Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.22.

Izrael megtámadja Libanont?

Ettől tart az ENSZ főtitkára.

Libanon nem válhat „második Gázává” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az ENSZ főtitkára, kritikával illetve Izrael és a libanoni síita radikális mozgalom, a Hezbollah agresszív nyilatkozatait, amelyek szerinte „beláthatatlan katasztrófát” idézhetnek elő a Közel-Keleten.

António Guterres úgy fogalmazott, hogy „sem a terület lakossága, sem a világ nem engedheti meg magának azt, hogy Libanon egy második Gázává váljon”. Egyúttal mély nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy tovább súlyosbodhat az Izrael és Libanon közötti határszakaszon fennálló, feszült biztonsági helyzet.

A főtitkár szerint ezt „az egymást követő tüzérségi összecsapások, valamint olyan üzenetváltások jellemzik, amelyekből arra lehet következtetni, mintha egy totális háború küszöbén állnánk”.

A helyzet veszélyességét érzékeltetve hozzátette, hogy „egy átgondolatlan gesztus vagy egy téves helyzetértékelés is bármikor olyan mértékben elmérgesítheti a határhelyzetet, hogy az már beláthatatlan következményekkel járhat”.

Az ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székházában tartott tájékoztatón arról is beszélt, hogy Oroszországnak is tartania kell magát az Észak-Koreára vonatkozó nemzetközi szankciókhoz.

Ezeket a szankciókat a Biztonsági Tanács hagyta jóvá, és mindazon országoknak is be kell tartaniuk, amelyek bármilyen szinten felvették a kapcsolatot Phenjannal – szögezte le azzal összefüggésben, hogy Oroszország kölcsönös védelmi megállapodást kötött Észak-Koreával.

Független ENSZ-szakértők óva intették csütörtökön a hadiipari vállalatokat attól, hogy Izraelnek szállítsanak lőszert, illetve fegyvert.

A szakemberek Genfben kiadott nyilatkozatukban figyelmeztettek, hogy az érintett cégek emberi jogi jogsértéseket követhetnek el ezzel. Név szerint több mint harminc céget, illetve befektetőt neveztek meg, köztük a német Rheinmetallt és a ThyssenKruppot.

„Ezek a vállalatok, amelyek fegyvereket, alkatrészeket és lőszereket szállítanak az izraeli hadseregnek, azt kockáztatják, hogy társtettessé válhatnak az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének súlyos eseteiben” – emelték ki a szakértők, egyben emlékeztettek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izraelhez intézett felszólítására, hogy vessen véget a Rafah ellen indított katonai műveletnek, valamint Karim Khan főügyésznek izraeli kormánytagok ellen kérvényezett elfogatóparancsára.

A szakértők szerint ezért a további fegyverszállításokra az emberi jogokat, illetve a nemzetközi humanitárius jogot sértő izraeli műveletek tudatos támogatásaként lehet tekinteni.

A szakemberek több mint harminc fős csoportját az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa bízta meg különböző emberi jogi kérdéskörök feldolgozására. A szakértők a világszervezettől függetlenül dolgoznak, tevékenységükért nem kapnak fizetést.

Az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli légierő a Gázai övezet északi részén végrehajtott célzott légicsapással megölte a palesztin Nohba erők egyik parancsnokát, aki részt vett az izraeliek elleni tavaly októberi mészárlásban, amelynek nyomán Izrael elindította hadműveletét a főként palesztinok lakta övezetben.

A jelentés szerint a légierő a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún városban ölte meg az övezetet irányító, iszlamista Hamász fegyveres szárnyához tartozó Nohba egyik parancsnokát, Ahmed Hasszán Szalmi asz-Szuarkát. Az október 7-i terrortámadásban betöltött irányító szerepe mellett ő vezette Bét-Hanún térségében a szárazföldi hadműveletben részt vevő izraeli erők elleni harcokat.

A hadsereg azt is közölte, hogy erői tovább tevékenykednek a Gázai övezetben, benne a déli Rafah város környékén, ahol több Hamász-fegyverest megöltek.

Tűzpárbajról számolt be a szóvivő a másik palesztin területen, Ciszjordániában fekvő Dzsenínben is, ahová közlése szerint csütörtök reggel nagy erőkkel vonultak be izraeli katonák.

Michael Malchieli vallásügyi miniszter egy szerda esti nyilatkozatban kijelentette: Izrael jelenleg a nagyobb északi dolgokra készül fel.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője a 13-as tévécsatornának szerdán adott interjújában kijelentette, hogy a Hamász megsemmisítése, felszámolása egyszerűen szemfényvesztés a közvélemény felé. Leszögezte, hogy a Hamász meggyengítésének módja egy új kormány létrehozása a Gázai övezetben.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szintén arról beszélt, hogy az általam vezetett biztonságpolitikai kabinet a háború egyik céljaként a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az IDF (izraeli hadsereg) természetesen elkötelezett emellett.

A Hamász egy gondolat, egy párt. Az emberek szívében gyökerezik – téved, aki azt hiszi, hogy meg tudjuk szüntetni a Hamászt. Ez maga a Muzulmán Testvériség, mely már sok-sok éve létezik” – közvetítette Hagari a hadsereg álláspontját.

A politikai szint dönt. Ez az útja annak, aki valóban meg akarja gyengíteni a Hamászt” – hangsúlyozta a szóvivő.

Ha nem viszünk valami mást Gázába, akkor a végén elfogadjuk a Hamászt” – tette hozzá. „Lehetetlen az összes túsz visszajuttatása katonai műveletekkel. El kell jutnunk egy olyan helyzethez, amikor az elraboltakat más módon visszaküldik. A hadsereg szerepe az, hogy megteremtse a lehetséges feltételeket, a politikai szint szerepe az, hogy meghozza ezeket a döntéseket” – fejtette ki az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokról.

Csütörtök reggel a túszok családjai, valamint a visszatérésükért és a gázai tűzszünetért küzdő aktivisták leállították a forgalmat és gumiabroncsokat égettek Izrael számos legfontosabb főútjain, köztük Tel-Aviv legfontosabb útján, az Ajalonon, valamint Benjámin Netanjahu tengerparti villájánál, Cezareánál. A rendőrség őrizetbe vett öt, abroncsokat égető tiltakozót a 6-os főúton.

Jelenleg százhúsz – élő és halott – túszt őriznek az iszlamista szervezetek a Gázai övezetben. Az Izrael által közzétett hivatalos adatok szerint negyvenhárom elrabolt halt meg fogságban.

Izrael mellett Ciprust is megfenyegette a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője a Gázai övezeti háborúval, illetve az izraeli-libanoni határ menti konfliktussal kapcsolatban szerdán egy tévéműsorban.

A Hezbollah nem akar totális háborút Izraellel, de egy ellene irányuló agresszió esetén vissza fog vágni a rendelkezésére álló minden fegyverrel – hangoztatta szerdán Haszan Naszrallah, a libanoni síita milícia vezetője a mozgalom al-Manár nevű tévéjének egyik műsorában.

„A konfliktus elmérgesedése esetén nem tartjuk magunkat semmilyen játékszabályhoz” – jelentette ki. „Ebben a helyzetben nem lehet kizárni erőink behatolását Izrael északi részébe, Galilea megrohamozása lehet az egyik verzió” – tette hozzá.

A Hezbollah-vezető szerint ebben az esetben sehol semmi sem lesz biztonságban Izraelben a milícia rakétáitól és drónjaitól. Mint mondta, a Hezbollahnak van egy listája olyan célpontokról, amelyekre képes precíziós csapást mérni.

Naszrallah – most először – megfenyegette Ciprust is, mondván, a Hezbollah a háborúban részes félnek fogja tekinteni a szigetországot, ha engedélyezi Izraelnek repülőterei használatát Libanon elleni támadásokhoz. A milícia vezetője „megbízható forrásokból származó információkra” hivatkozva azt állította, hogy Izrael megpróbál hozzáférést szerezni a ciprusi légitámaszpontokhoz. „Ebben az esetben katonai célpontokká válnak a földközi-tengeri létesítmények” – fűzte hozzá.

Az izraeli hadsereg kedden este közölte, hogy jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. Aznap Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter is figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról.

origo.hu

Kiderült, szeptembertől milyen tárgyakat nem vihetnek az iskolába a diákok

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

borsonline.hu

19 millió forintot veszített el egy vendég a keszthelyi standon

mandiner.hu

A Ferencvárosba igazolhat a magyar válogatott középpályása, de van egy csavar a történetben

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

vg.hu

A Mol-vezérnek elege lett: „A semmiért fizetünk többet. Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban”

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? Receptötletek szombatra és vasárnapra

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

Nem tudunk máshova nézni: kitette a melleit Zimány Linda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Donald Trump az alelnökjelöltjével üzent Brüsszelnek: kezdjetek el félni

POLITIK

Ismét növekszik a migrációs nyomás Afrika felől

POLITIK

Egyre fokozódó, pusztító orosz támadások

POLITIK

Trump új korszakot ígér Amerikában

POLITIK

Sokak szerint Biden még a hétvégén lelép