleáris háborúhoz."

A Reuters pedig az egyre mélyülő konfliktussal kapcsolatban arról írt, hogy Moszkva türelme fogytán az orosz városokat, olajfinomítókat és az egyik nukleáris ballisztikus rakéták támadását előrejelző radarrendszert ért ukrán csapások után.

Videón, hogyan zajlik a háborús készülődés Nyugaton: 

 


 

 

 

origo.hu

Magyar Péter hangfelvétele: bebizonyosodott, hogy hazudott az exférj

ripost.hu

Megsúgták az égiek, ez a 3 csillagjegy a legjobb szerető!

borsonline.hu

„Sikerült, kisbabánk lesz!” – 46 évesen babát vár Tornóczky Anita

mandiner.hu

Havas Henrik alpári módon rúgott Orbán Viktorba

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

magyarnemzet.hu

Eb-matek: Szoboszlai Dominikék így juthatnak tovább a csoportból

ripost.hu

„Behúzza a hasát” - Melltartóban pózolt Gáspár Evelin, kapott hideget-meleget

ripost.hu

Végre: Ponekker Virágra újra rátalált a szerelem a válás után

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Elég okos vagy, hogy hiba nélkül kitöltsd ezt a tesztet?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

A bíróság letartóztatta Óbuda volt MSZP-s polgármesterét

POLITIK

Még több munkahely lesz hazánkban

POLITIK

Putyin trükkös lépése: Ez a bambuszdiplomácia

POLITIK

A 25 éven aluliakat akarják sorozni Ukrajnában