POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.31.

Biden engedélyezte amerikai fegyverek bevetését orosz területek ellen

Titokban született meg a döntés.

Washington titokban megengedte Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel vegyenek célba oroszországi területeket. Biden lépése még közelebb hozhatja a harmadik világháborút.

 

BIDEN, Joe

Washington, 2024. május 17. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumában, Washingtonban 2024. május 17-én. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh

Amerika csendben engedélyt adott Ukrajnának, hogy Oroszországon belül – kizárólag Harkiv környékén – csapást mérjen az Egyesült Államok által biztosított fegyverekkel – közölte csütörtökön három amerikai tisztviselő és még két másik személy, akik szintén tudnak erről a lépésről. Joe Biden ezen döntése után milliméterekre került a világháború. 

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök beszél az Egyesült Államok haderőinek szolgálatában elesett katonák tiszteletére tartott emlékezés napján, az arlingtoni Nemzeti Temetőben 2024. május 27-én. Fotó: MTI/EPA/UPI/Bonnie Cash

 

Az elnök a közelmúltban arra utasította a csapatát, hogy biztosítsák, hogy Ukrajna legyen képes amerikai fegyvereket bevetni Harkivban, s hogy Ukrajna csapást tudjon mérni az őket támadó vagy támadni készülő orosz erőkre

 – mondta az egyik amerikai tisztviselő. A névtelenül nyilatkozó informátor azt azonban hozzátette, hogy Washington továbbra sem engedi meg, hogy Oroszországon belüli mély csapásokat hajtsanak végre.

Ukrajna azután kérte az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg a fegyverek használatával kapcsolatos álláspontját, miután Oroszország megkezdte a Harkiv elleni offenzíváját – tette hozzá a tisztviselő.  Az elmúlt néhány napban az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának rugalmasságot enged ebben a tekintetben. A cél, hogy Kijev megvédje magát a Harkiv elleni támadásokkal szemben – mondta a második amerikai tisztviselő.

A Nemzetbiztonsági Tanács egyelőre nem reagált ezekre az információkra. Szerdán Antony Blinken külügyminiszter, aki egyébként támogatja a korlátozások feloldását, volt az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan utalt arra, hogy Biden irányt változtathat, és megengedheti az ilyen csapásokat, és azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája a szükség szerint alakul. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője később nem zárta ki a lehetséges változtatást.

Annak ellenére, hogy az aggodalmak szerint ezek a fejlemények tovább élezhetik a konfliktust, a közelmúltban több európai vezető is felszólított a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások enyhítésére, de Washington, amely Ukrajna fegyvereinek zömét adja, az eszkalációtól való félelem miatt eddig ellenállt e korlátozások enyhítésének.

Kénytelen lesz felelni a NATO azért, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel mér csapást orosz területre – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A diplomata a nyugati országokban olyan elhangzott nyilatkozatokkal kapcsolatban, hogy engedélyezhető-e Ukrajna számára a nemzetközileg elismert orosz területek támadása, rámutatott: az ukránok nem képesek önállóan használni a nyugati fegyvereket, és ezen lőszerek röppályáját NATO-országokban alakítják ki.

Washingtonban, Londonban, Párizsban fel kellene fogni, hogy Oroszországban tökéletesen értik, hogy a NATO milyen szerepet játszik ezeknek a csapásoknak a végrehajtásában. A nyugatiak hiába fújják a lexikális buborékokat, ehhez nem kell semmilyen engedélyt vagy tilalmat adniuk Ukrajnának. Ez a natósok keze műve. És felelniük is nekik kell majd érte” – hangsúlyozta Zaharova.

A nyugati fegyverek Ukrajna általi bevetése csak az űrből elvégzett felderítés segítségével lehetséges. Ezeknek a lőszereknek a repülési rendeltetését magukban a NATO-országokban alakítják ki. Ezt vagy közvetlenül a NATO-bázisokról viszik be a rakétarendszerekbe, vagy táblagépeken keresztül. De bármely eset is áll fenn, az ukrán katonák maximális részvállalása ebben a folyamatban az, hogy megsúgják a célpontot a térképen. „A többi már csak a NATO-n múlik. De általában ezeket a célpontokat is ők maguk határozzák meg” – tette hozzá a szóvivő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az utóbbi időben többször is sürgette az Egyesült Államokat és az EU NATO-országait, hogy vizsgálják felül azt a tilalmat, amely arra vonatkozik, hogy Ukrajna az oroszországi célpontokat nyugati fegyverekkel támadjon.

A NATO főtitkára megelőzésnek hívja a háború kiterjesztését – írja az Origo a Jens Stoltenberg lapinterjújáról szóló beszámolójában. A portál szerint a főtitkár szavaiból az derül ki, hogy egyre fokozódik a háborús retorika és pszichózis. Hozzáteszik: riasztó mennyiségű, különböző nemzetiségű katonákból akarnak Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet, azaz egészen szélsőségesen agresszív fokozatra kapcsolták a világháborús készülődést. Stoltenberg pedig kicsinyítve a tervezett akciót, megelőzésnek nevezi azt.

Romániába akartak szökni Ukrajnából hadköteles korú férfiak, de elfogták őket a határon. Egy másik csoport egy kamion rakterében bújt el, ők Moldovába menekültek volna, de őket is megállították. Az új ukrán mozgósítási törvény miatt próbálják egyre többen illegálisan elhagyni Ukrajnát. A NATO-főtitkár azonban üdvözölte a törvényt, szerinte Ukrajna képes megnyerni a háborút, annak ellenére, hogy már nincs elég ember az országban – hangzott el az M1 Híradóban.

Jens Stoltenberg megelőzésnek nevezte a háború kiterjesztését – ezt írja az Origo, a NATO-főtitkár interjújáról szóló beszámolójában. A portál szerint a NATO-főtitkár minden szavából az derül ki, hogy egyre csak fokozódik a háborús retorika és a pszichózis. Hozzáteszik: riasztó mennyiségű, különböző nemzetiségű katonákból akarnak Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet, azaz – az Origo szerint – egészen szélsőségesen agresszív fokozatra kapcsolták a világháborús készülődést, miközben a NATO-főtitkár – kicsinyítve a tervezett akciót – megelőzésnek nevezi azt.

Jens Stoltenberg a brit The Economist gazdasági lapnak pedig azt mondta: a szövetség tagjai hagyják, hogy Ukrajna Oroszországban csapjon le a nyugati fegyverekkel. A Fehér Ház azonban kedden kizárta ennek lehetőségét az Egyesült Államok által szállított fegyverek esetében.

Ukrajnának lehetővé kell tenni, hogy szövetségeseinek fegyvereivel semlegesítse azokat az orosz katonai bázisokat, amelyekről rakétákat lőnek ki Ukrajnába – erről már Emmanuel Macron beszélt kedden. A francia elnök ugyanakkor hozzátette: nem szabad megengedni, hogy más oroszországi célpontokat érintsenek, és nyilvánvalóan polgári kapacitásokat sem. Emmanuel Macron szavaival egyetértett a mellette álló német kancellár is, Olaf Scholz ugyanakkor megtagadta a német Taurus cirkálórakéták szállítását, amelyekkel az ukránok képesek erőteljes csapást mérni az orosz pozíciókra Ukrajnán belül és Oroszország területén is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont figyelmeztette a Nyugatot, hogy a tűzzel játszik, amikor azt javasolja, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel csapjon le mélyen Oroszországban.

„A NATO-országok képviselőinek, különösen Európában, tisztában kell lenniük azzal, hogy mindez mit jelent” – fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki szerint az eszkaláció súlyos következményekkel járhat.

Elemzők szerint a háborúpárti nyugati politikusok egymás után lépik át a vörös vonalakat a kijelentéseikkel, készek akár saját állampolgáraikat is a frontra küldeni, és vállalják a nyílt konfrontációt az atomfegyverekkel rendelkező Oroszországgal, ezzel kockáztatva, hogy kitör a harmadik világháború – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek