A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Kína szerepe döntő lehet az ukrán békéhez vezető úton

Szijjártó Péter elemzése.

Szijjártó Péter szerint Kína azon államok élmezőnyébe tartozik, amelyek a leghatározottabban,  a leghangosabban és a legelkötelezettebben lépnek fel a béke ügye mellett -írja a Magyar Nemzet.

 

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor

Orbán Viktor Kínában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Mi, magyarok egy békeszerető nép vagyunk, olyan emberek, akik békére, egyensúlyra és harmóniára törekednek.” – erről írt a közösségi oldalán a Pekingben tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Kína pedig azon államok élmezőnyébe tartozik, amelyek a leghatározottabban, a leghangosabban és a legelkötelezettebben lépnek fel a béke ügye mellett

– tette hozzá Szijjártó Péter. A magyar tárcavezető a Facebookon közölte: „Peking a békemisszió harmadik állomása.”

Folytatódik tehát Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója; a kormányfő hétfő hajnalban Pekingbe érkezett.

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban

 – jelentette ki Orbán Viktor a miniszterelnök, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

Mint ismert, egy nappal azután, hogy Orbán Viktor átvette az uniós soros elnökséget, a békemissziója részeként máris Kijevben találkozott az ukrán elnökkel. Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte múlt keddi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkijtől. Pénteken pedig már Moszkvában egyeztetett a lehetséges béke feltételeiről  Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke.

A háborúzó felek mellett három világhatalom, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína döntésén múlik, mikor lesz vége az orosz–ukrán háborúnak. Erről írt a Facebook-oldalán a békemissziója részeként Kínába utazó magyar kormányfő.

A háborúzó felekkel történt találkozóimat követően ezért jöttünk Pekingbe

– tette hozzá.

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek – írja az MTI. 

– A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán – mondta.
Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen – jelentette ki.

A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését

– mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait.

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. Hozzátette: komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét.
 

Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit ön tett Budapesten

– jelentette ki Orbán Viktor.

Megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét.

Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg

– mondta, megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben. Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Stoltenberg az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését szorgalmazta

Ukrajna NATO-tagságát nagyon súlyos kérdésnek nevezte a védelmi szövetség főtitkára az amerikai CBS News televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban.

 

STOLTENBERG, Jens

Brüsszel, 2024. július 5. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezlete a szervezet brüsszeli székházában 2024. július 5-én. A 75 éves NATO washingtoni csúcstalálkozója július 9-én kezdõdik. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys

Jens Stoltenberg arra a kérdésre válaszolva, hogy korábban miért említett tíz éves időtávot Ukrajna taggá válására, kifejtette, „senki nem beszélt pontosan tíz évről”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna háborúban áll. Úgy vélekedett: most a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson.

Az észak-atlanti szervezet főtitkára a Joe Biden elnökjelöltségéről és alkalmasságáról az Egyesült Államokban kibontakozott politikai vitával kapcsolatban lényegesnek minősítette, hogy a NATO kimaradjon belpolitikai vitákból, amiknek nem válhat részévé. Megállapította, hogy a védelmi szövetségnek a közösen meghozott döntések számítanak, mint a védelmi kiadások növelése, ami sok éve fontos kérdés az Egyesült Államokban, több elnök alatt is.

Jens Stoltenberg rámutatott arra is, hogy idén már 23 tagállam védelmi kiadásai haladják meg a tíz éve kitűzött célt, a GDP 2 százalékát. Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatásával kapcsolatban – kérdésre válaszolva – kijelentette, hogy a különböző NATO-tagok eltérő módon tartják a kapcsolatot Moszkvával. 

Hangsúlyozta: Orbán Viktor is világossá tette, hogy nem az észak-atlanti szervezet nevében látogatott Oroszországba, az utazás pedig nem változtat a védelmi szövetség közösen hozott döntésein.

Megállapította, hogy mindenki békét szeretne, de úgy vélekedett: a békéhez vezető egyetlen út „meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet, hanem le kell ülnie és el kell fogadnia egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna szuverén és független országként létezik tovább Európában”. A meggyőzés egyetlen módjának Ukrajna további katonai támogatását nevezte Jens Stoltenberg.
A főtitkár a 75. évfordulós NATO-csúcstalálkozó kiemelt témái között említette Ukrajna mellett a védelmi kiadások növelésének kérdését, valamint a Kína jelentette kihívást. Az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságáról szóló megbeszélésekre Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak a NATO-csúcstalálkozó résztvevőihez.

Vezető német lap védte meg hazánkat, a tudósító szerint csak drukkolni lehet annak, amit Orbán csinál

Ulrich Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán Viktor útjával kapcsolatban.

 

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir

Moszkva, 2024. július 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Focus online arról ír, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke meglepetésszerű látogatást tett Vlagyimir Putyinnál, az EU pedig füstölög a dühtől. De 

Orbán küldetése megér egy próbát 

– véli Ulrich Reitz, a lap vezető tudósítója – szúrta ki a Mandiner.

Mind az EU, mind Olaf Scholz német kancellár hangsúlyozta, hogy Orbánnak nem volt felhatalmazása az útra, ám a magyar kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy saját megbízásából utazott. 

Csak azt teszi, amit két évvel ezelőtt bejelentett.

Akkor Orbán Viktor közvetítő szerepet ajánlott az Európai Uniónak – mondta Ulrich Reitz, a Focus online vezető tudósítója Reitz-Thema című videós rovatában.

Magyarország közelebb áll Oroszországhoz, mint a nyugat-európai államok, írják. Nagy választási győzelme után, amelyben Orbánt megerősítették hivatalában, most ezt a közvetítő szerepet próbálja betölteni: „Senki sem tudja, hogy ez hogyan fog alakulni. De őszintén meg kell mondanom, hogy egy próbát megér.”

Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán útjával kapcsolatban, hiszen Orbán maga sem állítja, hogy „békét hoz Moszkvából”. Azonban egy tapasztalt európai kormányfő az ötödik ciklusában, akire Oroszországban is hallgatnak, „egy lépéssel közelebb vihet minket a békéhez”.

Azzal azonban, hogy Orbán Viktor egyedül ment, az EU-t is leleplezte, hangsúlyozta. 

Ursula von der Leyen és Olaf Scholz német kancellár többször hangsúlyozta, hogy Putyinnal nem lehet tárgyalni.

 Ebben az EU is egyetértett. 

„Orbán most odarepül, Putyin fogadja őt. Ez cáfolja azt, amit az európaiak állítanak”

– folytatja Reitz.

Hozzáteszi: az is pozitívum, hogy Orbán betartotta a rendet. Mielőtt Oroszországba utazott volna, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Mint az kiderült, a magyar miniszterelnök tehát reálpolitikai megközelítést követ békeküldetésével, nem úgy, mint például a német kormány és az EU.

„A német kormány vagy Ursula von der Leyen eszményi-politikai megközelítése eddig egy milliméterrel sem vitt közelebb a békéhez” 

– írják. 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek