Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.24.

Rohamrendőrök szállták meg a hamburgi „Kék mecsetet”. Razzia volt Berlinben is

Rohamrendőrök foglalták el a hamburgi „Kék mecsetet”, ezzel egyidejűleg 53 objektumot kutattak át a belügy emberei Németország-szerte.

Rohamrendőrök szállták meg a hamburgi „Kék mecsetet” szerdán, a belügyminiszter pedig terrorizmus támogatása miatt betiltotta a mecsetet működtető Hamburgi Iszlám Központot (IZH) - írják német lapok. Ugyanabban az időpontban a rendőrök Berlinben lecsaptak a Tempelhof kerületi mecsetre, és összesen nyolc szövetségi államban (Bajorország, Berlin, Bréma, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália) 53 objektumot kutattak át a hatóságok.

Islamic Center Hamburg
A mecset most állami tulajdonba került - Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Tavaly novemberben belügyi tisztviselők már átkutatták a síita imám Ali mecsetet, amelyet „Kék mecsetnek” is neveznek. Szerdán megint kiszállt a rendőrség, de a mecset most be is zárták. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter ugyanis betiltotta a Hamburgi Iszlám Központot (IZH), a "Kék mecsetet" működtető egyesületet. A minisztérium szerint az egyesület sérti a Szövetségi Köztársaság alkotmányos rendjét, antiszemita és Izrael-ellenes uszításokat terjeszt. Emellett a mecset képviselői a múltban olyan terrorszervezetek erőszakos cselekményeit dicsőítették, mint a Hamasz, és támogattak olyan betiltott terrorszervezeteket, mint a Hezbollah. A „Kék mecset” a síita vallási közösség egyik legfontosabb központja Európában. Az IZH egyesületet 1953-ban alapították, és az intézményt akkoriban száműzött irániak finanszírozták. 
A hamburgi Alkotmányvédelmi Hivatal 1993 óta figyeli az IZH-t, mert szerintük ez a szervezet „Teherán előőrse”. Egy néhány évvel korábbi ellenőrzés során az Alkotmányvédelmi Hivatal emberei a hamburgi reptéren megállították a "Kék mecset" imámját, és az iráni biztonsági apparátustól származó dokumentumokat találtak nála.  Ezekben az IZH vezetőjét, Mohammad Hadi Mofattehet "a Legfelsőbb Vezető képviselőjeként, a Hamburgi Iszlám Központ fejeként" emlegették. A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) kiderítette, hogy maga Mofatteh az 1990-es évek elején az Iráni Forradalmi Gárda soraiban szolgált. 
Az IZH betiltása következményeként a hamburgi műemlék ingatlan immár az állam tulajdonába kerül. Hogy ezután mi lesz az épületekkel, egyelőre nem tudni. Biztonsági körökben azt mondják, hogy a mecsetet a jövőben is vallási célokra kell használni, de hogy ki veszi át a mecset irányítását, még nem dőlt el.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek