INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.05.30.
Módosítva: 2024.05.30.

Putyin nem kertel, megkérdezte: globális konfliktust akarnak?

Tűzzel játszanak, akik azt javasolják, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel csapjon le orosz területekre, üzente az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy az európai NATO-tagállamok a tűzzel játszanak, amikor azt javasolják, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel csapjon le mélységi orosz célpontokra, ami szerinte globális konfliktust válthat ki.

National Guardian homeland security exercise - Rostock
A Patriot légvédelmi rendszerek mellett Ukrajna mélységi csapásmérő fegyvereket is kér a Nyugattól - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a napokban kijelentette, a tagállamok hagyják, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel mérjen csapást mélységi orosz célpontokra. 
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Kijevnek joga van megtámadni oroszországi célpontokat és joga van nyugati fegyvereket használni ezen célpontok elleni támadáshoz.
Baiba Braže, Lettország új külügyminisztere, korábbi NATO-főtitkár-helyettes a European Pravdának adott interjúban elismerte, hogy Ukrajna nyugati fegyvereket kapott Oroszország elleni csapásokra, és Ukrajnának nem csak légvédelemre vagy lőszerre van szüksége, hanem „mélypontos” csapásmérő képességre is, azon az orosz területen, ahonnan Oroszország támadja Ukrajnát, mert ez a nemzetközi jog hatálya alá tartozik.
Hanno Pevkur észt védelmi miniszter is "őszintén reméli", hogy minden ország, amely fegyvert adott Ukrajnának, megadja az engedélyt Kijevnek, hogy azokat orosz célpontok ellen használják. 
A Reuters tudósítása szerint a Taskentben tárgyaló Putyin kedden újságíróknak kijelentette: 

A háborús eszkaláció súlyos következményekkel járhat.

Kijelentette: Nehéz megmondani, hogy az Egyesült Államok hogyan fog viselkedni, ha ezek a súlyos következmények Európában jelentkeznek, azt is szem előtt tartva, hogy a stratégiai fegyverek terén egyenlőségünk van, majd azt kérdezte: globális konfliktust akarnak?

Ukrainian soldiers continue their movement in Donetsk Oblast
A Nyugaton  már eddig több száz milliárd dollárnyi segélyt, fegyvert és hírszerzési adatot küldött Kijevnek - Fotó: Anadolu via AFP

Putyin szerint az Oroszország elleni csapásokhoz Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre, nyugati műholdakra, hírszerzési információkra és katonai segítségre lenne szüksége – így a Nyugat közvetlenül részt venne a háborúban. Az orosz elnök azt is szóba hozta, hogy a francia csapatok Ukrajnába küldése lépés lenne a globális konfliktus felé.
Az európai NATO-tagállamokról szólva Putyin azt mondta, hogy az ottani kis országoknak "tudniuk kell, hogy mivel játszanak", kis területtel, de nagyon magas népsűrűséggel rendelkeznek. "Ez egy olyan tényező, amelyet szem előtt kell tartaniuk, mielőtt arról beszélnének, hogy lecsapnak az orosz területre" – mondta Putyin.
Oroszország, amely Ukrajna 18%-át ellenőrzi, új frontot nyitott Harkiv térségében, ami vitát váltott ki Nyugaton arról, mit tehet még, miután már eddig több száz milliárd dollárnyi segélyt, fegyvert és hírszerzési adatot küldött Kijevnek.

A nyugati vezetők inkább csak fenyegetőzésnek tartják Oroszország figyelmeztetéseit egy szélesebb körű háború kockázatával kapcsolatban. Orosz tisztviselők szerint azonban Moszkva türelme fogytán az orosz városokat, olajfinomítókat és az egyik nukleáris ballisztikus rakéták támadását előrejelző radarrendszert ért ukrán csapások után – írja a Reuters.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek